▅ Τράπεζα κυττάρων από ανίατες ασθένειες

Ομάδα ερευνητών του Ινστιτούτου Βλαστικών Κυττάρων του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ κατάφερε να επαναπρογραμματίσει κύτταρα ατόμων που πάσχουν από ανίατες ασθένειες και να τα καλλιεργήσει στο εργαστήριο. Οι ερευνητές πήραν κύτταρα από το δέρμα και τον μυελό των οστών ατόμων με ασθένειες όπως Πάρκινσον, αμυοτροφική πλευρική σκλήρυνση και σύνδρομο Ντάουν και τα προγραμμάτισαν να συμπεριφέρονται όπως τα εμβρυϊκά. Στη συνέχεια καλλιέργησαν στο εργαστήριο τα κύτταρα και παρακολουθούν την πορεία τους ευελπιστώντας ότι θα ανακαλύψουν στοιχεία που θα βοηθήσουν στην κατανόηση αυτών των ασθενειών. Η ομάδα ανακοίνωσε επίσης ότι η τράπεζα των κυττάρων που δημιούργησε είναι ανοικτή στην επιστημονική κοινότητα. ▅ Αποκαλυπτικό το DΝΑ των Νεάντερταλ

Ολοκληρώθηκε στο Ινστιτούτο Εξελικτικής Ανθρωπολογίας Μαξ Πλανκ, στη Λειψία, η πρώτη πλήρης αποκωδικοποίηση μιας γενετικής αλληλουχίας ενός Νεάντερταλ και τα αποτελέσματα των αναλύσεων του DΝΑ δείχνουν ότι οι Νεάντερταλ δεν αναμείχθηκαν γενετικά με τον μοντέρνο άνθρωπο. Αναπτύσσεται μάλιστα η άποψη ότι τα δύο είδη δεν συναντήθηκαν ποτέ και δεν είχαν καμία επαφή μεταξύ τους.

▅ Ατελέσφορες δημοφιλείς θεραπείες γονιμότητας

Νέα έρευνα αναφέρει ότι δύο από τις πλέον δημοφιλείς θεραπείες γονιμότητας δεν έχουν σχεδόν καμία αποτελεσματικότητα. Σε ζευγάρια που δεν μπορούν να κάνουν παιδιά, χωρίς όμως να έχει διαγνωστεί ότι αντιμετωπίζουν κάποιο πρόβλημα που εμποδίζει τη σύλληψη, οι γιατροί συνιστούν συνήθως δύο λύσεις. Η μία είναι η λήψη του φαρμάκου Clomid και η άλλη η μέθοδος της ενδομήτριας σπερματέγχυσης. Η έρευνα που πραγματοποίησαν σε 580 γυναίκες επιστήμονες του Πανεπιστημίου Αμπερντίν έδειξε ότι οι δύο αυτές θεραπείες είναι ατελέσφορες. Σύμφωνα με τους ερευνητές, προσφέρουν τις ίδιες πιθανότητες με αυτές που έχει το ζευγάρι αν συνεχίσει να προσπαθεί να κάνει παιδί με φυσικό τρόπο.