Αυξήσεις (ως επί το πλείστον) στην παραγωγή των περισσότερων αγροτικών προϊόντων κατά τη διάρκεια του 2007, σε σχέση με το 2006, κατέγραψε η Εθνική Στατιστική Υπηρεσία της Ελλάδος (ΕΣΥΕ). Τούτο ερμηνεύεται από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων ως απόδειξη της ανταπόκρισης των αγροτών να καλύψουν την αυξημένη ζήτηση αγροτικών προϊόντων, στην εγχώρια αγορά αλλά και σε παγκόσμιο επίπεδο. Σύμφωνα με την ΕΣΥΕ, οι αυξομειώσεις στην παραγωγή ανά προϊόν έχουν ως εξής:
– Σιτηρά για καρπό: Αυξήθηκε η παραγωγή στο μαλακό σιτάρι κατά 14,9%, στο κριθάρι κατά 12,8%, στη σίκαλη κατά 3,5%, στο καλαμπόκι κατά 1,9% και στο ρύζι κατά 2,8%. Αντίθετα, μειώθηκε η παραγωγή στο σκληρό σιτάρι κατά 13,1%.
– Βρώσιμα όσπρια: Αυξήθηκε η παραγωγή στα φασόλια κατά 0,6% και στη φακή κατά 38,6%.
– Βιομηχανικά φυτά: Αυξήθηκε η παραγωγή στον ηλίανθο κατά 21,5% και στο σύσπορο βαμβάκι κατά 1,2%. Αντίθετα, μειώθηκε η παραγωγή στα ζαχαρότευτλα κατά 55,6% (!) και στον καπνό κατά 17,7%.
– Κτηνοτροφικά φυτά: Αυξήθηκε η παραγωγή των καρπών κατά 8,7% και των σανών και χόρτων κατά 0,5%. – Πεπονοειδή: Αυξήθηκε η παραγωγή στις πατάτες κατά 3,8%. Αντίθετα, μειώθηκε η παραγωγή στα καρπούζια και πεπόνια κατά 1,0%.
– Λαχανικά: Αυξήθηκε η παραγωγή στα πράσα κατά 4,4%. Αντίθετα, μειώθηκε η παραγωγή στα ξερά κρεμμύδια κατά 3,0%, στις ντομάτες κατά 6,9% και στα λάχανα και κουνουπίδια κατά 2,6%.
– Αμπελουργικά προϊόντα: Μειώθηκε η παραγωγή στα επιτραπέζια σταφύλια κατά 31,3%, στον μούστο κατά 4,9%, στη σουλτανίνα κατά 39,6% και στην κορινθιακή σταφίδα κατά 27,6%.
– Εσπεριδοειδή: Στα εσπεριδοειδή παρατηρήθηκε αύξηση στα λεμόνια κατά 4,9% και στα μανταρίνια κατά 2,5%. Αντίθετα, μειώθηκε η παραγωγή στα πορτοκάλια κατά 13,1%.
– Οπώρες: Αυξήθηκε η παραγωγή στα ροδάκινα κατά 2,0%, στα βερίκοκα κατά 10,4% και στα κεράσια κατά 42,3%(!). Αντίθετα, μειώθηκε η παραγωγή στα μήλα κατά 9,9% και στα αχλάδια κατά 7,9%.
– Ξηροί καρποί: Μειώθηκε η παραγωγή στα καρύδια κατά 7,0% και στα αμύγδαλα κατά 9,1%.
– Ελιές: Αυξήθηκε η παραγωγή στις βρώσιμες ελιές κατά 1,2% και στις ελιές ελαιοποιήσεως κατά 0,4%. Αντίθετα, μειώθηκε η παραγωγή στο ελαιόλαδο κατά 16,4%.
– Κτηνοτροφικά προϊόντα: Αυξήθηκε η παραγωγή στο κρέας κατά 11,9%, στο μέλι κατά 9,1% και στο μαλακό τυρί κατά 4,5%. Αντίθετα, μειώθηκε η παραγωγή στο γάλα κατά 2,7% και στα αβγά κατά 2,5%.
– Παραγωγή ψαριών: Μειώθηκε η παραγωγή ψαριών κατά 1,3%.
Οι αυξομειώσεις στην παραγωγή προήλθαν τόσο από τη μεταβολή των αντίστοιχων εκτάσεων που καλλιεργήθηκαν και του αριθμού των ζώων που εκτράφηκαν κατά το έτος 2007, σε σχέση με το έτος 2006, όσο και από την αυξομείωση των στρεμματικών αποδόσεων, των αποδόσεων κατά κεφαλήν ζώου, καθώς και των καιρικών συνθηκών. Πάντως το εμπορικό αγροτικό ισοζύγιο της χώρας εξακολουθεί να είναι ελλειμματικό.
Αύξηση παραγωγής αγροτικών προϊόντων
Αυξήσεις (ως επί το πλείστον) στην παραγωγή των περισσότερων αγροτικών προϊόντων κατά τη διάρκεια του 2007, σε σχέση με το 2006, κατέγραψε η Εθνική Στατιστική Υπηρεσία της Ελλάδος (ΕΣΥΕ). Τούτο ερμηνεύεται από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων ως απόδειξη της ανταπόκρισης των αγροτών να καλύψουν την αυξημένη ζήτηση αγροτικών προϊόντων, στην εγχώρια αγορά αλλά και σε παγκόσμιο επίπεδο. Σύμφωνα με την ΕΣΥΕ, οι αυξομειώσεις στην παραγωγή ανά προϊόν έχουν ως εξής: ...
Αυξήσεις (ως επί το πλείστον) στην παραγωγή των περισσότερων αγροτικών προϊόντων κατά τη διάρκεια του 2007, σε σχέση με το 2006, κατέγραψε η Εθνική Στατιστική Υπηρεσία της Ελλάδος (ΕΣΥΕ). Τούτο ερμηνεύεται από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων ως απόδειξη της ανταπόκρισης των αγροτών να καλύψουν την αυξημένη ζήτηση αγροτικών προϊόντων, στην εγχώρια αγορά αλλά και σε παγκόσμιο επίπεδο. Σύμφωνα με την ΕΣΥΕ, οι αυξομειώσεις στην παραγωγή ανά προϊόν έχουν ως εξής: ...
Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.