ΤΕΧΕΡΑΝΗ. Ανεβαίνει πάλι το θερμόμετρο της έντασης στον Περσικό, μετά τη χθεσινή νέα αρνητική απάντηση της Τεχεράνης στο «τελεσίγραφο» των μεγάλων δυνάμεων για «πάγωμα» των πυρηνικών δραστηριοτήτων του Ιράν. Εξέλιξη αναμενόμενη, η οποία ωστόσο ανοίγει τον δρόμο για επιβολή νέων κυρώσεων κατά του Ιράν από τη Δύση και αναθερμαίνει τα ζοφερά σενάρια για ενδεχόμενη «λύση» του ζητήματος μέσω της πολεμικής αεροπορίας του Ισραήλ.

Στην επιστολή που επέδωσε το Ιράν στον επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Χαβιέρ Σολάνα δεν γίνεται καμία αναφορά στον «πυρήνα» της πρότασης των «Εξι» (ΗΠΑ, Βρετανία, Γαλλία, Κίνα, Ρωσία και Γερμανία) για σταδιακό «πάγωμα» του πυρηνικού προγράμματος, με αντάλλαγμα το αντίστοιχο «πάγωμα» της επιβολής περαιτέρω κυρώσεων στη χώρα, αλλά και την έναρξη διαπραγματεύσεων για τη σταδιακή «απόψυξη» των κυρώσεων που ήδη υπάρχουν σε βάρος της ισλαμικής χώρας.

Ο κ. Σολάνα δεν έκρυψε την αμηχανία του για τη νέα αρνητική εξέλιξη, αφού αρνήθηκε κατηγορηματικά να δώσει οποιαδήποτε λεπτομέρεια για το περιεχόμενο της επιστολής. Ωστόσο υψηλόβαθμος αξιωματούχος των Βρυξελλών χαρακτήρισε το ιρανικό έγγραφο «καταγέλαστο» ενώ, όπως έγινε γνωστό αργά χθες το βράδυ, η επιστολή αναφέρει απλώς ότι οι προτάσεις «εξετάστηκαν με προσοχή αλλά χρήζουν περαιτέρω διευκρινίσεων».

Η διορία που είχαν θέσει οι έξι μεγάλες δυνάμεις για την απάντηση του Ιράν έληξε το Σάββατο. Εκτοτε οι Ηνωμένες Πολιτείες, η Βρετανία και η Γαλλία προειδοποίησαν ανοιχτά πως προετοιμάζονται για την επιβολή νέου πακέτου κυρώσεων, ενώ το Ιράν- και συγκεκριμένα ο αρχηγός των Φρουρών της Επανάστασης, στρατηγός Μοχαμάντ Αλί Τζαφάρι – ξεκαθάρισε ότι μπορεί «πολύ εύκολα και επ΄ αόριστον» να κλείσει τα σημαντικά για τα πετρελαιοφόρα πλοία, και άρα για την παγκόσμια οικονομία Στενά του Ορμούζ, αν η χώρα δεχθεί επίθεση για το πυρηνικό πρόγραμμά της.

Είπε μάλιστα ότι οι άνδρες του δοκίμασαν έναν ακόμη ιρανικής κατασκευής πύραυλο εναντίον πλοίων με βεληνεκές μεγαλύτερο των 300 χλμ.,

δηλαδή μεγαλύτερο από όλα τα ανταγωνιστικά όπλα που υπάρχουν σε δυτικά οπλοστάσια, όπως είναι ο αμερικανικός «Ηarpoon» ή ο γαλλικός «Εxocet».

Κατόπιν όλων αυτών, η παγκόσμια προσοχή μεταφέρεται στην επικείμενη σύσκεψη αξιωματούχων των «Εξι», η οποία σύμφωνα με πληροφορίες θα πραγματοποιηθεί σήμερα επί ευρωπαϊκού εδάφους. Ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Γκονσάλο Γκαγέγος δήλωσε μάλιστα χθες πως οι «Εξι» συμφωνούν στη «λήψη μέτρων» σε βάρος του Ιράνκάτι το οποίο βέβαια μένει να φανεί αφού η Ρωσία, και σε μικρότερο βαθμό η Κίνα, εξακολουθούν να τηρούν εφεκτική στάση.

Ας σημειωθεί η χθεσινή παρέμβαση του ηγέτη της Λιβύης Μουαμάρ Καντάφι, ο οποίος επέκρινε την «αλαζονική» στάση του Ιράν για τον πυρηνικό του φάκελο, προβλέποντας για τη χώρα αυτή μια τύχη παρόμοια με εκείνη του…. Ιράκ! «Αυτό που κάνει το Ιράν δείχνει απλώς αλαζονεία. Το Ιράν δεν είναι πιο ισχυρό από το Ιράκ και δεν θα έχει τα μέσα να αντισταθεί μόνο του» δήλωσε ο συνταγματάρχης Καντάφι.