Στο 4,9%, ρεκόρ δεκαετίας, «καρφώθηκε» ο πληθωρισμός τον μήνα Ιούλιο (για τρίτο κατά σειρά μήνα), με αποτέλεσμα να αναμένονται νέες δυσμενείς συνέπειες στην ανάπτυξη, στην απασχόληση και στο εισόδημα των μισθωτών και των συνταξιούχων. Η Εθνική Στατιστική Υπηρεσία της Ελλάδος (ΕΣΥΕ) θα ανακοινώσει αύριο, Πέμπτη, τον πληθωρισμό Ιουλίου, «ο οποίος κατά 80% θα είναι 4,9% και κατά 20% ή 5,0% ή 4,8%». Το ακριβές ποσοστό δεν είχε υπολογισθεί ως χθες, λόγω του ότι συνεχιζόταν η επεξεργασία των στοιχείων από αρκετές επαρχίες.

Ούτως ή άλλως «το μεγαλύτερο πρόβλημα της οικονομίας», όπως έχει χαρακτηρίσει ο υπουργός Οικονομίας κ. Γ.Αλογοσκούφης τον πληθωρισμό, δεν ελέγχεται πλέον. Οι εξωγενείς παράγοντες επιδρούν στη διαμόρφωση του πληθωρισμού περισσότερο από τους παράγοντες «εντός των τειχών». Πάντως η ΕΣΥΕ αναμένει μερική αποκλιμάκωση του πληθωρισμού από τον Σεπτέμβριο και σημαντική από τον Οκτώβριο, υπό τη βασική προϋπόθεση ότι οι τιμές του πετρελαίου θα σταθεροποιηθούν. Οπως δήλωσε προς «Το Βήμα» ο γενικός γραμματέας της ΕΣΥΕ κ. Εμμ. Κοντοπυράκης, δεν έχει τόση σημασία αν οι τιμές του πετρελαίου είναι πέντε δολάρια πάνω ή πέντε δολάρια κάτω, όσο να σταθεροποιηθούν οι τιμές για 2-3 μήνες ώστε και οι επιχειρηματίες να γνωρίζουν πώς θα κινηθούν στην αγορά. Αν όμως οι τιμές πετρελαίου «τσιμπήσουν» και πάλι, τότε η ανασφάλεια και οι αβεβαιότητες θα επανέλθουν δριμύτερα και ο πληθωρισμός δεν θα μειωθεί, ενώ υπάρχουν πολλές πιθανότητες να ξεπεράσει τους επόμενους μήνες το 5%.

Διεθνές πρόβλημα

Από Σεπτέμβριο «και βλέπουμε» η αποκλιμάκωση αν δεν αυξηθούν οι τιμές του πετρελαίου

Πάντως ο κ. Κοντοπυράκης επισημαίνει ότι ο πληθωρισμός δεν είναι «ελληνικό φαινόμενο». Σύμφωνα με τα στοιχεία της Εurostat και της ΕΣΥΕ, ο Εναρμονισμένος Δείκτης Καταναλωτή, ο οποίος χρησιμοποιείται για διεθνείς συγκρίσεις, ήταν τον μήνα Ιούνιο ίσος με 4% στην ευρωζώνη και 4,3% στην ΕΕ των «27».

Στην ευρωζώνη, σε πέντε χώρεςμέλη ο πληθωρισμός ξεπερνά το 5%. Στην Ισπανία είναι 5,1%, στο Βέλγιο 5,8%, στη Σλοβενία 6,8%, στην Κύπρο 5,2% και στο Λουξεμβούργο 5,3%. Αλλά και γενικότερα στην ΕΕ ο πληθωρισμός έχει πάρει την ανιούσα. Στην Τσεχία και στην Ουγγαρία ο πληθωρισμός «έτρεχε» τον περασμένο Ιούνιο με 6,6%, στην Εσθονία με 11,5%, στη Λετονία με 17,5% και στη Λιθουανία με 12,7%. Στην ΕΕ των «27» ο πληθωρισμός είχε διαμορφωθεί στο 4,3%. Φυσικά υπάρχουν και χώρες-μέλη με πληθωρισμό χαμηλότερο, όπως για παράδειγμα η Γερμανία και η Πορτογαλία (με 3,4%) και η Ολλανδία (2,3%). Τέλος, ιδιαιτερότητα παρουσιάζει ο πληθωρισμός στη Βρετανία. Αν και η χώρα αυτή παράγει πετρέλαιο, τον Ιούνιο ο πληθωρισμός έφθασε το 3,8%, που αποτελεί ρεκόρ δεκαετιών.

Σημειώνεται ότι ο μέσος πληθωρισμός στην ΕΕ βρίσκεται ήδη στο 4,5%. Ο πληθωρισμός καταγράφεται υψηλός σε ολόκληρη την ΕΕ αλλά και στις ΗΠΑ (5% τον Ιούνιο, ρεκόρ από το 1991), στην Κίνα και σε άλλες χώρες, με αποτέλεσμα να ανατροφοδοτείται ο πληθωρισμός στην Ελλάδα μέσω των εισαγωγών προϊόντων και υπηρεσιών. Πάντως στην Ελλάδα τον Ιούλιο η αύξηση των τιμολογίων της ΔΕΗ είχε αποτέλεσμα να επιβαρυνθεί ο πληθωρισμός άμεσα με 0,1%, χωρίς να ληφθούν υπόψη οι έμμεσες επιπτώσεις. Παράλληλα όμως τον ίδιο μήνα καταγράφηκε μείωση των τιμών των οπωροκηπευτικών και συγκράτηση των τιμών στα σουπερμάρκετ που «ισοφάρισαν» την αύξηση από τη ΔΕΗ. Αν δεν μειώνονταν οι τιμές που προαναφέρθηκαν, ο πληθωρισμός θα ήταν στο 5%.