ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ. Το μικρότερο φίδι στον κόσμο εντόπισαν επιστήμονες στο νησί Μπαρμπέιντος της Καραϊβικής. Το μικροσκοπικό ερπετό έχει μήκος μόλις 10 εκ. και είναι τόσο λεπτό όσο ένα μακαρόνι! Ανήκει στο είδος Leptotyphlops Carlae και αιχμαλωτίστηκε για πρώτη φορά το 2006 από βιολόγους του Πανεπιστημίου της Πενσυλβανίας κάτω από βράχια σε δάσος στην ανατολική πλευρά του νησιού. Δεν είναι δηλητηριώδες. Τα πορίσματα της έρευνας, η οποία του απέδωσε τον «τίτλο» του μικρότερου φιδιού, δημοσιεύτηκαν την προηγούμενη Κυριακή στην επιστημονική επιθεώρηση « Ζootaxa ». Παρά το μικρό του μέγεθος η όψη του δεν υπολείπεται σε ομορφιά από τα υπόλοιπα είδη, αφού οι φολίδες του είναι γκρίζες με αποχρώσεις του καφέ και δύο κίτρινες λωρίδες διαπερνούν το βραχύσωμο δέρμα του. Τρέφεται κυρίως με τερμίτες και είναι μόλις 5 χιλ. μικρότερο από ένα φίδι που έχει εντοπιστεί στη Μαρτινίκα και κατείχε ως σήμερα τον σχετικό τίτλο.

Οπως, όμως, δηλώνει ο βιολόγος του αμερικανικού πανεπιστημίου και υπεύθυνος των ερευνών Μπλερ Χέτζις «σε τόσο μικρή κλίμακα κάθε χιλιοστό μετράει». Οι επιστήμονες είναι πεπεισμένοι ότι πρόκειται για ένα νέο είδος, αφού όχι μόνο τα εξωτερικά του χαρακτηριστικά αλλά και τα γονίδιά του διαφέρουν από τα 3.100 ως τώρα γνωστά είδη φιδιών.

«Πρόκειται πιθανότατα για το μικρότερο είδος φιδιού που μπορεί να υπάρχει σε ολόκληρη τη Γη» δηλώνει ο αμερικανός βιολόγος, ο οποίος στο παρελθόν έχει συμμετάσχει στον εντοπισμό και του μικρότερου βατράχου, καθώς και της πιο μικρόσωμης σαύρας. Τα είδη με τα πιο «ακραία» μεγέθη είναι σύνηθες να εντοπίζονται σε νησιωτικές περιοχές, καθώς εκεί είναι πιο εύκολο να προστατευθούν από άλλα, μεγαλύτερα είδη της πανίδας, τα οποία δεν ζουν συνήθως σε απομακρυσμένα νησιά.

Το μεγαλύτερο φίδι που έχει εντοπισθεί ως σήμερα είναι ένας πύθωνας μήκους 10 μέτρων στη Νοτιοανατολική Ασία. Αυτά τα ερπετά- πρόγονοι των συγγενικών σαυρών- θεωρούνται «συνομήλικα», ως είδος, των δεινοσαύρων, καθώς η ύπαρξή τους χρονολογείται από τους επιστήμονες στα 100 εκατ. χρόνια.