Πάνω από ένας στους δύο ελεύθερους επαγγελματίες (55,6%) και περισσότεροι από έναν στους τρεις εμπόρους (35,5%) δηλώνουν εισόδημα κάτω από το όριο της φτώχειας, σύμφωνα με στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών, το οποίο κατευθύνει πλέον τους ελέγχους σε αυτές τις κατηγορίες. Συνολικά, ελεύθεροι επαγγελματίες και έμποροι δήλωσαν σε ποσοστό 43% ότι το 2007 είχαν εισόδημα κάτω των 5.000 ευρώ. Η εικόνα αυτή φέρνει στην επιφάνεια έκτακτα φορολογικά μέτρα – στο πλαίσιο του περιορισμού της φοροδιαφυγής- για να βρεθούν τα έσοδα που θα βοηθήσουν τον προϋπολογισμό.

Σύμφωνα με όσα είχε δηλώσει ο υπουργός Οικονομίας κ. Γ. Αλογοσκούφης στο «Βήμα», σήμερα η φοροδιαφυγή και η εισφοροδιαφυγή φθάνουν τα 21 δισ. ευρώ. Ο περιορισμός των δύο αυτών φαινομένων θα μπορούσε να «δώσει ανάσα» τόσο στον εφετινό προϋπολογισμό, που «βουλιάζει», όσο και σε αυτόν του 2009, και για τον λόγο αυτόν ο υπουργός θέλει να «χτυπήσει» τους ελεύθερους επαγγελματίες και τους εμπόρους, η πλειονότητα των οποίων φαίνεται να δηλώνει όχι απλώς μικρά εισοδήματα, αλλά εισοδήματα που βρίσκονται κάτω και από το όριο της φτώχειας.

Μάλιστα με δεδομένο ότι τα εισοδήματα του μεγαλύτερου μέρους των παραπάνω επαγγελματικών κατηγοριών βρίσκονται σε επίπεδα χαμηλότερα του ορίου της φτώχειας, αυτόματα τους καθιστά δικαιούχους των ενισχύσεων που θα καταβάλει η κυβέρνηση από τον Σεπτέμβριο, μέσω του Ταμείου για την Καταπολέμηση της Φτώχειας. Κάτι τέτοιο όμως το υπουργείο προσπαθεί να το αποφύγει καθώς τότε υπάρχει ο κίνδυνος να ενισχυθούν πολίτες οι οποίοι στην πραγματικότητα αντιμετωπίζουν μικρότερο πρόβλημα από άλλους.

Μεταξύ των ελευθέρων επαγγελμάτων συμπεριλαμβάνονται πολλές ειδικότητες γιατρών (οδοντίατροι, κτηνίατροι, ψυχολόγοι, φυσιοθεραπευτές κ.λπ.), δικηγόροι, συμβολαιογράφοι, δικαστικοί επιμελητές, αρχιτέκτονες, μηχανικοί, σύμβουλοι επιχειρήσεων κ.ά. Στο υπουργείο Οικονομικών δέχονται εισηγήσεις και εξετάζουν την επιβολή φορολογικών μέτρων στα επαγγέλματα αυτά, όπως η επαναφορά του καθεστώτος των αντικειμενικών κριτηρίων και η επιβολή ελάχιστου φορολογητέου εισοδήματος.

Από τα στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών προκύπτει ότι το 2007 κατατέθηκαν 383.818 φορολογικές δηλώσεις από ελεύθερους επαγγελματίες, εκ των οποίων οι 213.675 εμφάνιζαν ως δηλωθέν εισόδημα μικρότερο των 5.000 ευρώ (το 55,6%). Αντίστοιχα, οι δηλώσεις των βιομηχανικών και εμπορικών επιχειρήσεων ανήλθαν συνολικά σε 686.830 και αυτές στις οποίες συμπληρωνόταν εισόδημα λιγότερο των 5.000 ευρώ ήταν 243.830. Συνολικά, από τις 1.070.656 φορολογικές δηλώσεις των ελεύθερων επαγγελματιών και εμπόρων οι 457.505 (42,7%) ανέγραφαν εισόδημα έως 5.000 ευρώ. Ο πρόεδρος του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης (ΕΕΘ) κ. Μ. Ζορπίδης ανέφερε χθες σχετικά με τις προθέσεις του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης να επιβάλει όριο ελαχίστου εισοδήματος και τεκμαρτό φόρο σε όσους δηλώνουν εισοδήματα κάτω από το όριο της φτώχειας, δηλαδή κάτω από 4.800 ευρώ,

Αναμένονται έκτακτα φορολογικά μέτρα ώστε να βρεθούν έσοδα για τον προϋπολογισμό

ότι «η ισοπεδωτική λογική δεν ταιριάζει σε ένα σύγχρονο κράτος» καθώς και ότι «την ανεπάρκεια του ελεγκτικού μηχανισμού να ελέγξει τις επιχειρήσεις που παρανομούν δεν είναι δυνατόν να την πληρώσει αδιακρίτως το σύνολο των επαγγελματιών».

Επίσης ο κ. Ζορπίδης επισήμανε ότι «η επιστροφή στη λογική των αντικειμενικών κριτηρίων για τη φορολόγηση των επαγγελματιών αποτελεί οπισθοδρόμηση» και πρόσθεσε πως «η Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων διαθέτει πλέον σύγχρονα εργαλεία για τον εντοπισμό της φοροδιαφυγής. Η πλειονότητα των επαγγελματιών αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα επιβίωσης και δεν είναι δυνατόν να επωμίζεται το βάρος των λίγων ασυνειδήτων». Παράλληλα δήλωσε ότι το Επιμελητήριο «περιμένει με ιδιαίτερο ενδιαφέρον και την αναμενόμενη τακτοποίηση των ληξιπρόθεσμων χρεών».

Πάντως το υπουργείο Οικονομίας πρέπει να κινηθεί άμεσα προς την κατεύθυνση τόνωσης των εσόδων. Και αυτό γιατί τα καθαρά έσοδα ανήλθαν το πεντάμηνο Ιανουαρίου – Μαΐου του 2008 σε 18,8 δισ. ευρώ, καταγράφοντας αύξηση μόλις 3,5% όταν στο σύνολο του έτους πρέπει να ανέλθουν σε 55,5 δισ. ευρώ, με αύξηση 13%. Συγχρόνως και οι δαπάνες είναι εκτός ελέγχου καθώς στο ανωτέρω πεντάμηνο «τρέχουν» με 12,1% έναντι στόχου 8,3%. Η κατάσταση αυτή έχει εκτροχιάσει τον προϋπολογισμό και ο υπουργός Οικονομίας επιδιώκει με κάθε κόστος να βρει «ζεστό χρήμα» για να «σώσει» την εκτέλεση του προϋπολογισμού.