Ανοδική τάση της τάξεως του 25% θα παρουσιάσει το 2008 η ελληνική αγορά ηλεκτρονικών υπολογιστών έναντι μέσης ετήσιας αύξησης της τάξεως του 18,1% το διάστημα 1995-2007, με τους φορητούς να ξεπερνούν οριακά (σε τεμάχια) τους desktops.
Ειδικότερα, όπως επισημαίνεται στην κλαδική μελέτη «Ηλεκτρονικοί Υπολογιστές» της Διεύθυνσης Οικονομικών Μελετών της ΙCΑΡ, η Πληροφορική και ειδικότερα ο εξοπλισμός ηλεκτρονικών υπολογιστών αποτελεί κλάδο με εξέχουσα δυναμική. Στον τομέα εξοπλισμού Η/Υ (computer hardware) δραστηριοποιείται μεγάλος αριθμός επιχειρήσεων οι οποίες ασχολούνται με τις εισαγωγές και τη συναρμολόγηση ηλεκτρονικών υπολογιστών. Οι περισσότερες εξ αυτών έχουν αναπτύξει δραστηριότητα και σε άλλους τομείς του ευρύτερου κλάδου των Τεχνολογιών Πληροφορικής και Επικοινωνιών (ΤΠΕ), όπως οι τηλεπικοινωνίες, το λογισμικό, οι υπηρεσίες πληροφορικής, ο εξοπλισμός γραφείου κτλ.
Το συνολικό μέγεθος της αγοράς καλύπτεται κατά κύριο λόγο από τις κατηγορίες επιτραπέζιων (desktop) και φορητών υπολογιστών. Οι υπολογιστές Desktop κάλυψαν περίπου το 52% της συνολικής αγοράς το 2007. Αντίστοιχα, ποσοστό 45,7% αφορά
Η ελληνική αγορά χαρακτηρίζεται από σχετικά χαμηλά μεγέθη σε σύγκριση με άλλες ευρωπαϊκές χώρες
τους φορητούς υπολογιστές, ενώ οι servers κάλυψαν το 2,7% της συνολικής αγοράς προσωπικών υπολογιστών κατά το 2007.
Σύμφωνα με την ίδια μελέτη, η ελληνική αγορά ηλεκτρονικών υπολογιστών χαρακτηρίζεται από σχετικά χαμηλά μεγέθη σε σύγκριση με άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Ο βαθμός συγκέντρωσης είναι υψηλός, καθώς πέντε εταιρείες ελέγχουν περίπου το 77% της αγοράς των φορητών Η/Υ, ενώ οκτώ εταιρείες καλύπτουν το 59% της αγοράς των desktop. Το γεγονός αυτό καθιστά εντονότερο τον ανταγωνισμό, καθώς οι εταιρείες προσπαθούν να διατηρήσουν ή και να αυξήσουν τα μερίδιά τους με κάθε τρόπο.
Ο κλάδος των ηλεκτρονικών υπολογιστών συνδέεται άμεσα με την εξέλιξη της τεχνολογίας, ο δε ρυθμός ανάπτυξής του καθορίζεται σε μεγάλο βαθμό από την πρόοδο που συντελείται σε διεθνές επίπεδο. Οπως εκτιμούν παράγοντες του κλάδου, η διάθεση νέων ηλεκτρονικών υπολογιστών με αυξημένη λειτουργικότητα, πολλαπλές εφαρμογές και μικρότερες διαστάσεις σε συνδυασμό με αντίστοιχη συρρίκνωση κόστους, δημιουργούν προσδοκίες για αυξημένη ζήτηση στο άμεσο μέλλον.
Οι συνολικές πωλήσεις των επιχειρήσεων του δείγματος που περιλαμβάνεται στη μελέτη, παρουσίασαν οριακή αύξηση το 2006 σε σχέση με το 2005, ενώ τόσο το περιθώριο λειτουργικού κέρδους όσο και του καθαρού κέρδους παρουσίασαν βελτίωση. Αντίστοιχα, και το καθαρό αποτέλεσμα των εταιρειών του δείγματος παρουσίασε σημαντική βελτίωση την εξεταζόμενη περίοδο. Ο δείκτης αποδοτικότητας ιδίων κεφαλαίων βελτιώθηκε το 2006 (49,93%) σε σχέση με το 2005 (15%).