Οι «παντόφλες»…
Οσοι προτίθεσθε να ταξιδέψετε στο όμορφο νησί των Φαιάκων για διακοπές οδικώς από την Ηγουμενίτσα θα έχετε πολύ σύντομα την ευκαιρία να ζήσετε ανεπανάληπτες και κυρίως ιστορικές στιγμές διότι, όπως πληροφορείται η στήλη, το ένα πλοίο κλειστού τύπου μετά το άλλο εγκαταλείπουν τη γραμμή παραδίδοντας τα σκήπτρα στα φέρι μποτ ανοικτού τύπου, που στον Πειραιά τα λένε «παντόφλες».

* * *
Οι ανεπανάληπτες στιγμές και η ιστορικότητα του εν λόγω ταξιδιού με «παντόφλα» έγκειται στο γεγονός ότι κάποιες εξ αυτών μπορεί και να έχουν πολεμήσει και στην απόβαση της Νορμανδίας, συν τω χρόνω όμως έχουν φάει τόσο ματσακόνι και λούστρο που τις βλέπεις και νομίζεις ότι βγήκαν χθες από το ναυπηγείο.

* * *
Βεβαίως στο ΥΕΝ δεν ιδρώνει το αφτί τους που ένας από τους κυριότερους τουριστικούς προορισμούς της χώρας με 1,5 εκατομμύριο επισκέπτες έχει για την ακτοπλοϊκή του σύνδεση… «παντόφλες», ενώ οι φωνές των Κερκυραίων, που τους έχει γυρίσει το μάτι ανάποδα με αυτά που βλέπουν, δεν φθάνουν ως το επίνειο.

…ο υπουργός…
Κατά τα άλλα, ο υπουργός Εμπορικής Ναυτιλίας κ. Γ.Βουλγαράκης (στο σκίτσο) στέλνει επιστολές στις εφοπλιστικές ενώσεις για να αυξήσουν, λέει, τα επίπεδα ασφάλειας της ναυσιπλοΐας, ενώ κανονικά θα έπρεπε να φωνάξει τους «ειδικούς» να του εξηγήσουν πώς είναι δυνατόν εν έτει 2008 και σε προορισμούς όπως η Κέρκυρα το μόνο που κυκλοφορεί να είναι η… «παντόφλα».

* * *
Υπάρχει, θα του πουν, ένα νομικό πλαίσιο το οποίο παρέχει τη δυνατότητα στις «παντόφλες» να ταξιδεύουν στην εν λόγω γραμμή, πλην όμως ουδείς θα του πει ότι το εν λόγω νομικό πλαίσιο δεν εξισώνει, ως οφείλει, το αντίστοιχο Κοινοτικό Δίκαιο, αλλά επιτυγχάνει κάτι μαγικά κόλπα μέσα από τα οποία οι «παντόφλες» κυριαρχούν.

* * *
Ωστόσο με αυτά τα ανέκδοτα-νομοθετικά πλαίσια που είναι προϊόντα αλχημείας και ελληνικής πατέντας κλείνουν εταιρείες, και μάλιστα εταιρείες λαϊκής βάσης, όπως θα συμβεί λίαν συντόμως με τις Κερκυραϊκές Γραμμές, που δεν άντεξαν τον αθέμιτο ανταγωνισμό της… «παντόφλας».

…και τα μουσεία
Εν τέλει δεν υπήρχε κανένας λόγος μεγάλοι έλληνες εφοπλιστές, όπως οι κκ. Β.Κωνσταντακόπουλος και ο Σπ.Πολέμης, να ξενιτευτούν για να βρουν το τελευταίο λίμπερτι και να το πληρώσουν χρυσό για να το φέρουν στην Ελλάδα και να το κάνουν μουσείο.

* * *
Ως την Κέρκυρα να πήγαιναν, θα έβρισκαν όσα μουσεία ήθελαν από τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο, τον πόλεμο της Κορέας και τον πόλεμο του Βιετνάμ. Δεν αναφέρομαι σε νεότερες πολεμικές συρράξεις, καθότι τα πλοία των συρράξεων αυτών θεωρούνται- σύμφωνα με τη λογική του ΥΕΝ- υπερσύγχρονα και δεν κάνουν για μουσεία.

Δημόσια πρόταση;
Σε ανακοίνωσή της η τράπεζα Ιntesa Sanpaolo που κατέχει το 33,62% του μετοχικού κεφαλαίου των Μινωικών Γραμμών αναφέρει ότι λειτουργεί ως θεματοφύλακας για λογαριασμό μετόχων των Μινωικών Γραμμών και δεν ασκεί τα δικαιώματα ψήφου σύμφωνα με δική της βούληση.

* * *
Μεταξύ των μετόχων αυτών είναι και η εταιρεία Αtlantica, συμφερόντων του κ. Εμμ. Γκριμάλντι, που κατέχει περίπου το 30% των Μινωικών Γραμμών. Η διευκρίνιση αυτή γίνεται ώστε να καταστεί αντιληπτό ότι η Ιntesa δεν υποχρεούται να υποβάλει δημόσια πρόταση για το 100% των Μινωικών Γραμμών επειδή έχει ξεπεράσει το 33,3% του μετοχικού κεφαλαίου.

* * *
Από τον ανταγωνισμό πάντως αναφέρουν ότι το ποσοστό της Ιntesa αφορά μετόχους που δρουν συντονισμένα και θα πρέπει να υποβάλει δημόσια προσφορά. Η πληροφόρηση της στήλης πάντως είναι ότι αργά ή γρήγορα ο ιταλός εφοπλιστής θα ενισχύσει τη θέση του στην εταιρεία και εκ των πραγμάτων θα υποχρεωθεί να υποβάλει δημόσια πρόταση.