ΛΟΝΔΙΝΟ. Στο μεγάλο διεθνές συνέδριο για τη νόσο του Αλτσχάιμερ που γίνεται αυτές τις ημέρες στο Σικάγο την παράσταση έκλεψαν βρετανοί ερευνητές που ανακοίνωσαν ότι δημιούργησαν ένα νέο φάρμακο το οποίο στις ως τώρα δοκιμές δείχνει ότι περιορίζει σημαντικά την πρόοδο της ασθένειας. Το φάρμακο ανέπτυξαν επιστήμονες του Πανεπιστημίου του Αμπερντίν και το χορήγησαν σε άτομα στα οποία η ασθένεια βρισκόταν ακόμη στα αρχικά της στάδια. Το φάρμακο, που ονομάζεται Rember, χορηγήθηκε σε 321 ασθενείς και στο 81% εξ αυτών διαπιστώθηκε σημαντική διαφορά στην πρόοδο της νόσου σε σχέση με εκείνους που δεν λάμβαναν το φάρμακο. Συγκεκριμένα, περιορίστηκε η φθίση της μνήμης των ασθενών, αφού όπως φαίνεται το νέο φάρμακο έχει τη μεγαλύτερή του δράση στις περιοχές του εγκεφάλου που συνδέονται με τον μηχανισμό της μνήμης.

Το φάρμακο χρησιμοποιεί ως δραστική ουσία το μπλε του μεθυλενίου, μια χρωστική ουσία που ανακαλύφθηκε πριν από 20 χρόνια και χρησιμοποιείται σε εργαστηριακά πειράματα. Σύμφωνα με τους ειδικούς, η αποτελεσματικότητα του Rember έγκειται στο γεγονός ότι στοχεύει τα συσσωματώματα μιας συγκεκριμένης πρωτεΐνης που ονομάζεται Τau. Τα συσσωματώματα της πρωτεΐνης δημιουργούνται μέσα σε κύτταρα που σχετίζονται με τη μνήμη, με αποτέλεσμα να τα καταστρέφουν. Πρόκειται για την πρώτη αποτελεσματική θεραπεία που επιτίθεται στα συγκεκριμένα συσσωματώματα. Ως τώρα οι περισσότερες θεραπείες κατά της Αλτσχάιμερ επικεντρώνονταν στις πλάκες β-αμυλοειδούς.

Οι ερευνητές χώρισαν τους ασθενείς σε τέσσερις ομάδες. Στην πρώτη χορηγούσαν δόση 30mg, στη δεύτερη 60mg, στην τρίτη 100mg και στην τέταρτη εικονικό φάρμακο (placebo). Σχεδόν είκοσι μήνες μετά τη λήψη του φαρμάκου οι ασθενείς δεν παρουσίαζαν αξιοσημείωτη εξασθένηση της πνευματικής τους κατάστασης και λειτουργίας. Οπως διαπιστώθηκε, εκείνοι που επωφελήθηκαν περισσότερο και είχαν τον μεγαλύτερο περιορισμό συμπτωμάτων ήταν όσοι λάμβαναν τη δόση των 60mg. «Καταφέραμε να δείξουμε ότι μπορούν να εμποδιστούν η πρόοδος της νόσου και η εμφάνιση συμπτωμάτων στοχεύοντας στα συσσωματώματα που έχει αποδειχθεί ότι συνδέονται με αυτή.Είναι η πρώτη φορά που αποδεικνύεται κάτι τέτοιο.Οι ως τώρα δοκιμές δείχνουν ότι η αποτελεσματικότητα της θεραπείας με το Rember είναι σχεδόν τρεις φορές μεγαλύτερη από τον μέσον όρο αποτελεσματικότητας όλων των θεραπειών που χρησιμοποιούνται αυτή τη στιγμή για την αντιμετώπιση της Αλτσχάιμερ» δήλωσε στο ΒΒC ο καθηγητής Κλοντ Γουίσκικ, επικεφαλής της έρευνας. Ο Γουίσκικ είναι αυτός που ανακάλυψε τυχαία κατά τη διάρκεια πειραμάτων το μπλε μεθυλενίου.

Η επιστημονική κοινότητα χαιρέτισε την είδηση και οι περισσότεροι ειδικοί που ασχολούνται με την έρευνα για την Αλτσχάιμερ δηλώνουν ιδιαίτερα αισιόδοξοι, διευκρινίζοντας πάντως ότι οι δοκιμές θα πρέπει να συνεχιστούν. Οι ερευνητές έχουν ήδη προγραμματίσει να πραγματοποιήσουν νέες δοκιμές σε μεγαλύτερη κλίμακα το 2009 και αυτή τη φορά θα προσπαθήσουν να διαπιστώσουν αν το φάρμακο παίζει ρόλο όχι μόνο στην παρεμπόδιση των συμπτωμάτων της Αλτσχάιμερ αλλά και στην παρεμπόδιση της εμφάνισης της ίδιας της νόσου.