Ο υπουργός Μεταφορών έκανε την αρχή με τους διοικητές του ΟΣΕ και της ΤΡΕΝΟΣΕ, ενώ προετοιμάζει αλλαγές και σε άλλους οργανισμούς που εποπτεύει

Η υπουργός Απασχόλησης σταδιακά αντικαθιστά τους προέδρους των Ταμείων επειδή διαπιστώνονται αδυναμίες στην εφαρμογή του νόμου για το Ασφαλιστικό

Αλλαγές προετοιμάζονται και στη Δικαιοσύνη καθώς πιθανότατα εντός του Αυγούστου θα αντικατασταθούν οι προϊστάμενοι όλων των δικαστηρίων

Σαρωτικές αλλαγές στο κράτος, με μαζικές αντικαταστάσεις διοικητών δημοσίων επιχειρήσεων, κρατικών λειτουργών και περιφερειαρχών, έχει θέσει ήδη σε εφαρμογή η κυβέρνηση και θα τις ολοκληρώσει ως το τέλος Αυγούστου σε μια προσπάθεια ανοικοδόμησης της κρατικής μηχανής, η οποία εξακολουθεί να προδίδει τους υπουργούς και να εξοργίζει τον Πρωθυπουργό. Διαπιστώνοντας ο κ. Κ.Καραμανλής ότι δεν μπορεί να προχωρήσει προς το παρόν σε ανασχηματισμό της κυβέρνησής του, προκειμένου να μην διαταραχθούν οι εσωκομματικές ισορροπίες που με κόπο διατηρεί, αποφάσισε να προχωρήσει σε σαρωτικές αλλαγές σε χαμηλότερα επίπεδα, έτσι ώστε να μπορέσει το κράτος να ακολουθήσει ταχύτερους και αποτελεσματικότερους ρυθμούς στο μέλλον, αλλά και να απομακρυνθούν ταυτόχρονα πρόσωπα τα οποία, διοικώντας νευραλγικούς τομείς, δημιούργησαν εστίες σκανδάλων.

Οπως πληροφορείται «Το Βήμα», επιχειρήσεις «σκούπα» έχουν ξεκινήσει τουλάχιστον σε τέσσερα υπουργεία, όπου οι υπουργοί επιχειρούν με ανασχηματισμούς να δημιουργήσουν μια πιο αξιόπιστη δομή διοίκησης η οποία δεν θα τους αιφνιδιάζει κάθε τόσο.

Η αρχή έγινε ήδη από το υπουργείο Μεταφορών, με τον κ. Κ.Χατζηδάκη να αντικαθιστά σχεδόν όλους τους διοικητές των ΔΕΚΟ που κληρονόμησε από τους προκατόχους του. Ο υπουργός Μεταφορών έλαβε την περασμένη εβδομάδα την έγκριση της Βουλής για την τοποθέτηση του κ. Γ. Γιαννούση στον ΟΣΕ και του κ. Ι.Μιχόπουλου στην ΤΡΕΝΟΣΕ, δύο οργανισμούς οι οποίοι μαστίζονται από σκάνδαλα και εστίες διαφθοράς που δεν κατόρθωσε να καταπολεμήσει ως σήμερα ούτε η κυβέρνηση της ΝΔ. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο κ. Χατζιδάκης προετοιμάζει αλλαγές και σε άλλους οργανισμούς τους οποίους εποπτεύει με πρώτο την ΕΡΓΟΣΕ, ενώ μετά το καλοκαίρι θα αντικατασταθεί πιθανότητα και ο διοικητής της Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας. Ακλόνητος προς το παρόν δείχνει μόνο ο πρόεδρος του ΟΤΕ κ. Π.Βουρλούμης , του οποίου η τύχη όμως θα επανεξεταστεί τον Οκτώβριο.

Σαρωτικές αλλαγές προετοιμάζει και η υπουργός Απασχόλησης κυρία Φάνη Πετραλιά, η οποία σταδιακά αντικαθιστά τους επικεφαλής των ασφαλιστικών ταμείων που διόρισαν οι προκάτοχοί της επειδή διαπιστώνονται αδυναμίες στην εφαρμογή του νόμου για την ενοποίηση των ασφαλιστικών φορέων. Η κυρία Πετραλιά αντικατέστησε την περασμένη εβδομάδα των διοικητή του ΤΕΒΕ, αλλά και τον Διευθύνοντα Σύμβουλο του Ταμείου Πρόνοιας Δημοσίων Υπαλλήλων, ενώ αναμένεται και η αντικατάσταση του προέδρου του Οργανισμού Εργατικής Κατοικίας. Η υπουργός έχει ήδη λάβει τη συγκατάθεση του κ. Καραμανλή να προχωρήσει στην αντικατάσταση όλων όσοι αρνούνται να εφαρμόσουν το κυβερνητικό πρόγραμμα και τις επιλογές της, αλλά και εκείνων οι οποίοι δεν εφαρμόζουν τους κανόνες διαφάνειας που ισχύουν πλέον για τη διαχείριση των αποθεματικών των Ταμείων.

Σύμφωνα με πληροφορίες του «Βήματος», σαρωτικές αλλαγές προετοιμάζονται και στη Δικαιοσύνη καθώς πιθανότατα εντός του Αυγούστου θα αντικατασταθούν οι προϊστάμενοι όλων των Δικαστηρίων. Ο Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου κ. Γ.Σανιδάς έχει εντοπίσει προβλήματα δυσλειτουργιών στους προϊσταμένους και, όπως έχει ήδη ενημερώσει την πολιτική ηγεσία του υπουργείου, θα εισηγηθεί στο Ανώτατο Δικαστικό Συμβούλιο της αντικατάσταση των προϊσταμένων, με πρώτους τον προϊστάμενο της Εισαγγελίας Εφετών κ. Γ. Κολιοκώστα και τον προϊστάμενο της Εισαγγελίας Πρωτοδικών κ. Π. Πούλιο. Εντός του Αυγούστου, εξάλλου, θα ανακοινωθεί και το όνομα του αντικαταστάτη του κ. Γ.Ζορμπά στην επιτροπή για τον έλεγχο του βρώμικου χρήματος. Οπως πληροφορείται «Το Βήμα», τον κ. Ζορμπά θα διαδεχθεί ο αντιεισαγγελέας του Αρείου Πάγου και πρώην προϊστάμενος της Εισαγγελίας Εφετών κ. Αν.Κανελλόπουλος , αν και κορυφαία κυβερνητικά στελέχη προτείνουν για το αξίωμα αυτό τον κ. Γ. Κολιοκώστα και τον επικεφαλής της Αντιτρομοκρατικής Υπηρεσίας κ. Δ.Παπαγγελόπουλο. Αλλαγές προετοιμάζει το φθινόπωρο και ο υπουργός Δημόσιας Διοίκησης κ. Πρ.Παυλόπουλος, αντικαθιστώντας αρκετούς περιφερειάρχες έτσι ώστε το νέο σχήμα να αναλάβει την προετοιμασία του νέου κυβερνητικού σχεδίου «Καποδίστριας» για τη συνένωση νομαρχιών και δήμων.