Μειώσεις των τελών περιαγωγής ως και 70% επιτεύχθηκε στην ΕΕ μετά τις σχετικές πρωτοβουλίες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, όπως δηλώνει προς «Το Βήμα» ο διευθυντής της Αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα κ. Ι.Παπαδόπουλος . Παράλληλα, όμως, επισημαίνει ότι εξακολουθούν να υφίστανται σημαντικές διαφορές στις τιμές περιαγωγής μεταξύ των κρατών-μελών της ΕΕ και ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα προτείνει μέτρα για την άρση της αρνητικής αυτής εξέλιξης.

– Τα υπερβολικά υψηλά τέλη περιαγωγής έχουν απομυζήσει υπέρμετρα το πορτοφόλι του πελάτη κινητής επικοινωνίας. Ποια είναι η θέση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στο ζήτημα αυτό;

«Κύρια προτεραιότητα της ΕΕ είναι η προστασία των καταναλωτών. Στον τομέα των υπηρεσιών κινητής τηλεφωνίας είχε προτείνει ήδη, από τον Ιούλιο του 2006, σχετικό κανονισμό που αφορά την περιαγωγή φωνητικών κλήσεων ο οποίος έγινε δεσμευτικός νόμος και ισχύει από το καλοκαίρι του 2007. Σε πολλές περιπτώσεις η υπέρμετρη χρέωση των τελών περιαγωγής ήταν αδικαιολόγητα υψηλή σε σχέση με το κόστος παροχής αυτής της υπηρεσίας. Η Επιτροπή συνέχισε να παρακολουθεί τις τιμές, ιδίως τις τιμές περιαγωγής μηνυμάτων SΜS και δεδομένων, και αποφάσισε να παρέμβει έπειτα από διαβουλεύσεις με τις εταιρείες κινητών επικοινωνιών».

– Πώς μπορούν οι πολίτες της ΕΕ να χρησιμοποιούν το κινητό τους τηλέφωνο χωρίς να πέφτουν θύματα αισχροκέρδειας;

«Από το καλοκαίρι του 2007 υπάρχει ένα πλαφόν, η αποκαλούμενη “ευρωταρίφα”, για τις φωνητικές κλήσεις περιαγωγής εντός της ΕΕ την οποία οι εταιρείες είναι υποχρεωμένες να προσφέρουν σε όλους τους πελάτες τους. Τα κράτη-μέλη και οι εθνικές ρυθμιστικές αρχές οφείλουν να συμμορφωθούν με βάση την κοινοτική νομοθεσία. Οι πρωτοβουλίες αυτές της ΕΕ οδήγησαν σε μειώσεις των τελών περιαγωγής ως και 70%, με προφανές όφελος για τους καταναλωτές».

– Ωστόσο οι τιμές περιαγωγής κατά την αποστολή γραπτών μηνυμάτων ή για την πλοήγηση στο Διαδίκτυο εξακολουθούν να είναι υψηλές.

«Πράγματι, οι τιμές περιαγωγής κατά την αποστολή SΜS ή για την πλοήγηση στο Διαδίκτυο είναι, σε πολλές περιπτώσεις, υπερβολικά υψηλές για εκείνους που επιθυμούν να ταξιδέψουν στο εξωτερικό. Σημειώνονται, επίσης, σημαντικές διαφορές στις τιμές περιαγωγής ανάμεσα στις χώρες της ΕΕ. Κατά μέσον όρο ο ευρωπαίος καταναλωτής στο εξωτερικό- εντός της ΕΕ- καλείται να πληρώσει 10 φορές παραπάνω απ΄ ό,τι θα χρεωνόταν στη χώρα του για την αποστολή γραπτών μηνυμάτων περιαγωγής. Επί παραδείγματι, ο έλληνας παραθεριστής σε χώρα της ΕΕ χρεώνεται με 0,35 ευρώ/SΜS, με μόνη εξαίρεση την Κύπρο που χρεώνεται με 0,18 ευρώ. Στην ΕΕ αποστέλλονται κάθε χρόνο 2,5 δισ. SΜS. Επί του παρόντος, η μέση λιανική τιμή για τα SΜS στην ΕΕ έχει παραμείνει αμετάβλητη (0,29 ευρώ). Η ΕΕ θα συμπεριλάβει τα αποτελέσματα της δημόσιας διαβούλευσης που έληξε στις 2 Ιουλίου του 2008 στην υπό εξέλιξη ανασκόπηση της εφαρμογής του κανονισμού της ΕΕ για την περιαγωγή στις αρχές του φθινοπώρου, οπότε και ενδέχεται να προτείνει νέα μέτρα στο Συμβούλιο και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο».