Αντιμέτωπη με τα σκουπίδια βρίσκεται ακόμη μία φορά η Θεσσαλονίκη. Σήμερα, νωρίς το πρωί, έκλεισε η χωματερή των Ταγαράδων, καθώς έληξε η προθεσμία των 42 ημερών που είχε δοθεί για τη διευθέτηση του ζητήματος της διάθεσης των απορριμμάτων του νομού. Με το «λουκέτο» στην υπερκορεσμένη χωματερή, η περιοχή μένει μόνο με τον νεόδμητο, αλλά ημιτελή, ΧΥΤΑ της Μαυροράχης.

Χθες το πρωί ο δήμαρχος Θέρμης κ. Θ.Παπαδόπουλος ανακοίνωσε το κλείσιμο των Ταγαράδων, προσθέτοντας ότι το έργο έχει φτάσει στα όριά του. Ακόμη τόνισε ότι ο ΧΥΤΑ της Μαυροράχης διαθέτει τόσο το απαραίτητο ανθρώπινο δυναμικό όσο και τις υποδομές για να δεχθεί τα αστικά απορρίμματα του νομού.

Στην Ασσηρο, που γειτνιάζει με τον χώρο του ΧΥΤΑ, η τοπική κοινωνία είναι ανάστατη καθώς το έργο, αν και σε δοκιμαστική λειτουργία, δέχεται σε καθημερινή βάση τα 3/4 των απορριμμάτων της πόλης. «Ο ΧΥΤΑ δεν μπορεί να δεχθεί μεγάλο όγκο απορριμμάτων,ενώ ακόμη δεν έχει αποκτήσει άδεια ταφής» αναφέρει στο «Βήμα» ο δήμαρχος Ασσήρου κ. Δημ. Ράβναλης. «Εφόσον κανένας δεν θέλει να προστατέψει το έργο,θα το προστατέψουμε εμείς» σημειώνει και προσθέτει ότι «κάποια στιγμή πρέπει να αναλάβουν όλοι τις ευθύνες τους». Ο φόβος που υπάρχει στην περιοχή σχετίζεται με το ενδεχόμενο να μεταφέρονται εκεί τα ογκώδη, βιομηχανικά και ιατρικά απόβλητα ελλείψει άλλου χώρου. Σύμφωνα με τον δήμαρχο της Ασσήρου «ο ΧΥΤΑ κατασκευάστηκε για στερεά μη επικίνδυνα υλικά», ενώ επισημαίνει ότι «δεν υπάρχει περιφερειακός σχεδιασμός.ΧΥΤΑ χωρίς περιφερειακά έργαείναι χωματερή» .