Εντονες αντιδράσεις για τις συλλογικές συμβάσεις και το εργασιακό καθεστώς για τους νεοπροσλαμβανομένους

Δεύτερο κύμα αλλαγών στις δημόσιες επιχειρήσεις και οργανισμούς (ΔΕΚΟ) ετοιμάζει η κυβέρνηση από τον Σεπτέμβριο και μετά, το οποίο θα αφορά κυρίως τις διοικήσεις τους και τη διαχείριση του υψηλού δανεισμού. Ο υπουργός Οικονομίας κ. Γ.Αλογοσκούφης με τροπολογία που συζητείται σήμερα στη Βουλή προκάλεσε τις έντονες αντιδράσεις της αντιπολίτευσης και της ΓΣΕΕ. Οι εργαζόμενοι στις δημόσιες επιχειρήσεις έχουν ξεσηκωθεί κάνοντας λόγο για κατάργηση επί της ουσίας του Οργανισμού Μεσολάβησης και Διαιτησίας (ΟΜΕΔ), ακύρωση των συλλογικών συμβάσεων και εργασιακό μεσαίωνα σε ό,τι αφορά τους νεοπροσλαμβανομένους.

Με το νέο «πακέτο» ο κ. Αλογοσκούφης θέλει να φέρει αλλαγές στον τρόπο με τον οποίο θα επιλέγονται οι πρόεδροι, οι διευθύνοντες σύμβουλοι και τα διευθυντικά στελέχη των επιχειρήσεων. Αυτή την εποχή μελετάται να μπορούν να έχουν οι ΔΕΚΟ ένα πρόσωπο για τις θέσεις του διευθύνοντος συμβούλου και του προέδρου αντί για δύο που ισχύεισήμερα, και η απόφαση αυτή θα είναι πιθανότατα στη διακριτική ευχέρεια των υπουργών που εποπτεύουν την κάθε επιχείρηση. Επίσης δεν αποκλείεται μέσα στις νέες αλλαγές- που θα γίνουν το φθινόπωρο εκτός απροόπτου- να προβλέπεται και η πρόσληψη διευθυντικών στελεχών (γενικών διευθυντών και διευθυντών) από την αγορά, που θα αναλαμβάνουν την εκάστοτε θέση για συγκεκριμένη χρονική περίοδο, π.χ., για τρία με τέσσερα χρόνια. Ταυτόχρονα, εξετάζεται και το κατά πόσο θα βοηθήσει στη διαχείριση των οικονομικών των ΔΕΚΟ αν ο υπουργός Οικονομίας είναι ο αρμόδιος για τη διαχείριση του δανεισμού της κάθε επιχείρησης.

Πάντως, τα συσσωρευμένα χρέη των δημοσίων επιχειρήσεων εκτιμώνται περίπου σε 15 δισ. ευρώ και η λύση του να αναλάβει ο ΟΔΔΗΧ τη διαχείριση του δανεισμού των ΔΕΚΟ κρίνεται απίθανη γιατί στην περίπτωση αυτή η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα συμπεριλάβει το χρέος των ΔΕΚΟ στο δημόσιο χρέος, εκτινάσσοντας το τελευταίο σε ακόμη υψηλότερα επίπεδα από τα σημερινά.

Για κατάργηση επί της ουσίας του ΟΜΕΔ κάνουν λόγο οι συνδικαλιστές των ΔΕΚΟ, καθώς πλέον δεν θα μπορούν να προσφεύγουν μόνοι τους στον οργανισμό, αλλά θα πρέπει να υπάρχει η συγκατάθεση τόσο της διοίκησης της επιχείρησης όσο και η σύμφωνη γνώμη της Διυπουργικής Επιτροπής ΔΕΚΟ, δηλαδή της κυβέρνησης.

Μετά τη χθεσινή συνάντηση με τον Πρωθυπουργό ο κ. Αλογοσκούφης δήλωσε ότι η διεύρυνση των ελλειμμάτων και η αύξηση του κόστους τα τελευταία χρόνια στις ΔΕΚΟ είναι αποτέλεσμα διαιτητικών αποφάσεων « οι οποίες δεν λάμβαναν υπόψη τις γενικότερες κοινωνικές και οικονομικές επιπτώσεις ».

Στο υπουργείο Οικονομίας θεωρούν ότι με τις αλλαγές που φέρνει η συγκεκριμένη τροπολογία στις ζημιογόνους και επιχορηγούμενες ΔΕΚΟ θα μπει «φρένο» στις αλόγιστες δαπάνες, ενώ ταυτόχρονα με το νέο εργασιακό καθεστώς για τους νεοπροσλαμβανόμενους θα γίνει εξορθολογισμός των επιδομάτων, των υπερωριών και διαφόρων προσαυξήσεων των αποδοχών που ουσιαστικά δεν αντικατοπτρίζονται στην παραγωγή. Μάλιστα, υπολογίζουν ότι οι δαπάνες προσωπικού στις ζημιογόνες ΔΕΚΟ κυμαίνονται από το 65% ως και το 80% του συνολικού λειτουργικού κόστους. « Δεν είναι λογικό,σε μια περίοδο που όλοι στην οικονομία δείχνουν αυτοσυγκράτησησε κάποιες ΔΕΚΟ να υπάρχει διεύρυνση των ελλειμμάτων και να καλείται αυτά τα ελλείμματα να τα πληρώνει ο φορολογούμενος » δήλωσε ο κ. Αλογοσκούφης.