ΜΟΝΑΧΟ Είχε προστάτη άγιο. Ο πρώην εμπορικός διευθυντής του Τμήματος Τηλεπικοινωνιών της Siemens Ράινχαρτ Σίκατσεκ καταδικάστηκε χθες στο Μόναχο στη σχεδόν «μηδενική» ποινή των δύο ετών φυλάκισης με αναστολή. Και αυτό παρά το γεγονός ότι κρίθηκε ένοχος για αδικία σε 49 περιπτώσεις, εκάστη εκ των οποίων τιμωρείται με φυλάκιση ως και πέντε ετών. Το πρόστιμο των 108.000 ευρώ που του επεβλήθη ήταν μάλιστα σαφώς κατώτερο εκείνου που ζήτησε η Εισαγγελία, ήτοι 180.000 ευρώ. «Η φήμη που απέκτησε ενδιαμέσως ο κατηγορούμενος,ακόμη και στην Κίνα ή στο Ντουμπάι, δεν θα του επιτρέψει να ξαναβρεί δουλειά» είπε ο πρόεδρος του δικαστηρίου Πέτερ Νολ δικαιολογώντας το «σκόντο». Ανάλογη ήταν και η αιτιολόγηση της «αναστολής». «Ο κατηγορούμενος έδειξε έμπρακτη μεταμέλεια» είπε. «Η συμβολή του στη διαλεύκανση του σκανδάλου της Siemens ήταν ανεκτίμητη». Αναστολή δεν σημαίνει βέβαια αθώωση ή παραγραφή. Σε περίπτωση υποτροπής, πρόσθεσε, η ποινή θα εκτελεστεί εξ ολοκλήρου. «Το καταλάβατε αυτό;» ρώτησε ο κ. Νολ. «Κατάλαβα» ψέλλισε σαν μαθητούδι ο 58ετής κ. Σίκατσεκ. Το ακροατήριο ξέσπασε σε γέλια.

Ο κ. Νολ δεν άφησε αμφιβολία ότι γι΄ αυτόν ο κατηγορούμενος παρανομούσε ασύστολα και συνειδητά. «Η συνείδησή του ήταν μαύρη σαν τη νύχτα» είπε χαρακτηριστικά. Αμφίβολο, πρόσθεσε, ήταν και το κέρδος που επέφεραν τα «μαύρα ταμεία» στη Siemens. «Ο κατηγορούμενος ισχυρίζεταιότι το λάδωμα έφερνε πολλαπλάσιο κέρδος στην επιχείρηση» είπε. «Αν υπολογίσουμε όμως τώρα τα δισεκατομμύριαπου έχει πληρώσει ως τώρα η Siemens σε φόρους,πρόστιμα και αμοιβές δικηγόρων,καθώς και τις χαμένες παραγγελίες από την τρώση του κύρους της,τότε οι λογαριασμοί ανατρέπονται. Οι απώλειες υπερτερούν των κερδών». Ταυτόχρονα καυτηρίασε την «ασυνείδητη προχειρότητα», όπως τη χαρακτήρισε, του κ. Σίκατσεκ στη διαχείριση των «μαύρων ταμείων». Παράδειγμα, είπε, ότι ο πρώην μάνατζερ της Siemens Ηellas κ. Πρόδρομος Μαυρίδης μεταβίβαζε τακτικά μεγάλα ποσά από τα «μαύρα ταμεία» στους προσωπικούς του λογαριασμούς χωρίς να το έχει αντιληφθεί ποτέ κανένας.

Ταυτόχρονα ο κ. Νολ δεν χαρίστηκε στους προϊσταμένους του κ. Σίκατσεκ, όπως στον Μίχαελ Κουτσενρόιτερ . «Από την ακροαματική διαδικασία προέκυψεότι αυτοί ήταν που τον καθοδηγούσαν» είπε. Ορισμένοι «αποποιούνται και σήμερα τις ευθύνες αρνούμενοι να καταθέσουν ενώπιον του δικαστηρίου» πρόσθεσε. Ετσι όπως έκαναν και παλιότερα, όταν αρνούνταν να παραλάβουν τις γραπτές εκθέσεις των υπευθύνων του τμήματος Compliance (εσωτερικός έλεγχος) της πολυεθνικής περί μιζών και «γλυκών υποσχέσεων» σε αξιωματούχους χωρών του Τρίτου Κόσμου, δηλώνοντας ότι δεν θέλουν να ξαναδούν «τέτοια χαρτιά» στο γραφείο τους. «Στη Siemens κυριαρχούσε ένα σύστημα οργανωμένου χάους που υπέθαλπε τη διαφθορά» είπε.

Παράπονα με τους προϊσταμένους είχε όμως και ο κ. Σίκατσεκ. «Με άδειασαν την ώρα που τους χρειαζόμουν.Κανείς δεν ήρθε να με καλύψει στη δίκη. Ούτε ίχνος αλληλεγγύης» είπε αμέσως μετά το τέλος της δίκης. Πικρία είχε και με τους Ελληνες. «Δεν είμαι σίγουρος ότι στην Ελλάδα θέλουν να διαλευκανθεί το σκάνδαλο. Και αυτό επειδή είναι πάρα πολλοί μπλεγμένοι σε αυτό». Η Siemens Ηellas, πρόσθεσε, έδινε το 10% του τζίρου της για «χρήσιμες επενδύσεις». Μικρό μέρος από αυτό πήγαινε για την παρακολούθηση των « ανταγωνιστών » μέσω γραφείων ντετέκτιβ, το μεγαλύτερο για το λάδωμα στελεχών σε οικονομικούς οργανισμούς και κόμματα. Και αυτά τα στελέχη, πρόσθεσε, είναι που εμποδίζουν σήμερα τη διαλεύκανση του σκανδάλου στην Ελλάδα.