ΡΩΜΗ. Μια… φουσκωτή εκκλησία στημένη πάνω στην άμμο, σε παραλία του Κάλιαρι στη Σαρδηνία, περιμένει όσους πιστούς καθολικούς λουομένους θα ήθελαν να προσκυνήσουν αλλά και να μη χάσουν το μπάνιο της Κυριακής. Εχει 30 μέτρα μήκος και 15 πλάτος ενώ απαιτούνται μόλις πέντε λεπτά για το φούσκωμά της.

Η ιδέα ανήκει στον πατέρα Αντρέα Μπρουνιόλι ο οποίος ηγείται οργάνωσης της ντόπιας καθολικής νεολαίας που φέρει το όνομα «Φύλακες της Αυγής». Ο ίδιος υποστηρίζει ότι στόχος είναι να προσφέρει «κάποια πνευματική καθοδήγηση» σε όσους διασκεδάζουν τη νύχτα στα μπαρ ή απολαμβάνουν τις διακοπές τους στην παραλία και θέλουν να εκκλησιαστούν το επόμενο πρωί.

Επιπλέον ισχυρίζεται ότι έτσι κάνει και ένα άνοιγμα προς τη νεολαία, στην οποία θέλει να προσφέρει «έναν ιερό τόπο όπου θα είναι ευπρόσδεκτοι όλοι». Η εκκλησία θα μένει ανοιχτή ως τις 3 ή και τις 4 η ώρα το πρωί, «αφού η νεολαία μένει στην παραλία ως τα ξημερώματα».

Για το φούσκωμα και το στήσιμο του ναού στην αμμουδιά απαιτούνται μόλις πέντε λεπτά. Σύμφωνα με πληροφορίες στοίχισε αρκετές δεκάδες χιλιάδες ευρώ, κάτι που δεν προβλημάτισε τον ιδρυτή ιερέα αφού όπως δήλωσε «είναι μια επένδυση που αξίζει τα λεφτά της».

«Ορισμένοι ίσως πουν ότι το επόμενο βήμα είναι να φέρουμε και φουσκωτούς πιστούς, όμως δεν πρόκειται να γίνει κάτι τέτοιο. Πιστεύω μάλιστα ότι κάνουμε κάτι που ευχαριστεί τον Κύριο» είπε ο πατήρ Μπρουνιόλι. Στα σχέδιά του είναι να οργανώνει ολονύκτιες λειτουργίες που θα διαρκούν ως τις πρώτες πρωινές ώρες «κάτω από τον έναστρο ουρανό και το φεγγάρι».

Πάντως το θέαμα ενός φουσκωτού ναού ανάμεσα στις ξαπλώστρες, στις ομπρέλες και στους λουομένους με τα μαγιό ξένισε πολλούς. Οπως έλεγαν χθες κάποιοι: «Οποιος θέλει να πάει στη λειτουργία μπορεί να ντυθεί και να πάει σε μια κανονική εκκλησία. Δεν υπάρχει κανένας απολύτως λόγος να προσκυνάει στην παραλία». Από την άλλη πλευρά ένας επίσκοπος που επισκέφθηκε τον ναό, ο μονσινιόρ Τζιουζέπε Μάνι, στήριξε την πρωτοβουλία του νεωτεριστή ιερέα. Ξεκαθάρισε πάντως ότι δεν πρόκειται να επιτρέψει τη θεία κοινωνία μέσα στη φουσκωτή εκκλησία. Προς το παρόν το Βατικανό δεν έχει αντιδράσει επισήμως. Σύμφωνα με τους «Τimes» του Λονδίνου η φουσκωτή εκκλησία αναμένεται να κάνει την εμφάνισή της προσεχώς και σε τουριστικά θέρετρα στις ακτές της Αδριατικής.

Η πρώτη φουσκωτή εκκλησία στήθηκε σε παραλία της Αγγλίας το 2003. Τη λειτούργησε ιερέας της Αγγλικανικής Εκκλησίας ο οποίος τέλεσε πολλούς γάμους. Βρετανοί πιστοί είπαν στους «Τimes» ότι ο μόνος κίνδυνος για έναν τέτοιο ναό είναι μήπως τον πάρει ο… αέρας.