Η Κίνα και η Ινδία είχαν τις χειρότερες επιδόσεις από τις 20 μεγαλύτερες αγορές αξιών στον κόσμο
Τα χρηματιστήρια στην Κίνα και στην Ινδία προσφέρουν «καλές ευκαιρίες», τώρα που οι δείκτες τους έχουν χάσει περισσότερο απ΄ οποιαδήποτε άλλη μεγάλη αγορά τον τελευταίο χρόνο, υποστηρίζει ο Μαρκ Μόμπιους της Τempleton Αsset Μanagement. «Εμείς προσαρμοστήκαμε σε αυτές τις εκτιμήσεις,μετά τις δραματικές μειώσεις που καταγράφηκαν στην Ινδία και στην Κίνα» είπε ο Μόμπιους, ο οποίος διαχειρίζεται γύρω στα 47 δισ. δολάρια σε αγορές από αναδυόμενες χώρες. Η έλξη από το κινεζικό χρηματιστήριο έρχεται μετά την υποχώρησή του κατά 46% εφέτος. Η Κίνα και η Ινδία, που είναι οι δύο πολυπληθέστερες χώρες του πλανήτη, είχαν ταυτόχρονα τις χειρότερες επιδόσεις από τις 20 μεγαλύτερες αγορές αξιών στον κόσμο, καθώς αυξάνονταν οι τιμές των πρώτων υλών και καθώς η επιβράδυνση της οικονομίας επιδρά στα κέρδη. Πέρυσι ο κύριος δείκτης της Κίνας είχε αυξηθεί κατά 162% και της Ινδίας κατά 47%.
Ο κινεζικός δείκτης CSΙ 300 αποτιμάται σε 21 φορές τα καταγραφόμενα κέρδη, που είναι το χαμηλότερο επίπεδο των δύο τελευταίων χρόνων και πολύ πιο κάτω από το ρεκόρ του 53 τον Οκτώβριο του 2007. Στην Ινδία ο δείκτης Sensitive βρίσκεται στις 14 φορές τα κέρδη, πολύ χαμηλότερα από το 31 νωρίτερα εφέτος. Για σύγκριση, ο δείκτης Standard & Ρoor΄s 500 στις ΗΠΑ βρίσκεται στο 22. «Αγορές όπως αυτές της Κίνας και της Ινδίας δεν είναι πλέον ακριβές» συνεπικουρεί και η Λέσλι Φανγκ της Schroders Ρlc. από τη Σιγκαπούρη.
Ο δείκτης CSΙ 300 της Κίνας είχε τη δεύτερη χειρότερη απόδοση από τους 88 γενικούς δείκτες που καταγράφει η Βloomberg, καθώς υπέστη ανησυχίες για τα κέρδη από μια ψύχρανση της οικονομίας, η οποία επεκτάθηκε το τελευταίο τρίμηνο με τον χαμηλότερο ρυθμό από το 2005. Μόνον οι δείκτες του Βιετνάμ και της Ισλανδίας κατέγραψαν χειρότερες απώλειες. Και στην Ινδία ο δείκτης Sensex έχασε 30% εφέτος, καθώς ο πληθωρισμός επιταχύνθηκε στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων 13 χρόνων και η οικονομική ανάπτυξη επίσης κρατήθηκε στο 8,8%, που είναι ο χαμηλότερος ρυθμός από το 2005.
Αλλά τα χρηματιστήρια και σε άλλες αναδυόμενες αγορές είναι ακόμη πιο φθηνά. Σύμφωνα με τον Μόμπιους, αυτά που θα πρέπει να ευνοηθούν κυρίως είναι οι μετοχές στη Βραζιλία και στη Ρωσία, γιατί είναι οι δύο αγορές που μπορούν ακόμη να επωφεληθούν από τη ζήτηση ενέργειας και άλλων πρώτων υλών. «Η Ρωσία και η Βραζιλία βρίσκονται κατά πολύ στην ίδια θέση».