ΚΙΕΒΟ. Με τιμές εν ενεργεία αρχηγού κράτους υποδέχεται σήμερα το πρωί το Κίεβο τον Οικουμενικό Πατριάρχη κ.κ. Βαρθολομαίο . Ο πρόεδρος της Ουκρανίας κ. Βίκτορ Γιουστσένκο στέλνει, με την αφορμή του εορτασμού των 1.020 χρόνων από τον εκχριστιανισμό των Ρως του Κιέβου, τα δικά του μηνύματα στη διεθνή κοινότητα. Οι γιγαντοαφίσες που απεικονίζουν τον Οικουμενικό Πατριάρχη με τον πρόεδρο της Ουκρανίας στο πλευρό του κατακλύζουν τους δρόμους της πόλης. Ωστόσο ο Μητροπολίτης Γαλλίας κ. Εμμανουήλ ως εκπρόσωπος του κ.κ. Βαρθολομαίου εξέφρασε χθες τη βεβαιότητα ότι ο Πατριάρχης Μόσχας και Πάσης Ρωσίας κ. Αλέξιος θα βρεθεί το απόγευμα του Σαββάτου στο Κίεβο και οι δύο αρχιερείς, παρά τα όσα λέγονται, το πιθανότερο είναι ότι την Κυριακή θα συλλειτουργήσουν.

Οι σημαίες της Ουκρανίας και του Οικουμενικού Πατριαρχείου, οι φωτογραφίες του κ.κ. Βαρθολομαίου με τον Βίκτορ Γιουστσένκο σε μια απόσταση περίπου 30 χιλιομέτρων από το αεροδρόμιο ως το κέντρο του Κιέβου και τα τεράστια πανό με τον Προκαθήμενο της Εκκλησίας της Κωνσταντινούπολης δείχνουν τη βαρύτητα που προσδίδουν στην επίσκεψη του Οικουμενικού Πατριάρχη οι ουκρανικές αρχές.

Πολλοί εκτιμούν ότι πρόκειται για ακόμη ένα μήνυμα της άλλοτε ισχυρής περιφέρειας της Ενωσης Σοβιετικών Σοσιαλιστικών Δημοκρατιών, του δεύτερου μεγαλύτερου, μετά το Καζαχστάν, ανεξάρτητου πια κράτους της περιοχής, να απογαλακτιστεί οριστικά από τη Μόσχα. Η βαρύτητα που δίδεται στους εφετινούς εορτασμούς των 1.020 χρόνων από τον εκχριστιανισμό των Ρώσων, σε συνδυασμό με την επίσκεψη του Οικουμενικού Πατριάρχη, αποτελεί ακόμη μία εντυπωσιακή ενέργεια των ουκρανικών αρχών, η οποία συγκρίνεται από τους Ουκρανούς με εκείνες της επίσκεψης του αμερικανού προέδρου Τζορτζ Μπους, της προσπάθειας ένταξης της χώρας στο ΝΑΤΟ και τις κινήσεις για ένταξη και στην Ευρωπαϊκή Ενωση.

«Από τότε που έγινε ο εκχριστιανισμός των Ρώσων του Κιέβου υπάρχουν στενοί δεσμοί με το Οικουμενικό Πατριαρχείο, αφού από εκεί έλαβαν το βάπτισμα.Είναι χαρά μας που βρισκόμαστε εδώ» είπε ο Μητροπολίτης Γαλλίας κ. Εμμανουήλ. Μέσα σε αυτό το κλίμα ευφορίας για την επίσκεψη του Οικουμενικού Πατριάρχη, οι Ουκρανοί ετοιμάζονται να υποδεχθούν και τον Πατριάρχη Μόσχας κ. Αλέξιο. Ανάμεσα στις εκατοντάδες φωτογραφίες του κ.κ. Βαρθολομαίου που κοσμούν τους δρόμους της ουκρανικής πρωτεύουσας μπορεί να αντικρίσει κανείς και μερικές, ελάχιστες συγκριτικά, του Πατριάρχη Μόσχας κ. Αλεξίου. «Ετοιμαζόμαστε να δεχθούμε τον δικό μας Πατριάρχη» γράφουν οι αφίσες και δείχνουν τον κ. Αλέξιο να φορά τα αρχιερατικά του άμφια και να ευλογεί.

Ο Πατριάρχης Μόσχας έχει προγραμματίσει να επισκεφθεί το Κίεβο το απόγευμα του Σαββάτου, θα έχει συνάντηση με τον Οικουμενικό Πατριάρχη και το πρωί της Κυριακής θα συλλειτουργήσει μαζί του. Το πρόγραμμα σχεδιάστηκε πριν από 15 ημέρες και οι στενοί συνεργάτες του διαμηνύουν ότι θα επισκεφθεί την ουκρανική πρωτεύουσα παρά την κρίση που σοβεί στις σχέσεις του με το Οικουμενικό Πατριαρχείο, το οποίο ο κ. Αλέξιος απείλησε με επιστολή του ακόμη και με σχίσμα αντίστοιχο με εκείνο του 1054, το οποίο διαίρεσε τον χριστιανισμό, σε περίπτωση που ο κ.κ. Βαρθολομαίος δεχθεί και αναγνωρίσει τους ηγέτες της σχισματικής Εκκλησίας της Ουκρανίας.

«Εχουμε αδυναμίες αλλά πρέπει να συζητάμε τα προβλήματά μας, αλλιώς δεν μπορούμε να τα επιλύσουμε» είπε ο Μητροπολίτης Γαλλίας. Και πρόσθεσε ότι το Οικουμενικό Πατριαρχείο «δεν τέλεσε και δεν σκοπεύει να τελέσει κανένα συλλείτουργο με τους σχισματικούς. Το να δεχθείς κάποιον χωρίς να τον αναγνωρίζεις ως Πατριάρχη είναι ανθρώπινο δικαίωμα».

Το Κυπριακό
Στο Κυπριακό και στα στηρίγματα που απαιτεί η προώθησή του απέδωσε ο κ. Εμμανουήλ την απόφαση του Αρχιεπισκόπου Κύπρου να μη βρεθεί στο Κίεβο. «Κατανοούμε τους λόγους του Αρχιεπισκόπου. Υπάρχει πολιτική πίεση πίσω από την άρνησή του. Δεν έχουμε παράπονα.Ευχόμαστε να επιλυθεί το Κυπριακό το συντομότερο. Ενας από τους κυριότερους λόγους της συρρίκνωσης του Ελληνισμού της Πόλης οφείλεται στα γεγονότα της Κύπρου. Εχουμε υποφέρει κι εμείς,και υποφέρουμε» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Εμμανουήλ.