ΠΑΡΙΣΙ. Την κακή και επικίνδυνη συνήθεια του καπνίσματος έβαλε στο στόχαστρό του ο βαθύπλουτος Αμερικανός Μπιλ Γκέιτς, ιδρυτής της εταιρείας πληροφορικής Μicrosoft. Το ίδρυμα «Μπιλ και Μελίντα Γκέιτς» ανακοίνωσε πως θα ενισχύσει με 125 εκατομμύρια δολάρια τη διεθνή αντικαπνιστική εκστρατεία που ξεκίνησε ο Μάικλ Μπλούμπεργκ, επίσης βαθύπλουτος και νυν δήμαρχος της Νέας Υόρκης, για την καταπολέμηση του καπνίσματος στον αναπτυσσόμενο κόσμο.

Το ποσό θα προστεθεί στα 375 εκατομμύρια δολάρια που έχει δεσμευθεί πως θα διαθέσει για τον ίδιο σκοπό ο κ. Μπλούμπεργκ.

Στόχος της πρωτοβουλίας είναι να τονιστούν οι αρνητικές επιπτώσεις του καπνίσματος στην υγεία και να προωθηθούν μέτρα απαγόρευσης, καθώς οι καπνοβιομηχανίες στρέφονται στις αναπτυσσόμενες χώρες οι οποίες διαθέτουν λιγότερους περιορισμούς στη διαφήμιση και περισσότερους πιθανούς πελάτες.

Περισσότερα από 120 κράτη έχουν επικυρώσει συμφωνία του Παγκοσμίου Οργανισμού Υγείας για τον περιορισμό της διαφήμισης τσιγάρων, όμως επικρατεί έντονος προβληματισμός σχετικά με τις επίμονες προσπάθειες των πολυεθνικών καπνοβιομηχανιών να διαφημίσουν τα προϊόντα τους ακόμη και σε κράτη που συνυπέγραψαν.

Σύμφωνα με το Ιδρυμα Γκέιτς τα φτωχότερα νοικοκυριά του Μπανγκλαντές ξοδεύουν δεκαπλάσια ποσά για την αγορά τσιγάρων σε σχέση με εκπαιδευτικά έξοδα.

«Οι ασθένειες που προκαλούνται από το κάπνισμα είναι μία από τις μεγαλύτερες προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι αναπτυσσόμενες χώρες» δήλωσε ο κ. Γκέιτς.

Η πρωτοβουλία θα περιλαμβάνει εκστρατεία ενημέρωσης για τους κινδύνους από το κάπνισμα, σχέδια για αύξηση των φόρων στα τσιγάρα, την αναγραφή προειδοποιήσεων στα πακέτα των προϊόντων καπνού, την προστασία των μη καπνιζόντων καθώς και βοήθεια σε όσους επιθυμούν να το κόψουν.

Τα χρήματα των Γκέιτς θα χρησιμοποιηθούν ειδικά για την ενίσχυση της εκστρατείας στην Κίνα, στην Ινδία και στην Αφρική όπου η «επιδημία» του καπνίσματος σημειώνει έξαρση.

Στο Πεκίνο το κάπνισμα σε δημόσιους χώρους έχει απαγορευθεί κατά τη διάρκεια των Ολυμπιακών Αγώνων, όμως στην Κίνα υπολογίζεται ότι οι καπνιστές είναι τουλάχιστον 350 εκατομμύρια άνθρωποι. Εξ αυτών ένα εκατομμύριο πεθαίνουν κάθε χρόνο από ασθένειες που σχετίζονται με το κάπνισμα.

Στην Ινδία ο αριθμός των καπνιστών που πεθαίνουν κάθε χρόνο ανέρχεται σε 700.000 και οι προβλέψεις είναι δυσοίωνες, αφού κάνουν λόγο για 930.000 θύματα του τσιγάρου το 2010.