«Κατά κύριο λόγο,η διαδικασία του ΟΗΕ επικεντρώνεται, όπως έχει καθιερωθεί από σχετικά ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας και από την Ενδιάμεση Συμφωνία του 1995, στο θέμα της ονομασίας». Αυτό επεσήμανε χθες μιλώντας στην τηλεόραση της ΝΕΤ ο ειδικός απεσταλμένος του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών Μάθιου Νίμιτς .

Η τοποθέτηση του κ. Νίμιτς, η πρώτη μετά την απόφαση του σκοπιανού πρωθυπουργού Νίκολα Γκρούεφσκι να μετατραπεί σε επιστολογράφο προβάλλοντας τα ζητήματα της «μακεδονικής μειονότητας» και των «εκδιωχθέντων Μακεδόνων» στην Ελλάδα, χαρακτηρίζεται ως θετική από την Αθήνα. Σύμφωνα με πληροφορίες, δείχνει, αν και πολύ προσεκτικά διατυπωμένη, ότι ο διαμεσολαβητής δυσφορεί για την απόπειρα της πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας (πΓΔΜ) να εκτρέψει τη διαπραγματευτική διαδικασία. Ο απεσταλμένος του ΟΗΕ σημείωσε πάντως ότι κατά τη διάρκεια των πολυετών διαπραγματεύσεων «ένας αριθμός ζητημάτων και από τα δύο μέρη έχει εγερθεί, που σχετίζονται με τις σχέσεις τους».

Ο κ. Νίμιτς προέτρεψε εμμέσως τα Σκόπια να ρίξουν τους τόνους, τονίζοντας την ανάγκη να υπάρξει περίοδος ηρεμίας και νηφαλιότητας «για να διευκολυνθεί η επι τυχής κατάληξη των συνομιλιών». Ερωτηθείς αν συμμερίζεται τις πρόσφατες δηλώσεις του αμερικανού βοηθού αναπληρωτή υπουργού Εξωτερικών Μάθιου Μπράιζα ότι η Αθήνα και τα Σκόπια βρίσκονται κοντά σε λύση στο ζήτημα της ονομασίας, επεσήμανε ότι οι δύο πλευρές έχουν δείξει εποικοδομητικό πνεύμα σε πιθανές λύσεις, αλλά χρειάζεται ακόμη δουλειά «προτού πω ότι βρισκόμαστε στο σημείο που μια αμοιβαία συνεννόηση είναι ορατή.Πρέπει να συνεχίσουμε έτσι». Οσο για το πότε θα επαναληφθούν οι συνομιλίες, τόνισε ότι αυτό θα συμβεί τον Αύγουστο.

«Η στάση της Ελλάδας είναι γνωστή. Επιδιώκουμε την εξεύρεση μιας κοινά αμοιβαίας αποδεκτής ονομασίας στο πλαίσιο της διαπραγματευτικής διαδικασίας, η οποία διεξάγεται υπό τη σκέπη του ΟΗΕ» τόνισε ο αναπληρωτής κυβερνητικός εκπρόσωπος κ. Ευ. Αντώναρος σχολιάζοντας τις δηλώσεις Νίμιτς.

Ενοχλημένη από την τακτική Γκρούεφσκι φέρεται, σύμφωνα με πληροφορίες, να είναι και η Ουάσιγκτον. Η δυσφορία αυτή μεταφέρθηκε προς την ελληνική πλευρά σε τηλεφωνικές συνομιλίες που υπήρξαν τις τελευταίες ημέρες μεταξύ Αθήνας και Ουάσιγκτον, με αμερικανούς αξιωματούχους να δηλώνουν ότι ανησυχούν για τον δρόμο που επιλέγει ο σκοπιανός πρωθυπουργός.