ΛΟΝΔΙΝΟ Στο πλαίσιο της μεγαλύτερης αλλαγής στα ιατρικά χρονικά της Βρετανίας τα τελευταία 150 χρόνια, αποφασίστηκε να υποβάλλονται κάθε πέντε χρόνια οι 150.000 γιατροί σε ένα «τεστ ικανοτήτων». Από το 2009 οι γιατροί θα πρέπει να αποδεικνύουν ότι έχουν τα προσόντα για να ασκούν την ιατρική και εκείνοι που υπολείπονται των προδιαγραφών θα κινδυνεύουν να διαγραφούν από το ιατρικό μητρώο αν δεν βελτιωθούν.

Η κυβέρνηση του Γκόρντον Μπράουν παρουσίασε αυτές τις προτάσεις στο πλαίσιο μέτρων για την αποκατάσταση της εμπιστοσύνης της κοινής γνώμης στο ιατρικό επάγγελμα μετά τη διαβόητη υπόθεση ενός οικογενειακού γιατρού, του Χάρολντ Σίπμαν, ο οποίος αποδείχθηκε ότι ήταν κατά συρροήν δολοφόνος.

Μέχρι στιγμής οι γιατροί διαγράφονται από το ιατρικό μητρώο μόνον εφόσον καταγγελίες για τη συμπεριφορά τους ή για τις ιατρικές επιδόσεις τους επιβεβαιωθούν από το Γενικό Ιατρικό Συμβούλιο (GΜC), το οποίο ρυθμίζει κανονιστικά το ιατρικό επάγγελμα. Πέρυσι το GΜC διέγραψε συνολικά 60 γιατρούς. Οι περισσότεροι γιατροί ήδη αξιολογούνται κάθε χρόνο από συναδέλφους τους, οι οποίοι εξετάζουν πολλούς παράγοντες, όπως οι συνήθειές τους στη συνταγογραφία ή η επαρκής ενημέρωσή τους για τις ιατρικές έρευνες. Βάσει των σχεδίων που παρουσιάστηκαν από τον αρχίατρο της Αγγλίας Λάιαμ Ντόναλντσον, οι αξιολογήσεις των γιατρών θα θεσμοθετηθούν, ενώ για πρώτη φορά θα ζητείται ταυτοχρόνως και η γνώμη των ασθενών για την επάρκεια ή μη του γιατρού τους.

Οι νέες αξιολογήσεις θα ξεκινήσουν πιλοτικά στα τέλη του 2009. «Δεν υπήρχε ως τώρα αυτή η διαδικασία» δήλωσε εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας. «Με τον τρόπο που λειτουργεί σήμερα το σύστημα,εφόσον κάποιος έπαιρνε την άδεια άσκησης του ιατρικού επαγγέλματος,μπορούσε να είναι γιατρός για 50 χρόνια».