Κατακερματισμός
Καμία αρμοδιότητα στην υπόθεση της εξαγοράς της εταιρείας Γερμανός από την Cosmote δεν έχει η Τράπεζα της Ελλάδος, σύμφωνα με κύκλους προσκείμενους στη διοίκηση της τράπεζας. Οπως εξηγούν, σε θέματα κατάχρησης αγοράς αποκλειστικά αρμόδια, βάσει του νόμου, είναι η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς.

* * *
Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, στην έρευνα που έκανε ο πρόεδρος της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς κ. Αλ.Πιλάβιος σε συναλλαγές επί μετοχών της Γερμανός, ζητήθηκε από την κεντρική τράπεζα να διερευνήσει τις κινήσεις συγκεκριμένων τραπεζικών λογαριασμών. Και αυτό διότι η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς δεν έχει πρόσβαση στο χρηματικό σκέλος των χρηματιστηριακών συναλλαγών.

* * *
Είναι αυτός ο κατακερματισμός αρμοδιοτήτων στην εποπτεία του χρηματοπιστωτικού κλάδου που αφήνει κενά και χαραμάδες για να ελίσσονται οι επιτήδειοι.

Απεταξάμην την πολιτική…
Με άρθρο του στο «Μigagino», το εταιρικό περιοδικό του ομίλου της ΜΙG, ο εικονιζόμενος στο σκίτσο αντιπρόεδρος της ΜΙG κ. Α.Βγενόπουλος επιχειρεί να βάλει τέλος στα σενάρια που τον ήθελαν να ασχολείται με την πολιτική, ακόμη και ως επικεφαλής σχήματος επιχειρηματιών.

* * *
Ο κ. Βγενόπουλος στο άρθρο του επισημαίνει ότι η άσκηση κυβερνητικής εξουσίας με κριτήριο τις δημοσκοπήσεις και το πολιτικό κόστος εξασφαλίζουν την επιδείνωση της κρίσης με απρόβλεπτες συνέπειες.

* * *
Επίσης αναφέρει ότι «προφανώς, η απαξίωση του συνόλου των πολιτικών είναι λάθος. Υπάρχουν σοβαροί και άξιοι πολιτικοί σε όλα τα κόμματα. Πρέπει να ενεργοποιηθούν και να αντιδράσουν άμεσα κάνοντας υπερβάσεις. Η πατρίδα μας χρειάζεται επειγόντως όραμα με αρχές, προγραμματισμό,σωστή οργάνωση και σκληρή δουλειά». Αυτή η φράση του αποκωδικοποιήθηκε ως η απάντηση στα σενάρια που τον έφεραν να ασχολείται με την πολιτική.

* * *
Η στήλη δεν έχει κανέναν ενδοιασμό ως προς τις προθέσεις του κ. Βγενόπουλου να μη θέλει να εμπλακεί με την πολιτική. Οφείλει πάντως να επισημάνει ότι στο άρθρο του αυτό που ξεχωρίζει είναι κυρίως ο πολιτικός λόγος.

Κινητικότητα
Εντονη κινητικότητα επιδεικνύει τις τελευταίες ημέρες το προεδρείο της Ελληνικής Ενωσης Τραπεζών, το οποίο εν όψει των θερινών διακοπών ολοκλήρωσε χθες σειρά συναντήσεων με στόχο κυρίως την προώθηση των θέσεων των τραπεζών όσον αφορά ζητήματα ενημέρωσης του καταναλωτή και διαφάνειας στις συναλλαγές.

* * *
Χθες ο πρόεδρος της Εθνικής Τράπεζας κ. Τ. Αράπογλου, ο διευθύνων σύμβουλος της Αlpha Βank κ. Δ.Μαντζούνης, ο διευθύνων σύμβουλος της Εurobank κ. Ν.Νανόπουλος και ο πρόεδρος της ένωσης κ. Χρ.Γκόρτσος συναντήθηκαν με τον υπουργό Οικονομίας κ. Γ. Αλογοσκούφη.

* * *
Είχε προηγηθεί την Τρίτη συνάντηση με τον διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος κ. Γ. Προβόπουλο και τον υφυπουργό Οικονομίας κ. Ι.Παπαθανασίου, με τον οποίο συζήτησαν ζητήματα που αφορούν τον ρόλο των τραπεζών στις χρηματοδοτήσεις μέσω των Περιφερειακών Επιχειρησιακών Προγραμμάτων.

Υπό έλεγχο;
Ούτε μία ούτε δύο, αλλά τρεις φορές ερωτήθηκε χθες ένας εκ των γενικών γραμματέων του υπουργείου Οικονομίας και Οικονομικών για την κατάσταση και τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας και η απάντησή του ήταν η ίδια: «Ολα είναι υπό έλεγχο».

* * *
Δεν ξέρουμε αν το πιστεύει ότι «όλα είναι υπό έλεγχο». Ωστόσο εκείνο που ξέρουμε είναι ότι η προϊσταμένη ηγεσία του γενικού γραμματέα του υπουργείου Οικονομίας και Οικονομικών δεν συμμερίζεται ότι «όλα είναι υπό έλεγχο». Αλλωστε, εδώ που τα λέμε, καμία κυβέρνηση σε κανένα κράτος του πλανήτη δεν «κομπορρημονεί» ότι «όλα είναι υπό έλεγχο». Τώρα μπορείτε να μας πείτε ότι δώσαμε πολλή σημασία στο θέμα. Ε, τι να κάνουμε, λίγη ειλικρίνεια δεν βλάπτει, ιδιαίτερα όταν υπάρχει και «άπνοια ειδήσεων»…