ΡΩΜΗ. Το Ανώτατο Ακυρωτικό Δικαστήριο της Ιταλίας ακύρωσε παλαιότερη και άκρως αμφιλεγόμενη δικαστική απόφαση σύμφωνα με την οποία ο βιασμός είναι «αδύνατος» αν οι γυναίκες φοράνε στενά ρούχα, ιδίως μάλιστα τζιν παντελόνια, διότι προϋποτίθεται «η συνεργασία για να βγει το ρούχο και η συγκατάθεση» του θύματος. Η απόφαση δικαιώνει, αν και με καθυστέρηση δέκα ετών, πολλά θύματα σεξουαλικών κακοποιήσεων και έγινε δεκτή με ενθουσιασμό από τις φεμινιστικές οργανώσεις της Ιταλίας.

Είχε προηγηθεί, τον Μάιο του 2005, η καταδίκη 37χρονου από το δικαστήριο της Πάδοβας με την κατηγορία ότι «είχε περάσει τα χέρια του μέσα από το μπροστινό μέρος του παντελονιού» της 16χρονης κόρης του. Η ίδια απόφαση είχε επικυρωθεί αργότερα από το Εφετείο της Βενετίας. Ο ίδιος είχε προσφύγει στη συνέχεια στο Ανώτατο Δικαστήριο επικαλούμενος παλαιότερη ευνοϊκή γι΄ αυτόν απόφαση του 1999.

Ισχυρίστηκε λοιπόν ότι δεν θα μπορούσε να είχε διαπράξει κάτι τέτοιο αφού το τζιν της νεαρής ήταν πολύ στενό για να χωρέσουν τα χέρια του. Το ίδιο το θύμα παραδέχθηκε ότι είχε ξεκουμπώσει το παντελόνι έτσι ώστε να ήταν δυνατόν να χωρέσει ανθρώπινο χέρι. Παρ΄ όλα αυτά οι δικαστές επικύρωσαν την ποινή φυλάκισης ενός έτους που του είχε επιβληθεί με το σκεπτικό ότι «τα τζιν δεν μπορούν να συγχέονται με κανενός είδους ζώνη αγνότητας».

Δικαστική απόφαση
Η δικαστική κρίση του 1999, η οποία είχε προκαλέσει τις έντονες διαμαρτυρίες της κοινής γνώμης, αφορούσε παρόμοιο γεγονός όπου ένας 45χρονος είχε κατηγορηθεί για ασέλγεια εις βάρος 18χρονου και αθωώθηκε με το αιτιολογικό ότι η πράξη δεν θα μπορούσε να γίνει χωρίς τη συγκατάθεση του θύματος, το οποίο φορούσε επίσης πολύ στενό παντελόνι.

Είναι χαρακτηριστικό ότι η νέα απόφαση χαιρετίστηκε θερμά από όλες τις γυναίκες βουλευτές του ιταλικού κοινοβουλίου με πρωτοστάτριες την ακροδεξιά βουλευτή Αλεσάντρα Μουσολίνι, εγγονή του δικτάτορα Μπενίτο Μουσολίνι, και την νυν υπουργό Περιβάλλοντος Στεφανία Πρεστιτζιάκομο . Προ δεκαετίας και οι δύο είχαν προσέλθει στο κοινοβούλιο φορώντας τζιν σε ένδειξη διαμαρτυρίας.