▅ Αντιεπιληπτικά βλάπτουν το έμβρυο

Οι γυναίκες που λαμβάνουν αντιεπιληπτικά φάρμακα κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης αντιμετωπίζουν αυξημένο κίνδυνο να φέρουν στον κόσμο παιδιά με γενετικά προβλήματα αλλά και προβλήματα στη μάθηση. Σύμφωνα με νέα μελέτη που δημοσιεύεται στο έντυπο «Journal of Μedical Genetics», προβλήματα υγείας όπως η κήλη, η υπερωιοσχιστία, οι συγγενείς καρδιοπάθειες και ο αυτισμός εμφανίζονται τρεις φορές συχνότερα σε παιδιά γυναικών που λαμβάνουν ορισμένες από τις πιο κοινές θεραπείες ενάντια στην επιληψία. Παράλληλα, ένα στα πέντε παιδιά επιληπτικών γυναικών παρουσιάζει προβλήματα στην ανάπτυξη και στον λόγο- συχνότητα που είναι πέντε φορές μεγαλύτερη σε σύγκριση με τα παιδιά γυναικών που δεν έχουν λάβει αντιεπιληπτικές θεραπείες. Πάντως οι ίδιοι οι συγγραφείς της μελέτης τονίζουν ότι δεν προτείνουν σε καμία περίπτωση στις επιληπτικές γυναίκες να σταματήσουν τα φάρμακά τους κατά την εγκυμοσύνη, αφού μια τέτοια τακτική συνδέεται με κινδύνους ακόμη και για τη ζωή τους.

▅ Μητρικό γάλα με διαφορετικές γεύσεις!

Οι διατροφικές συνήθειές μας έχουν τη ρίζα τους στο πρώτο «μενού» με το οποίο ξεκινούμε τη ζωή μας, που δεν είναι άλλο από το μητρικό γάλα. Ερευνητές του Πανεπιστημίου της Κοπεγχάγης αναφέρουν ότι η γεύση του γάλακτος επηρεάζεται άμεσα από τη διατροφή της μητέρας. Οι επιστήμονες κατέληξαν στα συμπεράσματά τους μελετώντας 18 μητέρες στο στάδιο του θηλασμού στις οποίες χορηγήθηκαν κάψουλες με γεύση αγριοκύμινου, γλυκόριζας, μενθόλης και μπανάνας. Οπως φάνηκε, οι διατροφικές προτιμήσεις της μητέρας επηρέαζαν το βρέφος. Το γεγονός αυτό σημαίνει ότι μέσω του θηλασμού το βρέφος αναπτύσσει μεγαλύτερη οικειότητα με την εναλλαγή των γεύσεων, γεγονός που θα μπορούσε να οδηγήσει σε συγκεκριμένες διατροφικές συνήθειες.

▅ Τα μανιτάρια «καθαρίζουν» το ουράνιο

Τα μανιτάρια θα μπορούσαν να αποτελέσουν την καλύτερη λύση για να «καθαρίσουν» τα εδάφη που είναι μολυσμένα με τοξικό απεμπλουτισμένο ουράνιο, αναφέρουν ειδικοί του Πανεπιστημίου του Νταντί στη Σκωτία. Η βιολόγος Μαρίνα Φομίνα και οι συνεργάτες της ανακάλυψαν ότι τα μανιτάρια με την ινώδη υφή τους όχι μόνον απορροφούν το ουράνιο από το έδαφος και το εγκλωβίζουν, αλλά μπορούν ακόμη και να το «μεταμορφώσουν» σε μια μορφή πολύ λιγότερο επικίνδυνη. Στα υγρά εδάφη τα οποία «λατρεύουν» τα μανιτάρια, τα σωματίδια του ουρανίου διαβρώνονται και οξειδώνονται. Οταν υπάρχουν μανιτάρια στην περιοχή, το έδαφος γίνεται όξινο, γεγονός που επιταχύνει τη διάβρωση και «μεταμορφώνει» το οξείδιο του ουρανίου σε ένα σύμπλεγμα φωσφορικού άλατος και ουρανίου, το οποίο είναι πολύ δύσκολο να διασπαστεί. Ετσι ελαχιστοποιείται ο κίνδυνος μεταφοράς του επικίνδυνου τοξικού στο νερό και στο έδαφος.