ΒΑΓΔΑΤΗ Καμία αναφορά στο περίφημο σχέδιό του για τη σταδιακή αποχώρηση των αμερικανικών στρατευμάτων από το Ιράκ μέσα σε λιγότερο από ενάμιση χρόνο από την ανάληψη της εξουσίας δεν έκανε ο υποψήφιος πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα στις συνομιλίες που είχε χθες στη Βαγδάτη με τον κατοχικό πρωθυπουργό Νούρι αλ Μαλίκι, στο πλαίσιο της εξαιρετικά ταχύρρυθμης διεθνούς περιοδείας του. Μια «παράλειψη» με νόημα, αφού ο υποψήφιος των Δημοκρατικών δέχεται οξύτατες πιέσεις τόσο από το αμερικανικό πολιτικοστρατιωτικό status quo όσο και από το προεκλογικό επιτελείο του να μετριάσει τις «αντιπολεμικές» υποσχέσεις του, που τόσο τον βοήθησαν να κερδίσει την εσωκομματική μονομαχία με την υποτίθεται πιο «φιλοπόλεμη» Χίλαρι Κλίντον.

Το φλέγον ζήτημα της σταδιακής απόσυρσης είναι «ταμπού» και για την ιρακινή πλευρά. «Αυτό το ζήτημα δεν το συζητούμε…» δήλωσε στους δημοσιογράφους ο κυβερνητικός εκπρόσωπος του Ιράκ Αλι αλ Ντάμπαγκ. «Ο κ. Ομπάμα δεν μίλησε για τίποτε που να αφορά την ιρακινή κυβέρνηση,διότι δεν έχει καμία επίσημη κυβερνητική αρμοδιότητα» τόνισε, συμπληρώνοντας απλώς: «Ελπίζουμε ότι το 2010 τα μάχιμα στρατεύματα θα αποσυρθούν από το Ιράκ». Ο προεδρικός υποψήφιος από την πλευρά του απέφυγε κάθε δημόσια δήλωση για το θέμα, ενώ πριν από λίγες ημέρες ανέφερε γενικώς ότι σκοπός του είναι «να τερματίσει τον πόλεμο».

Υπενθυμίζεται ότι ο 46χρονος γερουσιαστής, ο οποίος είχε επισκεφθεί για πρώτη φορά το Ιράκ τον Ιανουάριο του 2006, είχε υποσχεθεί ρητά πως θα αποσύρει τις αμερικανικές δυνάμεις από τη χώρα εντός 16 μηνών από την ημέρα που θα αναλάβει προεδρικά καθήκοντα, ενώ ο Μαλίκι σε πρόσφατες δηλώσεις του στο γερμανικό περιοδικό «Der Spiegel» είπε ανοιχτά ότι συμφωνεί με την εν λόγω πρόταση του Ομπάμα, υποστηρίζοντας εμμέσως την υποψηφιότητά του… Οι δηλώσεις του κατοχικού πρωθυπουργού προκάλεσαν μάλιστα την εντονότατη αντίδραση του Λευκού Οίκουυποχρεώνοντας την ιρακινή κυβέρνηση να κάνει λόγο για παρερμηνεία.

Της επίσκεψης στο Ιράκ είχε πάντως προηγηθεί ένα εξίσου βιαστικό «πέρασμα» από το Αφγανιστάν, όπου συναντήθηκε με τον πρόεδρο της χώρας Χαμίντ Καρζάι . Ο κ. Ομπάμα μάλιστα χαρακτήρισε την κατάσταση στο Αφγανιστάν «επείγουσα» και επανέλαβε τη θέση ότι η χώρα της Κεντρικής Ασίας πρέπει να γίνει το κύριο μέτωπο του πολέμου κατά της τρομοκρατίας, με το Ιράκ να περνά σε δεύτερη μοίρα. Στη συνέχεια ο γερουσιαστής από το Ιλινόι είχε συνάντηση με τον εμίρη του Κουβέιτ, ενώ σήμερα θα βρεθεί πρώτα στην Ιορδανία και στη συνέχεια στο Ισραήλ. Την επόμενη ημέρα ο υποψήφιος των Δημοκρατικών θα μεταβεί στη Δυτική Οχθη, όπου θα συναντηθεί με τον Μαχμούντ Αμπάς, ενώ η «τουρνέ» θα ολοκληρωθεί στην Ευρώπη, όπου θα επισκεφθεί διαδοχικά τη Γερμανία, τη Γαλλία και τη Βρετανία.

Ο αφροαμερικανός υποψήφιος πρόεδρος των ΗΠΑ προηγείται στις δημοσκοπήσεις εν όψει των εκλογών του Νοεμβρίου, αλλά η αμφισβητούμενη αξιοπιστία του σε θέματα ασφαλείας και διαχείρισης των ανά τον κόσμο συρράξεων θεωρείται η «αχίλλειος πτέρνα» του, σε σχέση με τον Ρεπουμπλικανό αντίπαλό του Τζον Μακ Κέιν.

Αυτή η ανάγκη αναβάθμισης του διεθνούς «προφίλ» του είναι άλλωστε και ο πραγματικός λόγος του εξαιρετικά ταχύρρυθμου αυτού ταξιδιού στο εξωτερικό.