O σημαντικότερος σύμμαχος που φαίνεται να διαθέτει αυτή τη στιγμή ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ.κ. Βαρθολομαίος είναι ο Αρχιεπίσκοπος Αλβανίας κ. Αναστάσιος (φωτογραφία). Ο Αρχιεπίσκοπος Αλβανίας από την πρώτη στιγμή που έλαβε την επιστολή του Πατριάρχη Μόσχας ήρθε σε επικοινωνία με τον Οικουμενικό Πατριάρχη και του δήλωσε τη συμπαράστασή του. Ακόμη ο κ. Αναστάσιος είναι μεταξύ εκείνων των Προκαθημένων που, όπως λένε στενοί του συνεργάτες, πιστεύουν ότι ο κ.κ. Βαρθολομαίος δεν πρέπει να βρεθεί μόνος του στο Κίεβο. «Ο Παναγιώτατος πρέπει αυτές τις δύσκολες στιγμές να έχει τη στήριξη όλων» λένε με νόημα.

Ο Αρχιεπίσκοπος Αλβανίας βρίσκεται στο Λονδίνο σε διεθνή συνάντηση. Τη βρετανική πρωτεύουσα επισκέπτεται και ο Πατριάρχης Ιεροσολύμων κ. Θεόφιλος , ο οποίος φαίνεται ότι επίσης βρίσκεται σε εξαιρετικά δύσκολη θέση, καθώς στη δικαιοδοσία του Πατριαρχείου Ιεροσολύμων ζουν περίπου 300.000

ρώσοι ορθόδοξοι και τα πανάγια προσκυνήματα δέχονται καθημερινά εκατοντάδες επισκέπτες από τη Ρωσία. Ωστόσο ο κ. Θεόφιλος διατηρεί πολύ καλές σχέσεις με τον Οικουμενικό Πατριάρχη. Μέχρι στιγμής ο Προκαθήμενος της Εκκλησίας των Ιεροσολύμων κρατάει καλά κλειστά τα χαρτιά του και ουδείς μπορεί να γνωρίζει τι θα πράξει.

Ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ.κ. Βαρθολομαίος δείχνει να αντιμετωπίζει την όλη κατάσταση με ψυχραιμία και με επιστολή του χθες το μεσημέρι προς τους Προκαθημένους απέρριψε όλους τους ισχυρισμούς του Πατριάρχη Ρωσίας. Είναι όμως βέβαιο ότι αυτές τις στιγμές μετράει τους φίλους του. Και γνωρίζει ότι στόχος των Ρώσων είναι να αποτραπεί η παρουσία των ορθοδόξων Προκαθημένων στο συλλείτουργο της Κυριακής. Ο ίδιος δεν δείχνει διατεθειμένος να υποχωρήσει από τις θέσεις του και, όπως λέει, έχει διαμηνύσει σε όλους τους τόνους τόσο στην κυβέρνηση της Ουκρανίας όσο και στο Πατριαρχείο Ρωσίας ότι δεν θα έχει συναντήσεις με τους αντικανονικούς κληρικούς.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο αντικανονικός Πατριάρχης Ουκρανίας κ. Φιλάρετος και καθηρημένος από το Πατριαρχείο Ρωσίας Μητροπολίτης έχει ζητήσει την αναγνώρισή του από τις ορθόδοξες Εκκλησίες, όμως ουδέποτε έλαβε απάντηση στο αίτημά του. Την ίδια στάση, όπως λέγεται, τήρησε ο κ.κ. Βαρθολομαίος και έναντι του κ. Μεθοδίου, ηγέτη μιας άλλης σχισματικής Εκκλησίας της Ουκρανίας.