Στην αναθεώρηση όλων των δημοσιονομικών στοιχείων των τελευταίων τριών ετών υποχρεώνει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή την Ελλάδα. Εκτός από την αμφισβήτηση των στοιχείων για την «άσπρη τρύπα» (το πλεόνασμα Ταμείων και ΟΤΑ που εμφανίζει η κυβέρνηση), η Εurostat ενημέρωσε το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους ότι τα ομόλογα για την πληρωμή του χρέους των νοσοκομείων ύψους 2,5 δισ. ευρώ που προτίθεται να εκδώσει για να εξοφλήσει τους προμηθευτές φαρμακευτικών ειδών, θα επιβαρύνουν λογιστικά και το δημοσιονομικό έλλειμμα. Αυτό σημαίνει ότι, πέραν του δημοσίου χρέους, θα αυξηθεί λογιστικά και το έλλειμμα του προϋπολογισμού για τα προηγούμενα έτη. Με την αναθεώρηση- και δεδομένου ότι το ποσό αυτό υπερβαίνει σε ποσοστό το 1% του ΑΕΠ- γίνεται αντιληπτό ότι το δημοσιονομικό πρόβλημα παίρνει εκρηκτικές διαστάσεις όχι μόνο εξαιτίας της οικονομικής κρίσης, που δημιουργεί πρωτογενή ελλείμματα στον προϋπολογισμό, αλλά και επειδή έφθασε η ώρα πληρωμής των «αφανών χρεών» του Δημοσίου. Η Ελλάδα βρίσκεται και πάλι κοντά στο όριο της επιτήρησης (3% του ΑΕΠ), αν δεν το έχει ήδη υπερβεί.
Για το 2007 το δημοσιονομικό έλλειμμα έχει υπολογιστεί ότι θα είναι στα 2,2% του ΑΕΠ. Η επιβάρυνση της τάξης του 1% το ανεβάζει αυτόματα σε επίπεδα υψηλότερα του 3% του ΑΕΠ. Πρόθεση, όμως, της κυβέρνησης είναι να κατανείμει αυτό το βάρος στα τρία τελευταία χρόνια.
Για εφέτος το έλλειμμα έχει προβλεφθεί ότι θα είναι στα 1,6% (στόχος ανέφικτος), όλα όμως θα κριθούν στη νέα αναθεώρηση, στην οποία θα προχωρήσει το υπουργείο το φθινόπωρο με το προσχέδιο του προϋπολογισμού του 2009. Και αυτό διότι τα έσοδα υστερούν κατά πολύ του ετήσιου στόχου, οι δαπάνες αυξάνονται με ταχύτερο ρυθμό από ό,τι είχε προβλεφθεί, ενώ και το δημόσιο χρέος έχει εκτροχιαστεί, καθώς ήδη βρίσκεται στα επίπεδα που αναμενόταν να κινηθεί όλο τον χρόνο (250 δισ. ευρώ).
Κυβερνητικοί παράγοντες που δεν βλέπουν με ικανοποίηση τις εξελίξεις στην οικονομία τονίζουν ότι « το βασικό πολιτικό ζήτημα αυτή την περίοδοείναι πρωτίστως η απάντηση που δίνουμε στην οικονομική κρίση ». Μέχρι στιγμής «δεν υπάρχει απάντηση», από την πλευρά του οικονομικού επιτελείου, στην αντιμετώπιση της κρίσης.
Οι ίδιοι υπουργοί εστιάζουν τα βα σικά προβλήματα στη συνεχή μείωση της αγοραστικής δύναμης των νοικοκυριών αλλά κυρίως στην επιδείνωση των δημοσιονομικών μεγεθών. Εκτός των άλλων, το δημόσιο χρέος έχει ήδη ξεπεράσει τα 250 δισ. ευρώ και το κόστος εξυπηρέτησής του (τα επιτόκια) είναι ήδη υψηλότερο κατά μία ποσοστιαία μονάδα απ΄ ό,τι ήταν πριν από πέντε μήνες.
Το χρέος, βέβαια, αυξάνεται καθώς διευρύνονται τα ελλείμματα του τακτικού προϋπολογισμού, αλλά και πολλών δημοσίων επιχειρήσεων και
Σε υποχρεωτική αναθεώρηση των οικονομικών μεγεθών προχωρεί το υπουργείο Οικονομίας
οργανισμών, με πρώτο τον ΟΣΕ. Οι ίδιοι παράγοντες σημειώνουν ότι η στάση της «μη απάντησης» στην κρίση και στο δημοσιονομικό πρόβλημα, που ακολουθεί προς το παρόν το υπουργείο Οικονομίας, δημιουργεί σοβαρό πρόβλημα τόσο στην Ελλάδα, όσο και στο εξωτερικό και πολύ σύντομα οι διεθνείς οίκοι αξιολόγησης θα αναγκαστούν να προχωρήσουν, εκτός από τις προειδοποιήσεις, ακόμη και σε υποβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της χώρας. Ο υπουργός Οικονομίας κ. Γ.Αλογοσκούφης επανέλαβε προχθές ότι για όλα φταίει η διεθνής κρίση ενώ, μιλώντας στο Συμβούλιο Εξαγωγών, εξήγησε τον μηχανισμό και τις επιπτώσεις στην οικονομία λέγοντας: -« Η εκτίναξη της τιμής του πετρελαίου,σε συνδυασμό με τις μεγάλες αυξήσεις των τιμών των τροφίμων και άλλων πρώτων υλών, έχει σημαντικές αρνητικές συνέπειες στην ευρωπαϊκή οικονομία. Διότι περιορίζει την αγοραστική δύναμη των νοικοκυριών και ιδιαίτερα των πιο αδύνατων οικονομικά κοινωνικών ομάδων. Υπό την επίδραση των προβλημάτων αυτών,οι επενδύσεις,ιδιαίτερα στον κατασκευαστικό τομέα,επιβραδύνονται ή μειώνονται, η κατανάλωση επηρεάζεται αρνητικά,η εξυπηρέτηση του χρέους,ιδιωτικού και δημοσίου, επιβαρύνεται. Ολα αυτά έχουν ως συνέπεια το ενδεχόμενο περαιτέρω επιβράδυνσης της οικονομικής ανάπτυξης ή ακόμη και το ενδεχόμενο της ύφεσης σε ορισμένες ευρωπαϊκές οικονομίες – ευτυχώς σε αυτές δεν συμπεριλαμβάνεται η Ελλάδα». Στο κλίμα αυτό ετοιμάζει τη νέα αναθεώρηση – επί τα χείρω- των μεγεθών της οικονομίας, ενώ παράλληλα εξετάζει όλες τις δυνατές παρεμβάσεις, ώστε να μη «φρενάρει» και άλλο ο ρυθμός ανάπτυξης και να στηρίξει τα δημόσια έσοδα.
Την ερχόμενη εβδομάδα θα ανακοινώσει μέτρα κατά της φοροδιαφυγής και στη συνέχεια θα φέρει στη Βουλή το νομοσχέδιο για τον έλεγχο των δαπανών του Δημοσίου και την ενσωμάτωση των ειδικών λογαριασμών που διαχειρίζονται οι υπουργοί στον τακτικό προϋπολογισμό.