Με όρους που μπορούν να προκαλέσουν σημαντική βλάβη στο περιβάλλον επιχειρούν κάποιοι βιομήχανοι να εκμεταλλευτούν την κυβερνητική αδυναμία στις επενδύσεις. Η απόλυτη ένδεια Αμεσων Ξένων Επενδύσεων στη χώρα μας οδηγεί ορισμένους έλληνες επιχειρηματίες στη βιομηχανία να ζητήσουν αναθεώρηση του πλαισίου αδειοδοτήσεων και να διευκολύνουν τις δικές τους επενδύσεις, αλλά με όρους οι οποίοι αν τελικά εγκριθούν θα προσεγγίσουν τα όρια της περιβαλλοντικής και οικοδομικής ασυδοσίας. Το βασικό επιχείρημα που ετοιμάζονται να αναπτύξουν είναι ότι έχουν στα σκαριά αλλοδαπούς συνεταίρους, κυρίως από τη Ρωσία και το Κατάρ, οι οποίοι έχουν συσσωρεύσει μεγάλη οικονομική ρευστότητα την τελευταία τριετία λόγω των υψηλών τιμών πετρελαίου.
Η αρχή γίνεται από τους μόνιμους «γκρινιάρηδες» που είναι ο ΣΒΒΕ, αλλά και ο Σύνδεσμος Βιομηχανιών Αττικής και Πειραιά που περιμένει χρόνια τη διευκόλυνση του εκσυγχρονισμού των μονάδων του, μέσα όμως σε κατοικημένες περιοχές, κάτι που είναι σχετικά δύσκολο. Αλλά και μέσα στους κόλπους της διοίκησης του ΣΕΒ υπάρχουν προτάσεις για μεγάλη διευκόλυνση των αδειοδοτήσεων στη βιομηχανία, ακόμη και σε επενδύσεις βαριάς βιομηχανίας (χαλυβουργεία, μεταλλουργεία) που σήμερα δεν γίνονται πλέον στην Ελλάδα λόγω του υψηλού εργατικού κόστους. Υπάρχει, όμως, και προβληματισμός στην Ξενοφώντος για τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις, αλλά και για τις αντιδράσεις των τοπικών κοινωνιών σε οχλούσες και ρυπογόνες επενδύσεις, όπως και για χρονοβόρες προσφυγές στη Δικαιοσύνη.
Ορισμένοι βιομήχανοι, εκτιμώντας ότι το οικονομικό επιτελείο με την εντεινόμενη οικονομική κρίση και ύφεση θέλει επειγόντως να παρουσιάσει μια επιτυχία που να σχετίζεται με το «επιχειρείν» και τη συνεχώς μειούμενη ανταγωνιστικότητα των προϊόντων, αποφάσισαν ότι είναι η κατάλληλη εποχή για διαδικασίες-«εξπρές» χωρίς πολλούς ελέγχους στις αδειοδοτήσεις. Ετσι, στις συναντήσεις που θα έχουν με τον πρωθυπουργό κ. Κ. Καραμανλή και τον υπουργό Οικονομίας κ. Γ. Αλογοσκούφη εν όψει της ΔΕΘ θα θέσουν το σχετικό ζήτημα το οποίο επίσημα θα ονομάσουν «Ριζική απλοποίηση του γραφειοκρατικού καθεστώτος για την ίδρυση βιομηχανικών επιχειρήσεων, αλλά και των επενδύσεων».
Πιέσεις προς το υπουργείο Οικονομίας για να υιοθετηθούν οι προτάσεις ως τη ΔΕΘ
Αποδέκτες του αιτήματος θα γίνουν και οι ηγεσίες του υπουργείου Ανάπτυξης, αλλά και του ΥΠΕΧΩΔΕ, που είναι συναρμόδιες και σύμφωνα με πηγές των βιομηχάνων « έχουν πεισθεί για την ανάγκη αναθεώρησης των σημερινών δεδομένων στην αδειοδότηση των βιομηχανικών επιχειρήσεων στο πλαίσιο μιας ύστατης προσπάθειας για την προσέλκυση επενδύσεων στη βιομηχανία ».
Τα αιτήματα που θα διατυπωθούν σε γενικές γραμμές είναι:
α) Το δωδεκάμηνο που χρειάζεται σήμερα για την ίδρυση και την εγκατάσταση βιομηχανικών μονάδων να μειωθεί σε 100 ημέρες κατ΄ ανώτατο όριο. β) Να μην υπάρχει πολλαπλός προληπτικός έλεγχος για τις νέες επενδύσεις, αλλά να γίνεται δειγματοληπτικά εκ των υστέρων.
γ) Να αλλάξει το σύστημα χαρακτηρισμού των επιχειρήσεων σε κατηγορίες υψηλής, μέσης και χαμηλής όχλησης, ώστε να εντάσσονται οι περισσότερες στη χαμηλή όχληση.
δ) Να καταργηθεί η άδεια εγκατάστασης βιομηχανικών μονάδων όταν έχει εκδοθεί άδεια σκοπιμότητας και λειτουργίας.
ε) Να αυξηθεί ο συντελεστής δόμησης στις βιομηχανικές επιχειρήσεις. Σκοπός της ομάδας των βιομηχάνων που προωθεί το συγκεκριμένο πακέτο προτάσεων είναι η συνεταιριστική προσέλκυση ξένων επενδύσεων από τη Ρωσία και τον αραβικό κόσμο στον χώρο της βαριάς βιομηχανίας, αλλά και των βιομηχανιών χημικών και φαρμακευτικών προϊόντων, στα τρόφιμα- ποτά, στα ελαστικά και στα βιομηχανικά εργαλεία. Οι συγκεκριμένοι επιχειρηματίες αισιοδοξούν, μάλιστα, ότι αναγγελία τέτοιων «απλοποιήσεων» μπορεί να γίνει από τον Πρωθυπουργό στη ΔΕΘ τον Σεπτέμβριο.