Υπερβολικό χαρακτηρίζει το μέγεθος της πτώσης του ελληνικού χρηματιστηρίου ο κ. Μ.Χατζηδάκης, υπεύθυνος επενδυτικής στρατηγικής της Πήγασος ΑΧΕΠΕΥ, ο οποίος «βλέπει» κούρσα των ελληνικών μετοχών σε βάθος εξαμήνου, η οποία θα ανταμείψει με υπεραξίες τους τολμηρούς.

– Πιστεύετε ότι δικαιολογείται η υποχώρηση της ελληνικής χρηματιστηριακής αγοράς κατά 40% από την αρχή του χρόνου;

«Εκτιμώ ότι διανύουμε μια παρατεταμένη περίοδο υπερβολής. Πλέον, οι επενδυτές δεν επιλέγουν μετοχές με βάση τα θεμελιώδη μεγέθη των εταιρειών, αλλά οι κινήσεις τους είναι αποτέλεσμα της κακής ψυχολογίας. Κάθε αρνητικό νέο από τις ΗΠΑ και ιδιαίτερα από τον τραπεζικό κλάδο προκαλεί σημαντικές ρευστοποιήσεις στην άλλη άκρη του Ατλαντικού, συμπαρασύροντας και το ελληνικό χρηματιστήριο. Αν και υπάρχουν μετοχές που αποτιμώνται σε άκρως ελκυστικά επίπεδα, οι πωλητές υπερτερούν των αγοραστών σε μόνιμη βάση τους τελευταίους μήνες, καθώς φαίνεται ότι βασικό στόχο των funds αποτελεί η άντληση ρευστότητας. Δημιουργείται λοιπόν το εύλογο ερώτημα ποιος είναι αυτός που θα βάλει στην τρέχουσα συγκυρία κεφάλαια, ώστε τουλάχιστον να μπορέσουν οι τιμές να κρατηθούν στα ίδια επίπεδα».

– Δηλαδή εκτιμάτε ότι η αντιστροφή της πτωτικής τάσης είναι μακριά ακόμη;

«Θεωρώ ότι έχουμε δει τα χειρότερα. Μπορεί να ακούγονται εκτιμήσεις για περιθώριο πτώσης του γενικού δείκτη της τάξης του 30%, ωστόσο δεν νομίζω ότι θα πέσουμε τόσο χαμηλά. Σε μια τέτοια περίπτωση, η κεφαλαιοποίηση του Χρηματιστηρίου θα υποχωρούσε στα 70 δισ. ευρώ, δηλαδή στο 1/3 του ΑΕΠ. Αλλωστε, υπεραισιόδοξες προβλέψεις διατυπώνονταν και όταν η αγορά βρισκόταν πάνω από τις 5.000 μονάδες και ποτέ δεν επαληθεύτηκαν. Κατά τη γνώμη μου και εφόσον υπάρξει υποχώρηση των διεθνών τιμών του πετρελαίου, ένας επενδυτής που θα πάρει σήμερα το ρίσκο να τοποθετηθεί σε μετοχές θα πετύχει πολύ υψηλότερες αποδόσεις σε ορίζοντα εξαμήνου σε σχέση με οποιοδήποτε άλλο επενδυτικό προϊόν. Βεβαίως, έπειτα από αυτό το bear market rally η αγορά είναι πολύ πιθανόν να παραμείνει ατασική για μεγάλο χρονικό διάστημα, καθώς στα επίπεδα τιμών που θα διαμορφωθούν δεν θα υπάρχουν ούτε πρόθυμοι αγοραστές, αλλά ούτε και πωλητές».

– Ποιες είναι οι προβλέψεις σας για την εταιρική κερδοφορία των εισηγμένων εταιρειών εφέτος;

«Με βάση την ως τώρα πορεία των κερδών, αλλά και τις παρουσιάσεις των διοικήσεων των εταιρειών, διαφαίνεται ότι η χρονιά θα κλείσει με πτώση της τάξης του 15% ως 20%, στα 8 ως 9 δισ. ευρώ. Την ίδια περίοδο εκτιμώ ότι η κερδοφορία των τραπεζών θα υποχωρήσει κατά 17% σε σχέση με το 2007, ποσοστό το οποίο θεωρώ ότι είναι αισιόδοξο αν αναλογιστούμε ότι κατά την περυσινή χρήση μεγάλο μέρος των κερδών ήταν έκτακτα, που σημαίνει ότι η οργανική κερδοφορία βαίνει αυξανόμενη σε μια πολύ δύσκολη συγκυρία για τον κλάδο».