Πανηγύρισαν οι επενδυτές στη Wall Street και στα χρηματιστήρια της Ευρώπης, αλλά και το δολάριο, από τα λιγότερο… αρνητικά από αυτά που αναμένονταν αποτελέσματα που παρουσίασε η Wells Fargo για το δεύτερο τρίμηνο του δραματικού εφετινού έτους. Και τούτο διότι η Wells Fargo είναι η μεγαλύτερη αμερικανική τράπεζα της Δυτικής Ακτής και συνεπώς τα αποτελέσματά της μετράνε για τους επενδυτές σε μια περίοδο που καταρρέουν οι αμερικανικές τράπεζες. Παρ΄ ότι η Wells Fargo ανακοίνωσε πτώση τριμηνιαίων κερδών κατά 23%, στα 1,75 δισ. δολάρια, ωστόσο οι αναλυτές της Wall Street εκτιμώντας τη σκληρά δοκιμαζόμενη αγορά κατοικίας στην Καλιφόρνια, είχαν μιλήσει για πολύ χειρότερα αποτελέσματα.
Στην ανακούφιση των επενδυτών έπαιξε ρόλο και η νέα υποχώρηση της τιμής του πετρελαίου. Η τιμή του αργού στην προθεσμιακή αγορά εμπορευμάτων της Νέας Υόρκης, χάνοντας πάνω από 5 δολάρια το βαρέλι, είχε πέσει κάτω από τα 134 δολάρια δύο ώρες περίπου πριν από το κλείσιμο των συναλλαγών. Την ίδια ώρα όλοι οι αμερικανικοί χρηματιστηριακοί δείκτες έκαναν ράλι. Οι δείκτες Dow Jones και Standard & Ρoor΄s 500 κέρδιζαν γύρω στο 1,60% και ο δείκτης Νasdaq γύρω στο 2,20%. Η ανάκαμψη της Wall Street και η πτώση της τιμής του πετρελαίου- και το αργό στην αγορά του Λονδίνου έχασε γύρω στα 3 δολάρια το βαρέλι – έφερε την ανακούφιση και στα χρηματιστήρια της Ευρώπης. Με συνέπεια τα χρηματιστήρια της Φραγκφούρτης και του Παρισιού να ανακάμψουν και να κλείσουν με κέρδη κατά 1,21% και κατά 1,26%, αντίστοιχα, και το Λονδίνο να μειώσει πολύ τις απώλειές του και να κλείσει με πτώση 0,41%. Η ανάκαμψη του δολαρίου έριξε το ευρώ από τα ύψη ρεκόρ των 1,6038 δολαρίων στα 1,5818 δολάρια.
Επισημαίνεται, ωστόσο, ότι το βάθεμα της χρηματοπιστωτικής κρίσης και τα ύψη ρεκόρ στις τιμές του πετρελαίου έχουν επιδεινώσει την εμπιστοσύνη για την παγκόσμια οικονομία, σύμφωνα με τον παγκόσμιο δείκτη εμπιστοσύνης του Βloomberg- ο οποίος έπεσε στο 10,3 τον Ιούλιο από 21 τον Ιούνιο. Στη δημοσκόπηση αυτή, η οποία διεξήχθη μεταξύ της 7ης και της 11ης Ιουλίου, πήραν μέρος 5.450 χρήστες του αμερικανικού πρακτορείου ειδήσεων από το Τόκιο ως τη Νέα Υόρκη. Ειδικότερα ο δείκτης εμπιστοσύνης για τις οικονομίες των ΗΠΑ, της Ιαπωνίας, της Γερμανίας, της Βρετανίας και της Γαλλίας έπεσε στο 10,3 τον Ιούλιο από 21 τον Ιούνιο. Σύμφωνα επίσης με τους αμερικανούς συμμετέχοντες, το δολάριο θα συνεχίσει την πτώση του κάτω από τα 1,60 δολάρια ανά ευρώ. Να σημειωθεί ότι οι περισσότερο απαισιόδοξοι συμμετέχοντες ήταν για την οικονομία της Ισπανίας και οι περισσότερο αισιόδοξοι για την οικονομία της Βραζιλίας. Σημειωτέον ότι ήταν τέτοια η ανακούφιση από τα αποτελέσματα της αμερικανικής τράπεζας ώστε οι επενδυτές αγνόησαν τους κινδύνους του πληθωρισμού που αντικατοπτρίζει το άλμα του δείκτη καταναλωτή στις ΗΠΑ. Το κόστος διαβίωσης εκτινάχθηκε στα ύψη από τα συνεχή ρεκόρ στις τιμές της ενέργειας και των τροφίμων. Και ενώ τα
Το ευρώ από το ρεκόρ των 1,6038 δολ.
έπεσε ως τα 1,5818 δολάρια
στοιχεία για τον πληθωρισμό σε επίπεδα τιμών λιανικής τον Ιούνιο στις ΗΠΑ ήταν πραγματικά άσχημα, οι επενδυτές τα αγνόησαν. Συγκεκριμένα ο δείκτης τιμών καταναλωτή, εξαιρουμένων όμως των ασταθών τομέων τροφίμων και ενέργειας, σημείωσε άνοδο 1,1% τον Ιούνιο, δηλαδή υψηλότερα από τις προσδοκίες που τον ήθελαν στο 0,7%. Η άνοδος αυτή είναι η μεγαλύτερη μηνιαία άνοδος από την περίοδο του τυφώνα Κατρίνα, ο οποίος σαρώνοντας τις πετρελαϊκές εγκαταστάσεις στον Κόλπο του Μεξικού, τον Σεπτέμβριο του 2005, είχε εκτινάξει στα ύψη τις ενεργειακές τιμές. Αλλά και ο δείκτης μέτρησης και του πυρήνα του πληθωρισμού ήταν ταχύτερος του προβλεπομένου καθώς αυξήθηκε 0,3% από 0,2% που αναμενόταν. Ετσι, τους τελευταίους 12 μήνες, οι τιμές του πυρήνα έχουν αυξηθεί κατά 5%- μια ετήσια αύξηση που είναι η ταχύτερη από το 1991. Ηδη τα στοιχεία από το μέτωπο του πληθωρισμού στις ΗΠΑ είχαν δείξει μεγάλη επιτάχυνση του δομικού πληθωρισμού και στις τιμές χονδρικής.