▅ Οι περισσότεροι συνεργάτες της κυρίας Κλίντον ανακλήθηκαν στη Νέα Υόρκη θα πληρωθούν ως και το πρώτο 15ήμερο του Ιουνίου
▅ Η γερουσιαστής ασκούσε ως την τελευταία στιγμή πιέσεις προς τους περίπου 200 υπερεκλέκτορες που δεν είχαν ανακοινώσει την προτίμησή τους να την υποστηρίξουν
▅ Περίπου 21 εκατ. δολάρια υπολογίζεται ότι έβαλε η Χίλαρι Κλίντον από την προσωπική της περιουσία στον αγώνα για τη διεκδίκηση του χρίσματος
ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ Τον δρόμο της αξιοπρεπούς αποχώρησης από τον αγώνα για το προεδρικό χρίσμα των Δημοκρατικών στις Ηνωμένες Πολιτείες αναζητεί η Χίλαρι Κλίντον . Επικαλούμενο δύο στενούς συνεργάτες της γερουσιαστού της Νέας Υόρκης, το πρακτορείο ειδήσεων Αssociated Ρress μετέδωσε χθες ότι η κυρία Κλίντον επρόκειτο άμεσα να παραδεχθεί ότι ο αντίπαλός της Μπαράκ Ομπάμα διαθέτει ικανό αριθμό αντιπροσώπων και έχει διασφαλίσει το χρίσμα. Ωστόσο, κατά το πρακτορείο, δεν θα ανακοίνωνε επισήμως ότι αναστέλλει ή τερματίζει την εκστρατεία της. Και αυτό προκειμένου να έχει η ίδια περιθώριο «παζαριού» με τον κ. Ομπάμα για να την προτείνει ως αντιπρόεδρο των ΗΠΑ στις εκλογές του Νοεμβρίου, ή να της δώσει κάποια άλλη υψηλή κυβερνητική θέση.
Το δημοσίευμα έσπευσε να διαψεύσει ο επικεφαλής της εκστρατείας της κυρίας Κλίντον Τέρι Μακ Ολιφ. «Κάνουν λάθος 100%.Κανείς δεν έχει τον απαιτούμενο αριθμό εκλεκτόρων για να λάβει το χρίσμα αυτή τη στιγμή» επέμενε.
Σημάδια
Πάντως χθες υπήρξαν δύο σημάδια ότι η κυρία Κλίντον ετοιμάζεται να «υποστείλει τη σημαία»: τα περισσότερα από τα μέλη της προεκλογικής εκστρατείας της ανακλήθηκαν στη Νέα Υόρκη και τους έγινε γνωστό ότι θα πληρωθούν ως το πρώτο 15ήμερο του Ιουνίου.
Χθες διεξήχθησαν και οι δύο τελευταίες προκριματικές εκλογές των Δημοκρατικών, στη Μοντάνα και στη Νότια Ντακότα. Οι κάλπες έκλεισαν τις πρώτες πρωινές ώρες σήμερα (ώρα Ελλάδος) και τα αποτελέσματα επρόκειτο να γίνουν γνωστά αργότερα.
Ολοι οι πολιτικοί αναλυτές στις ΗΠΑ έχουν βγάλει τα κομπιουτεράκια τους και κάνουν αλλεπάλληλες πράξεις προκειμένου να υπολογίσουν τον ακριβή αριθμό εκλεκτόρων που διασφαλίζει ο κ. Ομπάμα.
Το Αssociated Ρress μετέδωσε ότι ο 46χρονος Αφροαμερικανός εξασφαλίζει τον απαραίτητο αριθμό των 2.118 εκλεκτόρων για να αναδειχθεί υποψήφιος πρόεδρος στο συνέδριο του Δημοκρατικού Κόμματος που θα γίνει στο Ντένβερ του Κολοράντο τον Αύγουστο. Για να βγάλει το συμπέρασμα αυτό, συνυπολόγισε, εκτός των επισήμων αποτελεσμάτων, δημόσιες αλλά και κατ΄ ιδίαν δεσμεύσεις υπερεκλεκτόρων, καθώς και δημοσκοπι κές «προβολές» για τον ελάχιστο αριθμό εκλεκτόρων που θα εξασφάλιζε ο κ. Ομπάμα στη Μοντάνα και στη Νότια Ντακότα. Ως τις πρώτες πρωινές ώρες σήμερα πάντως πολλοί υπερεκλέκτορες αναμενόταν να ανακοινώσουν την απόφασή τους να υποστηρίξουν τον γερουσιαστή από το Ιλινόι, εξασφαλίζοντάς του το «μαγικό» αριθμό των 2.118
που απαιτούνται για την εξασφάλιση του προεδρικού χρίσματος.
Ηδη ο Τζέιμς Κλάιμπερν, βετεράνος αφροαμερικανός βουλευτής της Νότιας Καρολίνας και υπερεκλέκτορας του Δημοκρατικού Κόμματος, εξέφρασε χθες την υποστήριξή του στον κ. Ομπάμα για το χρίσμα. «Απόψε η διαδικασία τελειώνει» είπε ο κ. Κλάιμπερν στην τηλεοπτική εκπομπή του ΝΒC «Τoday», καλώντας και τους άλλους υπερεκλέκτορες να λάβουν θέση δημοσίως το συντομότερο δυνατόν. Πιέσεις
Η κυρία Κλίντον ασκούσε ως την τελευταία στιγμή πιέσεις προς τους περίπου 200 υπερεκλέκτορες που δεν είχαν ανακοινώσει την προτίμησή τους να υποστηρίξουν την υποψηφιότητά της. Χθες βρισκόταν στο σπίτι της στην Τσαπάκουα της Νέας Υόρκης, μαζί με τον σύζυγό της και πρώην πρόεδρο των ΗΠΑ Μπιλ Κλίντον, και έκαναν τηλεφωνήματα σε υποστηρικτές τους.
Περίπου 21 εκατ. δολάρια (13,5 εκατ. ευρώ) υπολογίζεται ότι έβαλε η κυρία Κλίντον από την προσωπική της περιουσία στον αγώνα για τη διεκδίκηση του χρίσματος του Δημοκρατικού Κόμματος για την προεδρία των ΗΠΑ. Μόνο τον Μάιο του 2008 το προσωπικό της χρέος στο ταμείο της δαπανηρότατης εκστρατείας της αυξήθηκε κατά 50%.
Υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι του Δημοκρατικού Κόμματος πιέζουν εδώ και καιρό να τερματίσουν τον αγώνα για τη διεκδίκηση του προεδρικού χρίσματος, που στοιχίζει πολύ οικονομικά αλλά και πολιτικά και χωρίζει ανάλογα με τη φυλή ή το φύλο τούς υποστηρικτές του, απειλώντας να μειώσει τις πιθανότητες νίκης στις εκλογές του Νοεμβρίου επί του Ρεπουμπλικανού Τζον Μακ Κέιν.
Ηδη ο κ. Μακ Κέιν, γερουσιαστής της Αριζόνας και βετεράνος του πολέμου του Βιετνάμ, στρέφει τα πυρά του κατά του κ. Ομπάμα σε όλα τα μεγάλα θέματα που απασχολούν τους αμερικανούς ψηφοφόρους, προλειαίνοντας το έδαφος για την αναμέτρηση του Νοεμβρίου.
Τρεις λόγοι για έναν θρίαμβο
ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ. Ο θρίαμβος του Μπαράκ Ομπάμα οφείλεται, κατά μεγάλο μέρος, σε τρεις λόγους: στην τεράστια χρηματοδότηση που έλαβε, στην άψογη οργάνωση της εκστρατείας του και στο ελκυστικό σύνθημα περί «αλλαγής».
Στόχος του ήταν το τμήμα του εκλογικού σώματος που είναι αντίθετο στον πόλεμο στο Ιράκ και ανησυχεί από την κακή πορεία της οικονομίας. Οι περισσότεροι αναλυτές πάντως συμφωνούν ότι τον γερουσιαστή από το Ιλινόι βοήθησε πολύ και το ρητορικό του χάρισμα. Από την πλευρά της, η Χίλαρι Κλίντον επί μήνες προέβαλλε την «εμπειρία» της ως πρώην πρώτη κυρία επί οκτώ χρόνια, όπως και αυτή της γερουσιαστού που είχε εκλεγεί δύο φορές. Και ενώ για ένα χρόνο ο κ. Ομπάμα ερχόταν σταθερά δεύτερος, πίσω από την κυρία Κλίντον, στις δημοσκοπήσεις, η νίκη του στην Αϊόβα, την πρώτη αμερικανική Πολιτεία όπου διεξήχθησαν προκριματικές εκλογές, πυροδότησε μια ανοδική πορεία και τον κατέστησε εν μια νυκτί «πολιτικό φαινόμενο».
« Ηρθαμε όλοι μαζί, Δημοκρατικοί, Ρεπουμπλικανοί και ανεξάρτητοι, για να υψώσουμε το ανάστημά μας και να πούμε ότι είμαστε ένα έθνος,ένας λαός και ότι η ώρα μας για την αλλαγή έχει φτάσει » είχε πει εκείνη τη νύχτα της 3ης Ιανουαρίου του 2008 στο Ντεμουάν.
Η Χίλαρι Κλίντον «βλέπει» την έξοδο
▅ Οι περισσότεροι συνεργάτες της κυρίας Κλίντον ανακλήθηκαν στη Νέα Υόρκη θα πληρωθούν ως και το πρώτο 15ήμερο του Ιουνίου ▅ Η γερουσιαστής ασκούσε ως την τελευταία στιγμή πιέσεις προς τους περίπου 200 υπερεκλέκτορες που δεν είχαν ανακοινώσει την προτίμησή τους να την υποστηρίξουν ▅ Περίπου 21 εκατ. δολάρια υπολογίζεται ότι έβαλε η Χίλαρι Κλίντον από την προσωπική της περιουσία στον αγώνα για τη διεκδίκηση του χρίσματος
▅ Οι περισσότεροι συνεργάτες της κυρίας Κλίντον ανακλήθηκαν στη Νέα Υόρκη θα πληρωθούν ως και το πρώτο 15ήμερο του Ιουνίου ▅ Η γερουσιαστής ασκούσε ως την τελευταία στιγμή πιέσεις προς τους περίπου 200 υπερεκλέκτορες που δεν είχαν ανακοινώσει την προτίμησή τους να την υποστηρίξουν ▅ Περίπου 21 εκατ. δολάρια υπολογίζεται ότι έβαλε η Χίλαρι Κλίντον από την προσωπική της περιουσία στον αγώνα για τη διεκδίκηση του χρίσματος
Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.