Ως τη μεγαλύτερη κρίση των τελευταίων 75 ετών χαρακτήρισε τη σημερινή κρίση στην παγκόσμια οικονομία ο οικονομικός σύμβουλος της Εurobank ΕFG καθηγητής κ. Γκ. Χαρδούβελης. Η άνοδος των τιμών του πετρελαίου, των πρώτων υλών και των τροφίμων έχουν εκτινάξει τον πληθωρισμό διεθνώς και πλέον κινδυνεύει και η Ελλάδα από τις αρνητικές συνέπειες της κρίσης. Μάλιστα προέβλεψε ότι από 2,9% που ήταν το 2007 ο πληθωρισμός κατά μέσον όρο στην Ελλάδα θα ανέβει στο 4,1% το 2008 (κατά μέσον όρο επίσης), ενώ εκτίμησε ότι το κόστος της κρίσης στην ελληνική οικονομία ανέρχεται σε 2,3 δισ. ευρώ.

Σύμφωνα με τον κ. Χαρδούβελη, που μίλησε σε εκδήλωση της Εurobank Ρrivate Βanking και του Συλλόγου Αποφοίτων του Αμερικανικού Κολλεγίου «Ανατόλια» στη Θεσσαλονίκη, η κρίση ξέσπασε λόγω της ταυτόχρονης συνύπαρξης τριών παραγόντων. Πρώτον, της «φούσκας» στις τιμές των ακινήτων σε πολλές περιοχές των ΗΠΑ την περίοδο 2003-2006, δεύτερον, της ραγδαίας εξάπλωσης στεγαστικών δανείων υψηλού κινδύνου (subprime) και, τρίτον, της μεταφοράς του ρίσκου από τους ισολογισμούς των τραπεζών στο κοινό και τους επενδυτές μέσω τιτλοποιήσεων. «Τα κανάλια επίδρασης της κρίσης στην ελληνική οικονομία είναι πολλά» επεσήμανε ο κ. Χαρδούβελης στην ομιλία του. Εχουν να κάνουν με τα επιτόκια δανεισμού του κράτους, των επιχειρήσεων και των νοικοκυριών που προβλέπεται να αυξηθούν, καθώς το κράτος αναμένεται να πληρώσει 800 εκατ. ευρώ επιπλέον σε τόκους εφέτος, ενώ επιχειρήσεις και νοικοκυριά θα πληρώνουν στα νέα δάνεια από μισή ως μία ποσοστιαία μονάδα τόκο επιπλέον, που μαζί με τις αναπροσαρμογές στα υφιστάμενα δάνεια κυμαινομένου επιτοκίου μεταφράζεται σε περίπου επιπλέον συνολικό ποσό τόκων 1,5 δισ. ευρώ.

«Συνολικάη απώλεια 2,3 δισ.ευρώ ισοδυναμεί με περίπου 1% του ΑΕΠ και συνεπάγεται μια αντίστοιχη μείωση στην κατανάλωση, στις επενδύσεις ή στις κοινωνικές δαπάνες» ανέφερε ο οικονομικός σύμβουλος της Εurobank, ενώ υποστήριξε παράλληλα ότι η πτώση της παγκόσμιας οικονομικής δραστηριότητας και ιδιαίτερα η επίπτωση στην ευρωζώνη και στη ΝΑ Ευρώπη «μειώνουν τη ζήτηση για τα αγαθά που εξάγουμε και περιορίζουν το τουριστικό συνάλλαγμα».

Επιπλέον, ο σημερινός βαθμός εξάρτησης της ελληνικής οικονομίας από την Ανατολική Ευρώπη είναι μεγάλος, σύμφωνα με τον κ. Χαρδούβελη, ενώ η πτώση των τιμών των κατοικιών σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες που φαίνεται να ακολουθεί την πτώση στις ΗΠΑ «αναμένεται να μειώσει τη ζήτηση εξοχικής κατοικίας στην Ελλάδα από τους ξένους,γεγονός που πιθανόν να επιδράσει αρνητικά και στον χώρο της οικοδομής στην επαρχία και γενικότερα στην αίσθηση του πλούτου του ελληνικού νοικοκυριού,με αποτέλεσμα τη μείωση στην κατανάλωση».

Παράλληλα, ο κ. Χαρδούβελης ανέφερε ότι «η συμμετοχή της Ελλάδας στην ευρωζώνη έχει αφαιρέσει έναν αυτόματο μηχανισμό διόρθωσης ορισμένων ανισορροπιών», αν και, όπως επεσήμανε, «η χώρα έχει φθάσει πλέον κοντά στο 90% του βιοτικού επιπέδου των ΕΕ-15,καθώς η προσπάθεια επίτευξης των στόχων της ΟΝΕ μείωσε τον πληθωρισμό και τα επιτόκια και νοικοκύρεψε τα δημόσια οικονομικά» . Μάλιστα, συνέστησε διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις για την αντιμετώπιση, πρώτον, του υψηλού ελλείμματος τρεχουσών συναλλαγών, το οποίο επηρεάζει αρνητικά την ανταγωνιστικότητα της ελληνικής οικονομίας και, δεύτερον, της γήρανσης του πληθυσμού, ενώ ταυτόχρονα ζήτησε επενδύσεις στην Παιδεία «που βουλιάζει» , όπως είπε.