Στο 5% θα κινείται ο πληθωρισμός που θα ανακοινωθεί για τον Ιούνιο

Ως τον Οκτώβριο η Ελλάδα θα υποβάλει το νέο Πρόγραμμα Μεταρρυθμίσεων

Καθώς εντείνονται οι ανησυχίες για την κρίση σε παγκόσμιο επίπεδο, ο υπουργός Οικονομίας κ. Γ. Αλογοσκούφης παραδέχτηκε χθες ότι ο ρυθμός ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας θα επιβραδυνθεί εφέτος σε σχέση με τις προβλέψεις που έχουν γίνει. Ηδη στο πρώτο τρίμηνο του 2008 βρίσκεται στο 3,6% και δεν αποκλείεται να συνεχίσει την πτωτική του πορεία, η οποία έχει ξεκινήσει από τις αρχές του 2007 (στο πρώτο τρίμηνο ήταν 4,4%).

Για πρώτη φορά ο υπουργός αναφέρθηκε και στο ό,τι πολλοί φοβούνται το φαινόμενο του στασιμοπληθωρισμού στην παγκόσμια οικονομία, δηλαδή της ύπαρξης υψηλού πληθωρισμού και ταυτόχρονα μεγάλης ανεργίας στην αγορά. Πάντως στην Ελλάδα ο πληθωρισμός του Ιουνίου- που θα ανακοινωθεί την ερχόμενη Δευτέρα- αναμένεται να παραμείνει στο υψηλό δεκαετίας που διαμορφώθηκε τον Μάιο, δηλαδή θα κινηθεί στην περιοχή του 5%. Την ίδια ώρα η ανεργία στο πρώτο τρίμηνο του 2008 έκλεισε στο 8,3%, παρά τις προσπάθειες της κυβέρνησης να πέσει κάτω από το 7%.

Παρ΄ όλα αυτά, ο κ. Αλογοσκούφης υποστήριξε ότι « δεν χρειάζονται σπασμωδικές και αποσπασματικές κινήσεις στην οικονομική πολιτική » στην προσπάθειά του να ρίξει τους τόνους στο μέτωπο της λήψης μέτρων που ναι μεν θα σώσουν τον κρατικό προϋπολογισμό, θα επιβαρύνουν δε τους οικογενειακούς προϋπολογισμούς.

Επιβράδυνση
« Εχουμε πλέον σαφείς ενδείξεις για σημαντική επιβράδυνση του ρυθμού ανάπτυξης της παγκόσμιας οικονομίας και παράλληλα ενισχύονται οι πληθωριστικές πιέσεις. Κάποιοι έχουν ήδη αρχίσει και μιλούν για το “φάντασμα” του στασιμοπληθωρισμού » είπε ο κ. Αλογοσκούφης στον χαιρετισμό που απηύθυνε στη συνάντηση της Επιτροπής Παρακο λούθησης και Συντονισμού του Εθνικού Προγράμματος Μεταρρυθμίσεων (ΕΠΜ) με εκπροσώπους της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στο πλαίσιο της διαμόρφωσης του νέου Προγράμματος Μεταρρυθμίσεων 2008-2010.

« Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι η παγκόσμια οικονομία διέρχεται σήμερα μια από τις πιο κρίσιμες περιόδους των τελευταίων δεκαετιών. Τα πράγματα δυσκολεύουν αρκετά » πρόσθεσε ο κ. Αλογοσκούφης και συνέχισε δηλώνοντας ότι « όλα τα στοιχεία που βλέπουν το φως της δημοσιότητας για τις οικονομικέςεξελίξεις στην Ευρώπη και σε όλο τον κόσμο δεν είναι ευχάριστα.Από πέρυσι το καλοκαίρι η παγκόσμια οικονομία επηρεάζεται αρνητικά από τον συνδυασμό της χρηματοπιστωτικής κρίσης που ξεκίνησε στις ΗΠΑ και των αυξήσεων των τιμών του πετρελαίου,των τροφίμων και άλλων πρώτων υλών ».

Οι επιπτώσεις από τις διεθνείς εξελίξεις έχουν ήδη αρχίσει να επηρεάζουν την Ευρώπη και « βεβαίως επηρεάζουν και την Ελλάδα » παραδέχτηκε ο κ. Αλογοσκούφης, ο οποίος για την ελληνική οικονομία προέβλεψε ότι ο ρυθμός ανάπτυξης εφέτος θα σημειώσει « κάποια επιβράδυνση ». Μεταρρυθμίσεις
Ως τις 15 Οκτωβρίου θα πρέπει να έχει υποβάλει η Ελλάδα το Εθνικό Πρόγραμμα Μεταρρυθμίσεων 2008-2010 στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Η χθεσινή συνάντηση εντάσσεται στον δεύτερο τριετή κύκλο των Προγραμμάτων Μεταρρυθμίσεων στο πλαίσιο της αναθεωρημένης Στρατηγικής της Λισαβόνας « μια στρατηγική,που έχει στόχο να ενισχύσει την ανάπτυξη και την απασχόληση της ευρωπαϊκής οικονομίαςμε ταυτόχρονη ενίσχυση της κοινωνικής συνοχής και της προστασίας του περιβάλλοντος » σύμφωνα με τον υπουργό.

Το Εαρινό Συμβούλιο Κορυφής της ΕΕ αποφάσισε να διατηρήσει για την περίοδο 2008-2010 τους ίδιους στόχους και τις ίδιες κατευθυντήριες γραμμές με τα όσα ίσχυαν την περίοδο 2005-2007, αλλά να δοθεί έμφαση στην αποτελεσματική υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων. « Στο πλαίσιο αυτό η κατάρτιση του ΕΠΜ 2008-2010 πρέπει να εστιάσει τόσο στην πρόοδο που σημειώθηκε όσον αφορά τις συγκεκριμένες συστάσεις του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου προς τη χώρα μας όσο και στον σχεδιασμό συγκεκριμένων μελλοντικών δράσεων ».

Για το τι θα κάνει η Ελλάδα ως το 2010, ο κ. Αλογοσκούφης αρκέστηκε να δηλώσει: « Θα συνεχίσουμε και την προσπάθεια της δημοσιονομικής εξυγίανσης,αλλά και τις υπόλοιπες διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις » και πρόσθεσε ότι η κυβέρνηση έχει ως άμεσό της στόχο « την ενίσχυση της διαφάνειας και την αντιμετώπιση της σπατάλης στον ευρύτερο δημόσιο τομέα, με πρωτοβουλίες που έχουν ανακοινωθεί και βρίσκονται σε εξέλιξη ».