ΠΡΙΣΤΙΝΑ. Ο πρόεδρος του Κοσσυφοπεδίου Φατμίρ Σεϊντίου κάλεσε τη διεθνή κοινότητα να εμποδίσει την ανάπτυξη «παράλληλων κρατικών δομών» των Σέρβων της περιοχής, επικαλούμενος ότι κάτι τέτοιο απαγορεύεται από το Σχέδιο Αχτισάαρι. «Θα ζητήσουμε από τη διεθνή κοινότητα να δράσει λογικά και άμεσα για τη διάλυση αυτών των δομών» είπε ο κ. Σεϊντίου, ισχυριζόμενος ότι στην παρούσα φάση οι σέρβοι μειονοτικοί «είναι όμηροι των δομών του Βελιγραδίου».

Σχετικές δηλώσεις έγιναν και από τον πρωθυπουργό του Κοσσυφοπεδίου Χασίμ Θάτσι, ο οποίος υποστήριξε ότι το νέο σύνταγμα που θα τεθεί σε ισχύ στις 15 Ιουνίου θα αφορά όλη την επικράτεια της αποσχισθείσης από τη Σερβία επαρχίας. «Από τις 15 Ιουνίου όλοι οι θεσμοί θα λειτουργούν βάσει του νέου συντάγματος.Οι κρατικοί μας θεσμοί είναι έτοιμοι να αναλάβουν την πλήρη ευθύνη,σε συνεργασία με τους διεθνείς θεσμούς,ώστε η χώρα να λειτουργήσει πλήρως σε κάθε τομέα» τόνισε ο κ. Θάτσι.

Ο πρωθυπουργός του Κοσσυφοπεδίου εμφανίστηκε αισιόδοξος ότι θα διασαφηνιστεί το θέμα της διεθνούς παρουσίας στην περιοχή. Παραδέχθηκε πάντως ότι «υπάρχουν συγκεκριμένα διλήμματα σχετικά με τη μετάβαση εξουσιών μεταξύ της UΝΜΙΚ (πολιτική διοίκηση του ΟΗΕ στο Κοσσυφοπέδιο) και της ΕULΕΧ (αποστολή της Ευρωπαϊκής Ενωσης στην περιοχή) ».

Εντολές για το πώς θα προχωρήσει μετά τη 15η Ιουνίου περιμένει και η Αποστολή Προσωρινής Διοίκησης του Κοσσυφοπεδίου του ΟΗΕ (UΝΜΙΚ). «Αναμένουμε να λάβουμε σαφείς εντολές για τον επανασχηματισμό της UΝΜΙΚ», μέσα στις επόμενες ημέρες, δήλωσε ο εκπρόσωπος Τύπου της αποστολής Αλεξάντρ Ιβάνκο. Αξιωματούχοι του ΟΗΕ ωστόσο δεν απέκλεισαν να υπάρξει κάποιο είδος συμφωνίας για τον σχηματισμό της ευρωπαϊκής αστυνομικής αποστολής στην περιοχή (ΕULΕΧ).

* Χθες το Σοσιαλιστικό Κόμμα της Σερβίας (SΡS) αποφάσισε να συνεχίσει τις συνομιλίες με το Ριζοσπαστικό Κόμμα της Σερβίας (SRS) και τον συνασπισμό του Δημοκρατικού Κόμματος της Σερβίας (DSS) με τη Νέα Σερβία (ΝS) για τον σχηματισμό κυβέρνησης. Ο ηγέτης των Σοσιαλιστών Ιβιτσα Ντάτσιτς διέψευσε τα δημοσιεύματα περί επαφών με το Δημοκρατικό Κόμμα του προέδρου της Σερβίας Μπορίς Τάντιτς.