Με 130 εκατομμύρια ευρώ πληρώθηκε η αγορά του περίφημου συστήματος ασύρματης τηλεφωνίας Τetra, προκειμένου να αναβαθμιστούν οι ενδοεπικοινωνίες της Ελληνικής Αστυνομίας (ΕΛ.ΑΣ.), αλλά και των άλλων υπηρεσιών ασφαλείας (Πυροσβεστική, Λιμενικό, ΥΠΕΕ), για να αποδειχθεί άχρηστο!

Οι εσωκομματικές διενέξεις που μαστίζουν τα δύο κόμματα αλλά και η γενικευμένη απαξίωση των κομμάτων που προκαλείται από τις αποκαλύψεις στην υπόθεση της Siemens δημιουργούν συνθήκες μαζικής φυγής των ψηφοφόρων από τα δύο μεγαλύτερα κόμματα. Μάλιστα για πρώτη φορά το πολιτικό κόστος αγγίζει και τον ίδιο τον Πρωθυπουργό επειδή στην υπόθεση ενεπλάκη ο εξάδελφός του και υπουργός Πολιτισμού κ. Μ. Λιάπης, για τον οποίο αρκετά στελέχη του κόμματος επικρίνουν τον κ. Κ. Καραμανλή για την επιλογή του να μην τον αποπέμψει ή έστω να κρατήσει αποστάσεις από τις επιλογές του.

Τόσο στη ΝΔ όσο και στο ΠαΣοΚ λοιπόν αναζητούν ήδη αντίδοτα για να αποφύγουν την ηχηρή αποδοκιμασία της κοινής γνώμης αλλά και την αναπάντεχη παρουσία ενός νέου πολιτικού φορέα που ενδεχομένως θα προσελκύσει, αν εμφανιστεί, μεγάλο τμήμα των αναποφάσιστων ψηφοφόρων.

Για την κυβέρνηση τα αρχικά σχέδια προέβλεπαν εξουδετέρωση της λαϊκής δυσαρέσκειας στις ευρωεκλογές με ταυτόχρονη διεξαγωγή και εθνικών εκλογών. Μετά τη δικαστική έρευνα για την υπόθεση της Siemens όμως ο κ. Καραμανλής εγκατέλειψε κάθε σκέψη εθνικών εκλογών ως το φθινόπωρο του 2009, αφού σε περίπτωση εκλογών ως τότε παραγράφονται οριστικά όλα τα πιθανά αδικήματα που ενδεχομένως διαπράχθηκαν από υπουργούς της ΝΔ, δηλαδή από τον Μάρτιο του 2004 ως τον Σεπτέμβριο του 2007.

Για να αποκλειστεί κάθε κίνδυνος παραγραφής, που θα είχε ολέθριες πολιτικές συνέπειες για το κυβερνών κόμμα, ο Πρωθυπουργός απέκλεισε το ενδεχόμενο εκλογών και μελετά από τώρα σχέδια για να πληγεί όσο το δυνατόν λιγότερο η παράταξή του στις ευρωεκλογές ή τουλάχιστον να πληγεί λιγότερο από το ΠαΣοΚ.

Η βασική ελπίδα που τρέφουν στο Μέγαρο Μαξίμου είναι ότι στις ευρωεκλογές δεν θα γίνει τόσο αισθητή η πτώση της εκλογικής δύναμης της ΝΔ επειδή θεωρούν σχεδόν βέβαιον ότι θα μειωθεί ακόμη περισσότερο η εκλογική δύναμη του ΠαΣοΚ. «Σημασία έχει να παραμείνουμε πρώτο κόμμα με διαφορά από το δεύτερο και όχι αν θα χάσουμε πέντε ή δέκα μονάδες» παρατηρούν κορυφαίοι υπουργοί, εκτιμώντας ότι η κρίση στο ΠαΣοΚ θα συνεχιστεί και θα κλιμακωθεί.

Από την άλλη πλευρά, ο βασικός φόβος που έχει η κυβέρνηση είναι η εμφάνιση κάποιου νέου κόμματος που θα στοχεύει (και) τις ψήφους της Κεντροδεξιάς, αφού κάτι τέτοιο ευνοείται τόσο από την πολιτική συγκυρία όσο και από τη φύση των ευρωεκλογών, όπου ένα νέο κόμμα χρειάζεται απλώς 25 ονόματα και μια ρεαλιστική πολιτική διακήρυξη για να διεκδικήσει με αξιώσεις το 3% πανελλαδικά που ανοίγει τις πόρτες της Ευρωβουλής και της κρατικής χρηματοδότησης.

Προς το παρόν δεν διαφαίνεται στον ορίζοντα πιθανότητα ίδρυσης νέου κόμματος με αυτά τα χαρακτηριστικά, ωστόσο η κυβέρνηση δεν θα πάψει να ανησυχεί ως το τέλος. Αλλωστε ο ΛΑΟΣ του κ. Γ. Καρατζαφέρη ξεκίνησε ουσιαστικά την πολιτική του πορεία με συμμετοχή σε ευρωεκλογές μόλις λίγους μήνες πριν από τη διεξαγωγή τους.

Ακόμη περισσότερο ανησυχεί το Μέγαρο Μαξίμου για πιθανή αύξηση της εκλογικής δύναμης του ΛΑΟΣ. Ο κ. Καρατζαφέρης μπήκε στο πολιτικό παιχνίδι όταν εξελέγη ευρωβουλευτής το 2004 και προσεγγίζει ήδη στελέχη και πρώην βουλευτές της ΝΔ (ακόμη και διοικητές δημοσίων επιχειρήσεων) υποσχόμενος ότι, αν τον στηρίξουν στις ευρωεκλογές, τότε θα φροντίσει την είσοδό τους στην Ευρωβουλή ή στην επόμενη Βουλή.

Σε κάθε περίπτωση, πάντως, το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών τρομάζει από τώρα τον κ. Καραμανλή επειδή διαπιστώνει ότι πολύ δύσκολα θα αποφύγει μια λαϊκή αποδοκιμασία, όχι μόνο λόγω της πολιτικής που ακολουθεί αλλά και γιατί οι ψηφοφόροι συνήθως τιμωρούν την κυβέρνηση όταν υποβαθμίζεται η ποιότητα ζωής τους, όπως υποβαθμίστηκε από το κύμα της ακρίβειας που χτυπά την αγορά.

Ο Πρωθυπουργός δέχεται εισηγήσεις για ευρεία ανανέωση σε όλα τα επίπεδα, αλλά προς το παρόν είναι διστακτικός. Εχει δεχθεί προτάσεις για να αλλάξει επιτέλους το έμβλημα αλλά ακόμη και το όνομα της ΝΔ που θεωρούνται στοιχεία που έχουν φθαρεί αλλά θεωρείται απίθανο να το τολμήσει.

Απίθανο επίσης θεωρείται να επιχειρήσει έναν ανασχηματισμό λίγο πριν από τις ευρωεκλογές για να φορτωθούν την κυβερνητική φθορά οι υπουργοί που θα αποπεμφθούν. Πιο λογικό φαίνεται ο ανασχηματισμός να ακολουθήσει μετά τις ευρωεκλογές για να μπορεί ο κ. Καραμανλής να υποστηρίξει ότι «έλαβε το μήνυμα».

Το ΒΗΜΑ, 13/07/2008 , Σελ.: A04
Κωδικός άρθρου: B15408A041
ID: 295820