Για το δημοψήφισμα:
Η απόφαση για το δημοψήφισμα είναι απόφαση εθνικής ευθύνης, με ειδικό βάρος στην κρίσιμη συγκυρία που βιώνει η χώρα και στην κρίσιμη συγκυρία που βιώνει η Ε.Ε. και ιδιαίτερα η Ευρωζώνη. Στο δημοψήφισμα θα δοθεί η ευκαιρία σε όλες τις δυνάμεις να τοποθετηθούν για το πώς θέλουν να πορευθεί η χώρα. Για το πώς θα υπερβούμε την κρίση χωρίς λαϊκισμούς και δημαγωγία. Όλοι θα τοποθετηθούν απέναντι στις ευθύνες τους, γιατί σήμερα βλέπουμε ότι ενώ από τη μία πλευρά ασκούν έντονη κριτική στις αποφάσεις της Ε.Ε. αυτόματα κόπτονται για τις επιδράσεις που θα έχει το δημοψήφισμα πάνω σ’ αυτές τις αποφάσεις. Αυτή η υποκρισία, αυτό το παιχνίδι σκοπιμοτήτων που γίνεται στην Ελλάδα πρέπει να σταματήσει. Θεωρώ το δημοψήφισμα ένα σημαντικό θεσμικό, δημοκρατικό, πολιτικό και κοινωνικό αμορτισέρ σ’ αυτή την ιδιαίτερα δύσκολη κοινωνική συγκυρία, που υπάρχουν χαρακτηριστικά κοινωνικής σύγκρουσης, φαινόμενα ενός οιονεί κοινωνικού εμφυλίου. Πρέπει να αποσυμπιέσουμε την πολιτική κατάσταση, το πολιτικό κλίμα και όλοι να τοποθετηθούμε με όρους εθνικής ευθύνης απέναντι στο μέλλον της χώρας.{{{ audio1 }}}

Για το ενδεχόμενο το δημοψήφισμα να εμποδίσει την ομαλή καταβολή της έκτης δόσης
:
Δεν υπάρχει κίνδυνος. Εξάλλου, σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα, η έκτη δόση θα χορηγείτο γύρω στα μέσα Νοεμβρίου. Δεν επηρεάζεται από την πολιτική μας πρωτοβουλία για το δημοψήφισμα.

Για το ενδεχόμενο να επιμείνει στις αντιρρήσεις σχετικά με την καταβολή της έκτης δόσης το ΔΝΤ
:
Δεν το πιστεύω και δεν το πιστεύουμε. Πιστεύω ότι θα υπάρξει ομαλά η εκταμίευση της έκτης δόσης.

Για το ενδεχόμενο εκλογών:
Όσοι από τους συναδέλφους ή γενικότερα από τα κόμματα ζητούν πρόωρες εκλογές, πιστεύω ότι θα κάνουν ένα πολύ σοβαρό λάθος. Θα πολωνόταν το πολιτικό κλίμα και η αντιπαράθεση.

Για τις απόψεις που εκφράστηκαν σχετικά με την επίσπευση του δημοψηφίσματος στη χθεσινή συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου:
Υπήρξαν πολλές επισημάνσεις από τους συναδέλφους, τα μέλη του υπουργικού συμβουλίου, να υπάρξει συντόμευση του χρονικού διαστήματος διεξαγωγής του δημοψηφίσματος. Αυτό θα καθοριστεί τις επόμενες ημέρες. Θα καθοριστεί με βάση τις εξελίξεις στην Ε.Ε. και με βάση την πορεία της διαπραγμάτευσης για τη νέα δανειακή σύμβαση.

Για τον καταλληλότερο χρόνο διεξαγωγής του δημοψηφίσματος:
Θεωρώ ότι θα ήταν καλό πριν τις γιορτές των Χριστουγέννων και μετά την ψήφιση του προϋπολογισμού να γίνει το δημοψήφισμα.

Για τις κρίσεις στις Ένοπλες Δυνάμεις και τις χθεσινές αποφάσεις του ΚΥΣΕΑ:
Διάβασα τις δηλώσεις των κομμάτων της αντιπολίτευσης και πραγματικά εξεπλάγην για μία ακόμη φορά με την υποκρισία και τη μικροπολιτική σκοπιμότητα που τα χαρακτηρίζει σε σχέση με τη λειτουργία των Ενόπλων Δυνάμεων. Θέλω να σας πω ότι οι κρίσεις αυτές δεν είναι έκτακτες. Είναι τακτικές, έχουν σχεδιαστεί από τις αρχές Οκτωβρίου και έγιναν κανονικά. Θα μπορούσαν να γίνουν και λίγο πιο μπροστά, αλλά λόγω των υποχρεώσεων του πρωθυπουργού στις Συνόδους Κορυφής πήγαν για τις αρχές Νοεμβρίου.
Θέλω ιδιαίτερα να επισημάνω τη στάση της Ν.Δ., διότι θεωρεί ότι έχουμε ασθενή μνήμη και να θυμίσω ότι λίγο χρόνο πριν τις εκλογές του Οκτωβρίου 2009, με έναν ξαφνικό τρόπο, η τότε πολιτική ηγεσία του ΥΠΕΘΑ άλλαξε τη στρατιωτική ηγεσία για πρώτη φορά στη μεταπολεμική ιστορία της χώρας και των Ενόπλων Δυνάμεων μέσα στον Αύγουστο. Για πρώτη φορά έγιναν κρίσεις ξαφνικές μέσα στον Αύγουστο.
Για πρώτη φορά (τώρα) οι κρίσεις έγιναν με τον πιο αντικειμενικό αξιολογικά τρόπο, λαμβάνοντας υπόψη τα επιχειρησιακά και επιτελικά προσόντα της νέας ηγεσίας. Σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να κατηγορηθεί η κυβέρνηση και ο υπουργός Εθνικής Άμυνας ότι υπήρξε η παραμικρή υποψία κομματικής ευνοιοκρατίας και κομματικών επιλογών.

Για τις αιτιάσεις σχετικά με το χρόνο που επελέγη από την κυβέρνηση για τις κρίσεις:
Επειδή συνάδελφος της κοινοβουλευτικής ομάδας δηλώνει ότι ανεξαρτητοποιείται, θα σταματήσει το κράτος; Το κράτος έχει συνέχεια. Πρέπει να σεβαστούμε τους θεσμούς, όπως η Πολιτεία και η ηγεσία του ΥΠΕΘΑ μετά τις εκλογές του 2009 σεβάστηκε τις επιλογές της ηγεσίας που έκανε η προηγούμενη κυβέρνηση.
Είχε ολοκληρωθεί ο κύκλος στη θέση αρχηγού κάθε κλάδου των Ενόπλων Δυνάμεων και του Αρχηγού ΓΕΕΘΑ. Θα μπορούσα να κάνω τον Αύγουστο τις τακτικές κρίσεις με βάση το δίχρονο που είχε συμφωνηθεί, αλλά για πρώτη φορά μπορώ να το πω – και το λέω ανοιχτά, με καθαρότητα – ότι η περίοδος εκείνη ήταν μια περίοδος εντάσεων, κλίματος κρίσης στη νοτιοανατολική Μεσόγειο. Με αίσθημα ευθύνης είχα ενημερώσει τη στρατιωτική ηγεσία ότι θα πορευτούμε μαζί για να διαχειριστούμε αυτήν την κρίση με τον πιο αποτελεσματικό τρόπο, αφήνοντας για αργότερα τις τακτικές κρίσεις της στρατιωτικής ηγεσίας.
Άκουσα την κυρία Μπακογιάννη να ζητά από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας να μην υπογράψει, για μία ακόμη φορά, τα σχετικά Προεδρικά Διατάγματα. Αφού κάλεσε η κυρία Μπακογιάννη και ο πατέρας της τα μέλη της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΠΑΣΟΚ να παραιτηθούν και να ρίξουν τον κ. Παπανδρέου, αφού κάλεσε τα μέλη της κοινοβουλευτικής ομάδας της Ν.Δ. να παραιτηθούν για να προκαλέσουν εκλογές, τώρα ζητάει καινούργια πράγματα που κινούνται στα όρια της δημοκρατικής εκτροπής και της δημοκρατικής νομιμότητας. Ας σοβαρευτούμε λοιπόν σ’ αυτόν τον τόπο. Ας αφήσουμε τις Ένοπλες Δυνάμεις εκτός του πεδίου της πολιτικής και κομματικής αντιπαράθεσης.