Για «περισσότερες κοινές θέσεις» παρά διαφωνίες και «καλή θέληση» έκαναν λόγο οι ευρωπαίοι ηγέτεςμετά το τέλος των εργασιών της άτυπης μίνι Συνόδου Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ενωσης για το προσφυγικό.

«Θέλουμε ευρωπαϊκές λύσεις όπου αυτό είναι δυνατόν. Θέλουμε διακρατικές λύσεις όπου οι ευρωπαϊκές λύσεις δεν είναι εφικτές» δήλωσε η καγκελάριος της Γερμανίας, Άνγκελα Μέρκελ.

«Θέλουμε περισσότερες συμφωνίες, σαν την συμφωνία με την Λιβύη, με άλλες χώρες καταγωγής» πρόσθεσε η καγκελάριος, τονίζοντας πως η εντολή της Frontex πρέπει να επεκταθεί και να ενισχυθεί. «Οι πρόσφυγες δεν μπορούν να επιλέγουν πού θέλουν να καταθέσουν αίτηση για άσυλο»

Η κ. Μέρκελ διαπίστωσε ότι υπήρξε «πολλή καλή θέληση» και «κοινές θέσεις» κατά την διάρκεια των συνομιλιών της σημερινής μίνι συνόδου κορυφής των Βρυξελλών.

Από την πλευρά του, ο πρωθυπουργός της Ισπανίας, Πέδρο Σάντσεθ, δήλωσε ότιοι Ευρωπαίοι ηγέτες βρήκαν «περισσότερες κοινές θέσεις» παρά διαφωνίες, όμως δεν θα υπάρξει κάποιο κοινό συμπέρασμα από αυτή τη συνάντηση εργασίας.

«Όλοι συμφώνησαν ότι χρειαζόμαστε ένα ευρωπαϊκό όραμα για το μεταναστευτικό» πρόσθεσε ο ισπανός πρωθυπουργός, τονίζοντας πωςθα μελετήσει την ιταλική πρόταση.

Αποστάσεις Τσίπρα από τα κλειστά κέντρα εκτός ΕΕ

Προτάσεις για την αντιμετώπιση του προσφυγικού και την πολιτική ασύλου διατύπωσε ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας. Παράλληλα, εξέφρασε σοβαρές επιφυλάξεις σχετικά με τη δημιουργία κλειστών κέντρων για πρόσφυγες εκτός Ευρωπαϊκής Ενωσης.

Στην τοποθέτηση του ο έλληνας πρωθυπουργός επισήμανε ότι το μεταναστευτικό/προσφυγικό είναι ευρωπαϊκή πρόκληση και απαιτεί ευρωπαϊκή λύση. Μονομερείς ενέργειες υπονομεύουν την Ευρώπη, δεν οδηγούν σε λύσεις και, επίσης, ενισχύουν την αντιευρωπαϊκή και συντηρητική προσέγγιση.

Τόνισε, δε, πως πρέπει να υπάρξει πολυεπίπεδη ευρωπαϊκή πρωτοβουλία, τουλάχιστον από αυτούς που ακόμη επιθυμούν η Ευρώπη να αντιμετωπίζει συλλογικά τα προβλήματά της.