Με διενέργεια εσωκομματικού δημοψηφίσματος θα κριθεί η πολιτική τύχη του γενικού γραμματέα των Podemos Πάμπλο Ιγκλέσιας και της συντρόφου του, κοινοβουλευτικής εκπροσώπου Ιρένε Μοντέρο μετά το σάλο που προκάλεσε η αγορά υπερπολυτελούς έπαυλης από το ζευγάρι. Την απόφαση για διενέργεια εσωκομματικού δημοψηφίσματος από τη βάση έλαβε το βράδυ του Σαββάτου το ζευγάρι.

Η κομματική βάση των Podemos, που κλονίζεται συθέμελα από την υπόθεση, θα αποφασίσει αν ο Ιγκλέσιας και η σύντροφός του Μοντέρο του θα διατηρήσουν τα κομματικά και θεσμικά αξιώματά τους.
«Δεν πίστευα ότι αυτό (σ.σ. η αγορά της βίλας) θα προκαλούσε μια τέτοια δημόσια συζήτηση ή θα γινόταν μεγάλη είδηση. Αλλά πιστεύω ότι όταν αμφισβητείται η αξιοπιστία του ηγέτη ενός κόμματος, αυτός θα πρέπει να το αντιμετωπίζει και να μην κρύβεται» δήλωσε ο Ιγκλέσιας το βράδυ του Σαββάτου ανακοινώντας το εσωκομματικό δημοψήφισμα.

«Τα μέλη του κόμματος θα πρέπει να αποφασίσουν τόσο αν θα πρέπει να συνεχίσουμε στις θέσεις μας όσο και αν θα πρέπει να παραμείνουμε βουλευτές» συμπλήρωσε.

Από την πλευρά της η Μοντέρο είπε ότι τόσο η ίδια όσο και ο Ιγκλέσιας τις τελευταίες ημέρες έχουν χάσει το δικαίωμά τους στην ιδιωτικότητα και ευχήθηκε κανείς να μην βρεθεί στη θέση τους. «Το γνωρίζαμε ότι θα βρισκόμασταν σε αυτή τη θέση όταν αποφασίσαμε να εμπλακούμε με την πολιτική» πρόσθεσε η ίδια.