Ο αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ χαρακτήρισε «κτήνη» ορισμένους παράτυπους μετανάστες την Τετάρτη, κατά τη διάρκεια συζήτησης για τις λεγόμενες πόλεις-καταφύγια και το μεταναστευτικό, αναφερόμενος ιδίως στα μέλη της συμμορίας Μάρα Σαλβατρούτσα (MS-13).

«Απελαύνουμε κόσμο από τη χώρα (…). Δεν θα το πιστεύατε πόσο κακοί είναι ορισμένοι από δαύτους», είπε ο Τραμπ κατά τη διάρκεια συζήτησης με θέμα τους δήμους της Καλιφόρνιας οι οποίοι αρνούνται να συνεργαστούν με τις υπηρεσίες μετανάστευσης της ομοσπονδιακής κυβέρνησης.

«Αυτοί δεν είναι άνθρωποι, αυτά είναι κτήνη», συνέχισε ο Τραμπ. «Θα τους απελαύνουμε από τη χώρα αυτή με ρυθμό που δεν έχετε ξαναδεί ποτέ», συμπλήρωσε.

«Ο νόμος στην Καλιφόρνια προσφέρει καταφύγιο σε ορισμένους από τους πιο διεφθαρμένους και πιο βίαιους εγκληματίες στη γη, όπως στα μέλη της συμμορίας MS-13», υποστήριξε ακόμη ο ρεπουμπλικάνος, καταγγέλλοντας το ότι κατ’ αυτόν «αθώοι (άνθρωποι), άνδρες, γυναίκες και παιδιά» βρίσκονται «στο έλεος σαδιστών εγκληματιών».

Οι δηλώσεις του αμερικανού προέδρου προκάλεσαν την έντονη αντίδραση δημοκρατικών πολιτικών. «Οι μετανάστες είναι ανθρώπινα όντα. Όχι κτήνη, ούτε εγκληματίες, ούτε διακινητές ναρκωτικών, ούτε βιαστές. Είναι ανθρώπινα όντα», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Τζάρεντ Πόλις, μέλος της Βουλής των Αντιπροσώπων που εκλέγεται στην Πολιτεία Κολοράντο.

Επαναλαμβάνοντας ένα από τα αγαπημένα του επιχειρήματα, ο Τραμπ υποστήριξε επίσης ότι οι μαζικές ροές παράτυπων μεταναστών προς τιςΗΠΑ οφείλονται στο ότι η χώρα έχει «τους πιο ηλίθιους νόμους για τη μετανάστευση στον κόσμο».

Η Καλιφόρνια–η πολυπληθέστερη Πολιτεία των ΗΠΑ κι ένα από τα οχυρά των δημοκρατικών–έχει αποδυθεί σε ένα νομικό και πολιτικό μπραντεφέρ με την ομοσπονδιακή κυβέρνηση για το ζήτημα της μετανάστευσης.

Η ομοσπονδιακή κυβέρνηση έχει προσφύγει στη δικαιοσύνη εναντίον της Γκόλντεν Στέιτ, της «Χρυσής Πολιτείας», για να την αναγκάσει να τερματίσει την πολιτική των «πόλεων καταφυγίων» για τους μετανάστες, ενώ οι αρχές της Καλιφόρνιας από τη δική τους πλευρά έχουν αρχίσει διάφορες δικαστικές μάχες με την Ουάσινγκτον.

Ο Τραμπ είπε επίσης στην ίδια συζήτηση ότι πολύ σύντομα, θα απαιτήσει να υπάρξει πλήρης χρηματοδότηση του τείχους που θέλει να ανεγερθεί κατά μήκος των συνόρων τωνΗΠΑ με το Μεξικό, κάτι που αναγγέλλει νέες σκληρές συγκρούσεις στο Κογκρέσο όσον αφορά τη δημοσιονομική πολιτική και το μεταναστευτικό.

«Τώρα θα προσπαθήσουμε να εξασφαλίσουμε πλήρη χρηματοδότηση για το τείχος και θα προσπαθήσουμε να την εξασφαλίσουμε το συντομότερο δυνατόν», είπε ο αμερικανός πρόεδρος.

Τον περασμένο μήνα, ο Τραμπ είχε απειλήσει ότι θα οδηγήσει σε αναστολή λειτουργίας το ομοσπονδιακό κράτος–το περιλάλητο shutdown–τον Σεπτέμβριο, εάν το Κογκρέσο συνεχίσει να του αρνείται περισσότερη χρηματοδότηση για το τείχος.

Ακόμη, ο ρεπουμπλικάνος πρόεδρος καταφέρθηκε εκ νέου εναντίον του Μεξικού και συνέδεσε εμμέσως πλην σαφώς το ζήτημα της μετανάστευσης με την επαναδιαπραγμάτευση για τη NAFTA.

«Το Μεξικό δεν κάνει τίποτα για μας. Το Μεξικό μιλάει, αλλά δεν κάνει τίποτα για μας, ειδικά στα σύνορα. Ασφαλώς δεν μας βοηθάει και πολύ στο εμπόριο.»