Πένθος, οργή και πολλά ερωτηματικά προκάλεσε το λουτρό αίματος με τους τουλάχιστον 235 νεκρούς και τους δεκάδες τραυματίες το απόγευμα της περασμένης Παρασκευής στην Αίγυπτο.
Η βομβιστική επίθεση σε τζαμί στο Βόρειο Σινά ήταν μία από τις πιο θανατηφόρες στη μνήμη, σηματοδοτώντας μια μεγάλη κλιμάκωση της μάχης της φιλοδυτικής κυβέρνησης του Καΐρου με τους ισλαμιστές αντάρτες. Ο αριθμός των νεκρών που αναφέρονταν από τα κρατικά μέσα ενημέρωσης αυξήθηκε επανειλημμένα καθώς προέκυπταν περισσότερες λεπτομέρειες για τη σφαγή.
Περισσότερα από 50 ασθενοφόρα μετέφεραν θύματα από το τέμενος Αλ Ραουντάχ στα δυτικά της πόλης Αρίς στα κοντινά νοσοκομεία, όπου επικρατούσε πανικός για πολλές ώρες.

Ετρεχαν να σωθούν

Μια βόμβα μεγάλης ισχύος εξερράγη μέσα στο τζαμί καθώς τελείωναν οι προσευχές της Παρασκευής, και στη συνέχεια μαχητές σε τέσσερα οχήματα πλησίασαν και άνοιξαν πυρ στους πιστούς που έτρεχαν πανικόβλητοι για να σωθούν.
Καμιά ομάδα δεν ανέλαβε αμέσως την ευθύνη για την επίθεση, την πιο πολύνεκρη σε μια ταραγμένη περιοχή όπου τα τρία τελευταία χρόνια οι αιγυπτιακές δυνάμεις ασφαλείας αντιμετωπίζουν μια εξέγερση ισλαμιστών που έχει σκοτώσει εκατοντάδες αστυνομικούς και στρατιώτες.

«Τους αξίζει να ψοφήσουν»

Ενας αυτόπτης μάρτυρας, ιδιοκτήτης καταστήματος από το Μπιρ αλ Αμπεντ, είπε ότι οι ντόπιοι άκουσαν μια εκκωφαντική έκρηξη ακολουθούμενη από πυροβολισμούς. Οταν έφτασε στο σημείο της επίθεσης είδε δεκάδες διαμελισμένα και καμένα πτώματα να κείτονται στον δρόμο, καθώς οι επιτιθέμενοι πυροβολούσαν τους ανθρώπους που έφευγαν από το τζαμί και έβαλαν φωτιά σε αυτοκίνητα για να αποκλείσουν τις οδούς διαφυγής.
Το τζαμί ανήκει σε τάγμα σουφιστών –έναν μυστικιστικό κλάδο του Ισλάμ, οι οπαδοί του οποίου θεωρούνται από τους σκληροπυρηνικούς ισλαμιστές ως αποστάτες επειδή λατρεύουν αγίους και ιερά. Οι βάρβαροι τζιχαντιστές του Ισλαμικού Κράτους θεωρούν αιρετικούς τους σουφιστές, «χειρότερους από σκυλιά που τους αξίζει να ψοφήσουν».
Η σφαγή έγινε λίγες ημέρες πριν από τους ετήσιους εορτασμούς των γενεθλίων του προφήτη Μωάμεθ, μεγάλη θρησκευτική γιορτή για όλους τους μουσουλμάνους και τους σουφιστές στην Αίγυπτο.
Ο πρόεδρος της Αιγύπτου Αμπντέλ Φατάχ αλ Σίσι, πρώην διοικητής των Ενόπλων Δυνάμεων, ο οποίος παρουσιάζεται ως προπύργιο κατά των ισλαμιστών ανταρτών στην περιοχή, κήρυξε τριήμερο εθνικό πένθος.
Αυτή ήταν η πρώτη φορά που ισλαμιστές επιτέθηκαν σε πιστούς μέσα σε τέμενος. Ως τώρα οι επιθέσεις τους επικεντρώνονταν κατά κύριο λόγο στις δυνάμεις ασφαλείας, στον στρατό και στην αστυνομία της Αιγύπτου. Η αιματοχυσία στο Σινά επιδεινώθηκε μετά την ανατροπή του ισλαμιστή προέδρου Μοχάμεντ Μόρσι από τον Αλ Σίσι το 2013.
Τζιχαντιστές έχουν επίσης στοχεύσει φυλές του Σινά, τις οποίες κατηγορούν για προδοσία επειδή συνεργάζονται με τις ένοπλες δυνάμεις της Αιγύπτου.
Τον Ιούλιο, τουλάχιστον 23 στρατιώτες σκοτώθηκαν από βομβιστικές επιθέσεις αυτοκτονίας σε δύο συνοριακά φυλάκια ελέγχου στο Σινά. Το Ισλαμικό Κράτος ανέλαβε την ευθύνη για εκείνες τις επιθέσεις.

Προσπάθεια επέκτασης

Ισλαμιστές αντάρτες προσπαθούν να επεκταθούν πέρα από την άγονη, έρημη χερσόνησο του Σινά στην πυκνοκατοικημένη ενδοχώρα της Αιγύπτου, με επιθέσεις σε κοπτικές χριστιανικές εκκλησίες και προσκυνητές.
Τον Μάιο ένοπλοι επιτέθηκαν σε μια ομάδα χριστιανών κοπτών που ταξίδευαν προς ένα μοναστήρι στη Νότια Αίγυπτο, σκοτώνοντας 29 ανθρώπους.
Ο μεγάλος ιμάμης του τζαμιού Αλ Αζχάρ στο Κάιρο, του μεγαλύτερου θρησκευτικού κέντρου των σουνιτών, καταδίκασε την επίθεση ως «προσπάθεια εξάπλωσης του χάους». «Μετά τη στοχοποίηση των χριστιανών, ήρθε η ώρα των τζαμιών. Η τρομοκρατία θέλει να ενώσει τους Αιγυπτίους στον θάνατο και στο χάος, αλλά θα ηττηθεί, και η βούληση των Αιγυπτίων θα κυριαρχήσει» ανέφερε σε δήλωσή του.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ