Η Μιανμάρ και το Μπανγκλαντές «ενέκριναν» μια κινεζική πρωτοβουλία για την επίλυση της κρίσης με τους πρόσφυγες Ροχίνγκια, ανακοίνωσε την Δευτέρα το Πεκίνο τονίζοντας ότι είναι απαραίτητο να κηρυχθεί «κατάπαυση του πυρός» στην πολιτεία Ραχίν.

Ο κινέζος υπουργός Εξωτερικών Ουάνγκ Γι, που πραγματοποίησε επίσκεψη στη Ντάκα και στη συνέχεια στη Ρανγκούν όπου συναντήθηκε με την ηγέτιδα της Μιανμάρ Αούνγκ Σαν Σου Κι, παρουσίασε στη διάρκεια του Σαββατοκύριακου «μια πρόταση τριών σημείων» ώστε να βρεθεί «μια μακροπρόθεσμη λύση».

Περίπου 900.000 μουσουλμάνοι Ροχίνγκια από τη Μιανμάρ ζουν σε άθλιες συνθήκες σε καταυλισμούς προσφύγων στο νότιο Μπανγκλαντές. Περίπου 620.000 εξ αυτών έφυγαν από τη χώρα τους από τα τέλη Αυγούστου για να γλιτώσουν ένα κύμα διώξεων από τον βιρμανικό στρατό.

Η πρώτη φάση του κινεζικού σχεδίου συνίσταται στην κήρυξη «εκεχειρίας» στην πολιτεία Ραχίν, από όπου κατάγονται οι περισσότεροι πρόσφυγες, ώστε να σταματήσει ο εκτοπισμός των κατοίκων της περιοχής, μετέδωσε το πρακτορείο Xinhua.

Σε δεύτερο χρόνο Μιανμάρ και Μπανγκλαντές θα διαπραγματευτούν ώστε να βρεθεί «μια ρεαλιστική λύση» και τέλος θα απευθυνθεί έκκληση «προς τη διεθνή κοινότητα» ώστε να καταπολεμηθεί η φτώχεια στην πολιτεία Ραχίν.

«Η πρόταση αυτή εγκρίθηκε από τους ηγέτες του Μπανγκλαντές και (την Κυριακή) από τους ηγέτες της Μιανμάρ», δήλωσε σήμερα ο Λου Κανγκ εκπρόσωπος του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών.

«Ελπίζουμε ότι η προτεραιότητα αυτή (…) θα επιτρέψει όχι μόνο την επίλυση των άμεσων προβλημάτων, αλλά επίσης θα προσφέρει μια θεμελιώδη λύση στην κρίση των Ροχίνγκια», πρόσθεσε.

Στη διάρκεια της επίσκεψης του Ουάνγκ Μπανγκλαντές και Μιανμάρ «δέχθηκαν να ξεκινήσουν φιλικές διαπραγματεύσεις», πρόσθεσε ο Λου.

Το Πεκίνο στηρίζει τη Μιανμάρ, η οποία βρίσκεται απομονωμένη στη διεθνή σκηνή. Η Κίνα είναι η χώρα με τις περισσότερες επενδύσεις στη Μιανμάρ. Την προηγούμενη εβδομάδα ένα σχέδιο απόφασης του ΟΗΕ, το οποίο επέκρινε τη Μιανμάρ για την κρίση με τους Ροχίνγκια δεν υιοθετήθηκε εξαιτίας του βέτο που άσκησε το Πεκίνο.