Στα πρόθυρα οικονομικής και τραπεζικής κρίσης βρίσκεται η Ισπανία. Αρκετές τοπικές επιχειρήσεις άρχισαν να εξετάζουν τρόπους διασφάλισης των συμφερόντων τους εκτός μιας, πιθανόν, αυτονομημένης Καταλωνίας, πολλές τράπεζες αλλά και καταθέτες λαμβάνουν επίσης τα μέτρα τους απέναντι στο ενδεχόμενο της απόσχισης, ενώ η S&P και η Fitch απείλησαν να υποβαθμίσουν το χρέος της αυτοδιοικούμενης ισπανικής περιφέρειας. Εξυπακούεται ότι, καθώς πρόκειται για την τέταρτη σε μέγεθος οικονομία της ευρωζώνης, η επαπειλούμενη κρίση εύκολα θα μπορούσε να επεκταθεί πέρα από τα ισπανικά σύνορα. Η προειδοποίηση του αρμόδιου για την Οικονομία επιτρόπου Πιερ Μοσκοβισί την περασμένη Πέμπτη ότι αν ανεξαρτητοποιηθεί η Καταλωνία θα πάψει να είναι μέλος της ΕΕ και της ευρωζώνης και θα προκληθεί «bank run» εκτίναξε στα ύψη την αβεβαιότητα των οικονομικών παραγόντων και πολλών πολιτών για το μέλλον της επαρχίας, παρά τη συγκριτικά ισχυρή οικονομική της θέση –συμβάλλει κατά το ένα πέμπτο στη διαμόρφωση του ισπανικού ΑΕΠ.
Η δεύτερη σε ενεργητικό τράπεζα της Καταλωνίας (και πέμπτη ισπανική) Banco Sabadell έσπευσε να ανακοινώσει τη μεταφορά της έδρας της στην επαρχία Αλικάντε σε περίπτωση ανεξαρτητοποίησης της περιοχής, ενώ η εφημερίδα «Il Mundo» έγραψε ότι η CaixaBank, τρίτη σε ενεργητικό στην Ισπανία, σκέπτεται να μεταφέρει στα νησιά Βαλεαρίδες τα κεντρικά γραφεία που λειτουργεί στη Βαρκελώνη.
Οι καταλανικές επιχειρήσεις μοιάζουν επίσης έντονα προβληματισμένες από τις εξελίξεις και κυρίως από την προοπτική αντικατάστασης του ευρώ με ένα ασθενές νόμισμα και κάποιες εξ αυτών ανακοίνωσαν εσπευσμένως ότι εγκαταλείπουν την Καταλωνία (η βιοτεχνολογική Oryzon και η εταιρεία διαιτητικών τροφίμων NaturHouse θα μετεγκατασταθούν στη Μαδρίτη).
Ο υπουργός Οικονομικών της κυβέρνησης της Μαδρίτης Λουίς Ντε Γκουίντος προσπάθησε, πάντως, να υποβαθμίσει τους φόβους των αγορών για οικονομικό πισωγύρισμα της Ισπανίας και εξέφρασε την πεποίθησή του ότι θα επιτευχθεί ο στόχος της κυβέρνησης Ραχόι για ανάπτυξη 3% εφέτος.