Ο Γενικός Κυβερνήτης του Καναδά παραδέχτηκε ότι έσπασε το βασιλικό πρωτόκολλο, αγγίζοντας το μπράτσο της βασίλισσας Ελισάβετ στη διάρκεια μιας εκδήλωσης στο Λονδίνο, παρότι διευκρίνισε ότι επρόκειτο για χειρονομία αβροφροσύνης.

Ο Ντέιβιντ Τζόνστον, ο εκπρόσωπος της βασίλισσας στον Καναδά, όπου εκείνη είναι αρχηγός του κράτους, παραβίασε και εκείνος- όπως είχε κάνει η πρώην Πρώτη Κυρία των ΗΠΑ Μισέλ Ομπάμα- τους άγραφους κανόνες συμπεριφοράς όταν συναντήθηκε με τη βασίλισσα.

Τη στιγμή που η Ελισάβετ κατέβαινε τις στρωμένες με κόκκινο χαλί σκάλες του πολιτιστικού κέντρου του Λονδίνου Canada House, έπειτα από μια εκδήλωση για τον εορτασμό των 150 χρόνων από την ανεξαρτησία του Καναδά, ο Τζόνστον την έπιασε από το μπράτσο.

«Σαφώς και γνωρίζω το πρωτόκολλο. Απλώς είχα ανησυχία για να βεβαιωθώ ότι δεν θα σκόνταφτε στα σκαλιά», δήλωσε ο Τζόνστον στο καναδικό ραδιοτηλεοπτικό δίκτυο CBC. «Είναι λίγο δύσκολο, να κατέβει κάποιος από το Canada House στην πλατεία Τραφάλγκαρ και υπήρχε το χαλί το οποίο γλιστρούσε λίγο και έτσι σκέφτηκα ότι θα ήταν σωστό να παραβιάσω το πρωτόκολλο μόνο για να βεβαιωθώ ότι δεν θα σκοντάψει».

Η επίσημη ιστοσελίδα της βασιλικής οικογένειας αναφέρει ότι δεν υπάρχουν υποχρεωτικοί κώδικες συμπεριφοράς όταν συναντάει κάποιος τη βασίλισσα ή κάποιο μέλος της βασιλικής οικογένειας, ωστόσο, προτείνει να τηρείται η εθιμοτυπία. «Για τους άνδρες αυτό σημαίνει την κάμψη του λαιμού (μόνο το κεφάλι να σκύβει), ενώ για τις γυναίκες είναι μια ελαφρά υπόκλιση. Άλλοι προτιμούν απλώς τη χειραψία», αναφέρει.

Ωστόσο, το πρωτόκολλο λέει ότι κανένας δεν θα πρέπει να αγγίζει τη βασίλισσα και άλλοι ξένοι πολιτικοί έχουν δεχτεί επικρίσεις που το έπραξαν.

Ο πρώην πρωθυπουργός της Αυστραλίας Πολ Κίτινγκ χαρακτηρίστηκε «Η Σαύρα του Οζ» (από «Το Μάγο του Οζ») από το βρετανικό Τύπο όταν έβαλε το χέρι του στον ώμο της βασίλισσας το 1992.

Το 2004, ο πρώην πρόεδρος της Γαλλίας Ζακ Σιράκ δέχτηκε την προειδοποίηση από τη βρετανική ταμπλόιντ Daily Mail: «Κάτω τα Χέρια» όταν φάνηκε να αγγίζει την βασίλισσα κατά την επίσκεψή της σε αγορά του Παρισιού.

Βέβαια, η βασίλισσα φάνηκε να χάρηκε όταν η πρώην Πρώτη Κυρία των ΗΠΑ Μισέλ Ομπάμα έσπασε το πρωτόκολλο κατά την επίσκεψή της στα Ανάκτορα του Μπάκιγχαμ με τον αμερικανό πρόεδρο το 2012. Η σύζυγος του αμερικανού προέδρου ακούμπησε τη βασίλισσα στην πλάτη και εκείνη στον ώμο, κάτι που περιγράφηκε ως φιλική χειρονομία.