Παραιτήθηκε την Πέμπτη ο Νίκολας Χόλγκεϊτ, εκτελεστικός διευθυντής του συμβουλίου των Κένσινγκτον και Τσέλσι, εξαιτίας σφοδρής κριτικής που δέχτηκε ο δήμος για την ανταπόκρισή του στην πυρκαγιά του Grenfell Tower, που στοίχισε τη ζωή σε τουλάχιστον 79 ανθρώπους.

Σύμφωνα με τον Χόλγκεϊτ, ο γραμματέας του τοπικού συμβουλίου, Σατζίντ Τζάβιντ, εισηγήθηκε της παραίτησής του, κάτι που ο τελευταίος δεν έχει ακόμη σχολιάσει.

Ο αποχωρών δήλωσε σε ανακοίνωσή του, ότι κυρίαρχη προτεραιότητα του συμβουλίου είναι να βοηθήσει τις οικογένειες που επλήγησαν από τη φωτιά.

Οι κάτοικοι, ωστόσο, καταδίκασαν την όλη προσπάθεια ανακούφισης ως «το απόλυτο χάος».

«Παρά την επιθυμία μου να συνεχίσω, σε μια ιδιαίτερα απαιτητική συνθήκη και να ηγηθώ των ευθυνών του συμβουλίου, αποφάσισα ότι είναι καλύτερο να αποτραβηχθώ, μόλις βρεθεί ο κατάλληλος αντικαταστάστης», ανέφερε ο Χόλγκεϊτ.

Παράλληλα, πρόσθεσε ότι υπάρχουν πολλά ακόμη που πρέπει να γίνουν για τα θύματα της πυρκαγιάς και πως η παραμονή του στο συμβούλιο, θα προκαλούσε πρόβλημα.

«Οι έρευνες θα φτάσουν στην αλήθεια για τα αίτια της τραγωδίας και για τον χειρισμό της κατάστασης μετά και πιστεύω ακράδαντα ότι οι αρμόδιοι φορείς έχουν τα συμφέροντα των κατοίκων στην καρδιά τους και θα συνεχίσουν να τα έχουν».

Από τις 14 Ιουνίου, την ημέρα που ξέσπασε η φωτιά, πολλές οικογένειες του Grenfell Tower μένουν σε ξενοδοχεία και ξενώνες, ενώ υπήρχε η υπόνοια ότι θα προσφερθούν μόνιμες κατοικίες σε άλλα μέρη της χώρας. Ωστόσο, οι κάτοικοι κάνουν λόγο ότι το συμβούλιο προέβη σε ελάχιστη υποστήριξη και ελλιπή ενημέρωση.

Η ανακαίνιση του πύργου, στην οποία προέβη το συμβούλιο και για την οποία ξόδεψε περίπου δέκα εκατομμύρια ευρώ, εγείρει ερωτήματα, καθώς πιστεύεται ότι η νέα επένδυση που χρησιμοποιήθηκε μπορεί να αναζωπύρωνε τις φλόγες. Το εν λόγω θέμα θα είναι ένα από αυτά που θα αποτελέσουν αντικείμενο έρευνας, με διαταγή της Τερέζα Μέι.

Η πρωθυπουργός, η οποία έχει δεχτεί έντονη κριτική για τη μη συνάντησή της με τους επιζώντες της φωτιάς, απολογήθηκε για τις αποτυχίες της κυβέρνησης. Αναμένεται να κάνει δηλώσεις σχετικά με τη φονική πυρκαγιά την Τρίτη.

«Άνθρωποι έχασαν τις περιουσίες τους, έμειναν χωρίς στέγη, χωρίς πληροφόρηση για το τι έγινε, τι πρέπει να κάνουν και που να απευθυνθούν για βοήθεια», είπε η Μέι.

Η κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι 68 εργατικές κατοικίες θα παραδοθούν στους επιζώντες.