Οι γαλλικές μυστικές υπηρεσίες θα προσκομίσουν «τις ερχόμενες μέρες» αποδεικτικά στοιχεία ότι οι δυνάμεις του συριακού καθεστώτος χρησιμοποίησαν χημικά όπλα στην επίθεση της 4ης Απριλίου στην πόλη Χαν Σεϊχούν, που είχε αποτέλεσμα 87 νεκρούς, δήλωσε σήμερα ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών Ζαν-Μαρκ Ερό.

«Διαθέτουμε στοιχεία που θα μας επιτρέψουν να δείξουμε ότι το συριακό καθεστώς σκοπίμως έκανε χρήση χημικών όπλων», πρόσθεσε ο Ερό.

«Η πεποίθησή μου είναι, και αυτή είναι και η πεποίθηση των υπηρεσιών μας, ότι το καθεστώς είναι υπεύθυνο για αυτή την επίθεση», σημείωσε.

«Μια έρευνα βρίσκεται σε εξέλιξη από τις γαλλικές μυστικές υπηρεσίες και τις υπηρεσίες πληροφοριών του στρατού. Είναι ζήτημα ημερών και θα προσκομίσουμε αποδεικτικά στοιχεία ότι το καθεστώς εξαπέλυσε αυτές τις επιθέσεις», δήλωσε ο επικεφαλής της γαλλικής διπλωματίας στον τηλεοπτικό σταθμό της γαλλικής βουλής (LCP)

«Δεν είμαστε οι μόνοι. Ο Οργανισμός για την Απαγόρευση των Χημικών Όπλων (ΟΑΧΟ) θα συνεχίσει την έρευνα του», πρόσθεσε.

Νωρίτερα σήμερα ο Γενικός Διευθυντής του Οργανισμού για την Απαγόρευση των Χημικών Όπλων Αχμέτ Ουζουμτζού δήλωσε πως τα αποτελέσματα των αναλύσεων από την επίθεση στη συριακή επαρχία Ιντλίμπ «δείχνουν πως χρησιμοποιήθηκε σαρίν ή μια ουσία όπως το σαρίν».

Ο Σύρος πρόεδρος Μπασάρ αλ Άσαντ αρνείται τις κατηγορίες ότι οι συριακές δυνάμεις ευθύνονται για την επίθεση, την οποία η Ουάσιγκτον έχει χαρακτηρίσει «έγκλημα πολέμου». Ο Σύρος πρόεδρος υποστηρίζει ότι η επίθεση «ήταν κατασκευασμένη 100%» από τις ΗΠΑ και άλλες δυτικές χώρες.

Την προηγούμενη εβδομάδα ο υπουργός Υγείας της Τουρκίας Ρετζέπ Ακντάγκ δήλωσε πως οι εξετάσεις που διενεργήθηκαν στα θύματα της επίθεσης επιβεβαίωσαν ότι χρησιμοποιήθηκε το νευροτοξικό αέριο σαρίν.

Τρεις ημέρες μετά την επίθεση οι ΗΠΑ βομβάρδισαν με 59 πυραύλους πλεύσης μια αεροπορική βάση στη Συρία, προχωρώντας σε μια μονομερή ενέργεια που καταγγέλθηκε από τη Ρωσία.