H γερμανίδα καγκελάριος υποστήριξε ότι υπάρχει «πρόβλημα» με την ισοτιμία του ευρώ έναντι των άλλων ισχυρών νομισμάτων, καθώς η ΕΚΤ χαράσσει νομισματική πολιτική ώστε να αντεπεξέλθει και στις ανάγκες πιο αδύναμων χωρών της Ευρωζώνης και όχι αποκλειστικά σε εκείνες της Γερμανίας -αλλά υπογράμμισε με νόημα, ενώ στο κοινό βρισκόταν και ο αντιπρόεδρος των ΗΠΑ, πως αυτό είναι αποκλειστική αρμοδιότητα της ΕΚΤ.

«Αυτήν την στιγμή στην Ευρωζώνη έχουμε πρόβλημα με την αξία του ευρώ» δήλωσε, όπως μεταδίδει το Reuters, η γερμανίδα καγκελάριος από το βήμα του Συνεδρίου Ασφαλείας στο Μόναχο, σε μία ασυνήθιστη για το συνέδριο παρέκβαση σε ζητήματα νομισματικής πολιτικής.

«Η ΕΚΤ ακολουθεί νομισματική πολιτική που δεν είναι συντονισμένη με τη Γερμανία αλλά μάλλον με χώρες από την Πορτογαλία μέχρι τη Σλοβενία ή την Σλοβακία» είπε.


«Εάν είχαμε ακόμη το γερμανικό μάρκο, σίγουρα θα είχε διαφορετική αξία από ό,τι έχει σήμερα το ευρώ»
συνέχισε, για να υπογραμμίσει όμως: «Αυτή είναι ανεξάρτητη νομισματική πολιτική, επί της οποίας εγώ ως καγκελάριος δεν έχω καμία επιρροή».

Η αναφορά της Μέρκελ, ενώ στο ακροατήριο βρισκόταν και ο αμερικανός αντιπρόεδρος Μάικ Πενς, έγινε αφού προηγουμένως εμπορικός σύμβουλος του Τραμπ είχε κατηγορήσει τη Γερμανία πως επωφελείται από ένα «αρκετά υποτιμημένο» ευρώ.