Ανησυχία προκαλούν στους κόλπους του ΝΑΤΟ και της Ευρωπαϊκής Ένωσης, οι επικρίσεις του εκλεγμένου προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ κατά της Συμμαχίας.

Ο γερμανός υπουργός Εξωτερικών, Φρανκ-Βέλτερ Σταϊνμάγερ, δήλωσε -έπειτα από συνάντηση που είχε με τον γγ του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλντενμπεργκ- ότι το σχόλιο του Τραμπ ότι το ΝΑΤΟ είναι «παρωχημένο» έχει προκαλέσει «ανησυχία» στη Συμμαχία.

Η δήλωση του Τραμπ «έρχεται σε αντίθεση με αυτό που είχε πει ο (μελλοντικός) αμερικανός υπουργός Άμυνας (Τζέιμς Μάτις) κατά την ακρόασή του στην Ουάσινγκτον λίγες ημέρες νωρίτερα», πρόσθεσε ο γερμανός υπουργός.

Η γερμανίδα καγκελάριος, απαντώντας στα σχόλια του Τραμπ, είπε ότι η μοίρα της Ευρώπης είναι στα χέρια των Ευρωπαίων.

«Πιστεύω ότι εμείς οι Ευρωπαίοι κρατάμε τη μοίρα μας στα δικά μας χέρια» είπε η Άνγκελα Μέρκελ, σε κοινή συνέντευξη Τύπου με τον πρωθυπουργό της Νέας Ζηλανδίας. Ερωτηθείσα για τα επικριτικά σχόλια του Τραμπ για την μεταναστευτική της πολιτική, η Μέρκελ είπε: «Προσωπικά, περιμένω την ορκωμοσία του αμερικανού προέδρου. Στη συνέχεια, φυσικά, θα εργαστούμε μαζί του σε όλα τα επίπεδα».
Οι έντονες επικρίσεις του εκλεγμένου προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ εναντίον της ΕΕ και του ΝΑΤΟ θα πρέπει να ωθήσουν τους Ευρωπαίους «να ανασυγκροτηθούν» για να επιδείξουν «ενότητα» και «αποφασιστικότητα», δήλωσαν πολλοί Ευρωπαίοι ηγέτες.

Η προσέγγιση στη Ρωσία, «το καταστροφικό λάθος της Μέρκελ» σχετικά με τη μεταναστευτική της πολιτική, το «παρωχημένο» ΝΑΤΟ: ο Τραμπ προκάλεσε μεγάλες αντιδράσεις με τις δηλώσεις του σχετικά με την ευρωπαϊκή πραγματικότητα, πέντε ημέρες προτού αναλάβει την προεδρία των ΗΠΑ.

Σε συνέντευξη που παραχώρησε στη γερμανική εφημερίδα Bild και τη βρετανική The Times, ο εκλεγμένος πρόεδρος των ΗΠΑ εκτίμησε επίσης ότι η Βρετανία «είχε καλούς λόγους» που αποχώρησε από την ΕΕ, στην οποία, σύμφωνα με τον ίδιο, κυριαρχεί η Γερμανία. Προέβλεψε μάλιστα ότι το Brexit θα είναι τέτοια «επιτυχία» που θα ωθήσει και άλλες ευρωπαϊκές χώρες να ακολουθήσουν τον δρόμο αυτό.

Την πεποίθηση ότι η ΕΕ «θα παραμείνει ενωμένη», εξέφρασε η ύπατη εκπρόσωπος της ΕΕ για ζητήματα εξωτερικής πολιτικής, Φεντερίκα Μογκερίνι, κληθείσα να σχολιάσει τις δηλώσεις του Τραμπ.

Σε δηλώσεις της σε συνέντευξη Τύπου μετά το πέρας της Συνόδου των υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ, η κ. Μογκερίνι ανέφερε πως σέβεται τις απόψεις του νέου Προέδρου των ΗΠΑ, «αλλά πιστεύω ότι η ΕΕ θα παραμείνει ενωμένη στο μέλλον».

Επικαλούμενη μάλιστα και συζήτηση που είχε με το βρετανό υπουργό Εξωτερικών, Μπόρις Τζόνσον, σημείωσε πως όσο το Ηνωμένο Βασίλειο είναι μέλος της ΕΕ, δεν θα υπάρξουν διμερείς διαπραγματεύσεις για συμφωνίες εμπορίου με τρίτες χώρες, κάτι που ισχύει – όπως είπε – για όλα τα κράτη-μέλη της ΕΕ.

Σε ό,τι αφορά τις μελλοντικές σχέσεις ΕΕ-ΗΠΑ, η επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας σχολίασε πως η επόμενη αμερικανική διοίκηση θα διαμορφώσει με την ΕΕ μια «πολιτική σχέση», η οποία ευχήθηκε να είναι σχέση «συνεργασίας». Όπως ανέφερε, το εν λόγω ζήτημα έχει τεθεί σε συζήτηση που είχε με τον αντιπρόεδρο Μάικ Πενς και υπάρχει η «βούληση» να χτιστεί μια τέτοια σχέση. Τέλος, ξεκαθάρισε ότι δεν θα σχολιάσει «προθέσεις προτού γίνουν πολιτικές», και πως προσβλέπει σε μια συνεργασία στη βάση των «κοινών συμφερόντων».

«Η ΕΕ έχει τις δικές της συμπαγείς, αυτόνομες και δυνατές πολιτικές» ανέφερε, υπογραμμίζοντας πως ακόμα και αν υπάρχουν διαφορετικές απόψεις, κάτι που έχει συμβεί και στο παρελθόν, θα συζητηθούν με τη νέα διοίκηση μόλις αναλάβει καθήκοντα.

Ο Βρετανός υπουργός Εξωτερικών Μπόρις Τζόνσον χαρακτήρισε «πολύ καλό νέο» τη χείρα που έτεινε στη χώρα του ο Τραμπ για την άμεση σύναψη διμερούς εμπορικής συμφωνίας. Ωστόσο, πολλοί Ευρωπαίοι υπουργοί αντέδρασαν στα σχόλια του εκλεγμένου προέδρου των ΗΠΑ ζητώντας από την ΕΕ να επιδείξει ενότητα.

«Η καλύτερη απάντηση στη συνέντευξη του αμερικανού προέδρου είναι η ενότητα των Ευρωπαίων», είναι «να συστήσουν κοινό μέτωπο», δήλωσε ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών Ζαν-Μαρκ Ερό.

Στη Γερμανία ο αντικαγκελάριος Ζίγκμαρ Γκάμπριελ υπογράμμισε ότι είναι σημαντικό η Ευρώπη «να μην πέσει σε βαθιά κατάθλιψη», και να «ανασυνταχθεί» δείχνοντας «αποφασιστικότητα».

Ο Γκάμπριελ εξέφρασε την οργή του και για τα σχόλια του Τραμπ για την μεταναστευτική πολιτική της Γερμανίας, λέγοντας ότι η προσφυγική κρίση υπήρξε αποτέλεσμα της «λανθασμένης, παρεμβατικής αμερικανικής πολιτικής στη Μεσόγειο και την Μέση Ανατολή».

Από την πλευρά του το ΝΑΤΟ επανέλαβε «την απόλυτη εμπιστοσύνη του» στη διατήρηση της «ισχυρής δέσμευσης» των ΗΠΑ στη Βορειοατλαντική Συμμαχία, την ώρα που ο Τραμπ κινδυνεύει να τροφοδοτήσει τους φόβους κάποιων χωρών, κυρίως στην ανατολική Ευρώπη, οι οποίες ανησυχούν για την ανάληψη της προεδρίας από τον δισεκατομμυριούχο και την πιθανή προσέγγισή του με τη Ρωσία.

Ήδη στη διάρκεια της προεκλογικής του εκστρατείας ο Τραμπ φάνηκε να αμφισβητεί την υποχρέωση των χωρών μελών του ΝΑΤΟ να επιδεικνύουν αλληλεγγύη σε περίπτωση που κάποια δεχθεί επίθεση, αν δεν συμβάλλουν περισσότερο στα έξοδα. Οι ΗΠΑ συνεισφέρουν περίπου το 70% των στρατιωτικών εξόδων του ΝΑΤΟ.
O Μάρτιν Σέφερ, εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Εξωτερικών, επισήμανε ότι είναι δύσκολο να έχει κανείς ξεκάθαρη άποψη για τις θέσεις του Τραμπ, εξαιτίας των αντιφάσεων στις οποίες πέφτει στις συνεντεύξεις του και στα μηνύματά του μέσω Twitter.

Ο πρόεδρος της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ δήλωσε ότι η Αμερική του Ντόναλντ Τραμπ δεν πρέπει «να φοβάται τον εαυτό της και τον κόσμο», σε μια παρέμβασή του από το υπουργείο Οικονομίας στο Παρίσι.

Σύμφωνα με τον Γάλλο πρόεδρο «η μεγαλύτερη δύναμη του πλανήτη πρέπει να είναι εκείνη που κανονικά θα έχει τη μεγαλύτερη εμπιστοσύνη στον εαυτό της, δεν πρέπει να φοβάται».

«Εάν αρχίσει να νιώθει φόβο για τον εαυτό της και για τον κόσμο, πώς θα είναι ικανή να επηρεάσει, να παραγάγει τέτοια λάμψη, να προσελκύσει;» διερωτήθηκε ο Φρανσουά Ολάντ.

«Πρέπει να μπορούμε να προβάλλουμε τα επιτεύγματά μας σε ολόκληρο τον κόσμο. Εμείς, οι πολιτικοί ηγέτες έχουμε την ευθύνη να εγγυόμαστε ότι μπορούμε να δημιουργήσουμε το καλύτερο μέλλον ώστε τα ταλέντα να μπορούν να κυκλοφορούν και να προσφέρουμε σε ολόκληρο τον κόσμο ό,τι εκείνοι μπορούν να προσφέρουν» πρόσθεσε ο πρόεδρος της Γαλλίας.
Ευρωπαίος διπλωμάτης επεσήμανε στο AFP ότι η ΕΕ «είναι σε κατάσταση αναμονής». «Ένας πρόεδρος δεν αποφασίζει μόνος του», διαβεβαίωσε άλλος διπλωμάτης.

«Θα ήταν κρίμα αν η Αμερική, η πιο μεγάλη δημοκρατία του κόσμου […], ενεργήσει με τρόπο καταστροφικό» επεσήμανε ο υπουργός Εξωτερικών του Λουξεμβούργου Ζαν Άσελμπορν.

«Τώρα έχουμε τη δυνατότητα να δείξουμε στον Τραμπ ότι η Ευρώπη δεν είναι απλώς μια αλληλέγγυα κοινότητα», αλλά ότι «παίρνει στα σοβαρά τις εξωτερικές υποθέσεις και γνωρίζει καλά ότι, αν καταστρέψουμε την εξωτερική πολιτική, οι επιπτώσεις θα είναι ευρύτατες» πρόσθεσε ο Άσελμπορν.
Μάλιστα, ο ευρωπαίος επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων Πιερ Μοσκοβισί εξέφρασε τις αμφιβολίες του για τη δυνατότητα ταχείας κατάληξης της συμφωνίας ελευθέρου εμπορίου ανάμεσα στις ΗΠΑ και τη Βρετανία, ενώ χαρακτήρισε «φαντασίωση» την εκτίμηση του Τραμπ ότι και άλλες ευρωπαϊκές χώρες θα ακολουθήσουν τη Βρετανία στην έξοδο από την ΕΕ.