Μετά από μία εξοντωτική και μακρόσυρτη προεκλογική εκστρατεία, η Βιέννη εμφανίζεται ανακουφισμένη βλέποντας την «καλή Αυστρία» (όπως χαίρονται να λένε τα πρωτοσέλιδα) να επικράτησε στις προεδρικές κάλπες. Τα αποτελέσματα επιβεβαιώνουν το καθαρό προβάδισμα του Μπέλεν -μεγαλύτερο μάλιστα από ό,τι πριν- όμως όλοι, πολιτική ηγεσία και ΜΜΕ, τονίζουν ότι δεν επιτρέπεται εφησυχασμός: Η ακροδεξιά πήρε κάτι λιγότερο από τις μισές ψήφους και έχει πιστοποιημένη τη δυναμική της όποτε στηθούν οι επόμενες κάλπες.

Στους τίτλους εφημερίδων εντός και εκτός Αυστρίας κυριαρχεί ο τόνος ανακούφισης αλλά και ο προβληματισμός για το ότι τα πράγματα έφτασαν μέχρι εδώ. «Μία ψήφος της «άλλης Αυστρίας»» είναι το άρθρο της Standard, «στο τέλος υπάρχουν μόνο ηττημένοι» γράφει η Kurier, «Η Αυστρία επέλεξε το ασφαλές» λέει η τάμπλοϊντ Krone.

Ανάλογο είναι και το βλέμμα των εφημερίδων γύρω από τις Άλπεις: «Ο Μπέλεν πρέπει να κλείσει τα χαρακώματα» γράφει η βαυαρική SZ, «η Ευρώπη της ελευθερίας ανασαίνει» γράφει η γερμανική FAZ, «μία ανάσα ανακούφισης, τίποτε παραπάνω» λέει το Spiegel, «η Αυστρία στο πράσινο και απέναντι σε όλους» γράφει η γαλλική Monde, «ανάσα ανακούφισης για την Ευρώπη» βλέπει στην ανάλυσή της η ιταλική Repubblica, ίδια φρασεολογία («σημάδι ανακούφισης») και για την ανάλυση του βρετανικού Guardian.