Δύο editorials σε δύο αμερικανικές εφημερίδες την περασμένη Τετάρτη, στους «New York Times» και στην «Washington Post», δείχνουν αρκετά καθαρά την ανησυχία και την αγωνία των μέσων ενημέρωσης της Αμερικής για τις αντιλήψεις του Ντόναλντ Τραμπ ως προς τον ρόλο του Τύπου και των ΜΜΕ. Η πρώτη σημείωνε ότι απειλείται η ελευθερία της πληροφόρησης του λαού στην οποία «στηρίζεται η ευδαιμονία των Αμερικανών» και η δεύτερη προειδοποιούσε ότι οι δικηγόροι άρχισαν να μελετούν «τρόπους για το πώς θα υποστηρίξουν στα δικαστήρια προσφυγές δημοσιογράφων» και εκδοτικών επιχειρήσεων οι οποίες «ασφαλώς θα ζητήσουν από τη Δικαιοσύνη υποστήριξη αν (ο Τραμπ) εμποδίσει το έργο τους».
Η 1η Τροπολογία στο αμερικανικό σύνταγμα υποστηρίζει και κατοχυρώνει την ελευθερία του Τύπου και την κίνηση ιδεών, πληροφοριών και απόψεων. Ο νέος πρόεδρος των ΗΠΑ δείχνει να την αγνοεί. Το απόγευμα της περασμένης Τρίτης, ο Ντόναλντ Τραμπ δέχθηκε στο ξενοδοχείο-κατοικία του στη Νέα Υόρκη για πρώτη φορά μετά την εκλογή του την ομάδα των δημοσιογράφων που είναι διαπιστευμένοι στον Λευκό Οίκο, μερικοί από τα μέσα της δεκαετίας του ’90. Τους χαιρέτησε με λόγια που ουδέποτε τόλμησε να εκστομίσει πρόεδρος των ΗΠΑ: «Είστε ψεύτες, όλοι σας είστε ψεύτες». Αρνήθηκε να σφίξει το χέρι μερικών δημοσιογράφων, έκανε «χοντρά κομπλιμέντα» σε γυναίκες ρεπόρτερ και έσπευσε να τονίσει ότι «μιλούσε σοβαρά» όταν είπε στον τηλεπαρουσιαστή του CBS ότι εκείνος θα του λέει τι να μεταδίδει!
Ο Λίντον Τζόνσον, ο πιο αθυρόστομος αμερικανός πρόεδρος των τελευταίων 50 και πλέον χρόνων, ζήτησε δημόσια συγγνώμη από έναν δημοσιογράφο όταν αμφισβητώντας πληροφορίες του για τον πόλεμο στο Βιετνάμ χρησιμοποίησε την έκφραση «αυτές τις μπούρδες δεν θα τις πίστευε ούτε η εγγονή σου». Ο Τραμπ όχι μόνο δεν διόρθωσε τον απαράδεκτο χαιρετισμό (!) του αλλά υψώνοντας τον τόνο της φωνής του δήλωσε ότι δεν θα αφήσει «κάποιους» να υπονομεύσουν την πολιτική του για να κάνει την «Αμερική πάλι μεγάλη». Εδωσε και δείγματα.
Προκαλώντας την οργή ακόμη και ΜΜΕ που τον υποστηρίζουν παραβίασε την παράδοση –ανέβασε στην προσωπική ιστοσελίδα του ειδήσεις τις οποίες δεν είχε δώσει στους δημοσιογράφους του Λευκού Οίκου για τα πρόσωπα τα οποία θα αναλάβουν κρατικές υπηρεσίες και υπουργεία.
Ο νέος πρόεδρος των ΗΠΑ εξακολουθεί να πιστεύει, να έχει έμμονη ιδέα ότι κάποιες μυστηριώδεις δυνάμεις τον κυνηγούν, τον υπονομεύουν και σκόπιμα δίνουν δημοσιότητα σε φήμες και στοιχεία για τον ίδιον και την πολιτική που θα εφαρμόσει. Στις δημόσιες εμφανίσεις του κατά την προεκλογική περίοδο ο Τραμπ έβρισε επανειλημμένα δημοσιογράφους, απείλησε μια δημοσιογράφο ότι «θα την ξεκάνει», μιαν άλλη τη χαρακτήρισε «γλοιώδη» και «τενεκεδένιο κουβά», έβαλε την προσωπική φρουρά του «να πετάξουν έξω» από την αίθουσα όπου έδινε συνέντευξη Τύπου δημοσιογράφο και καυχήθηκε ότι «δεν φοβάται το δηλητήριο που στάζουν εναντίον του» ο Τύπος και τα ΜΜΕ. Πρόσωπα που τον συνάντησαν τις τελευταίες ημέρες λέγουν ότι «δεν έπεσαν οι οργίλοι τόνοι του» όταν αναφέρεται σε σχόλια και άρθρα που τον αφορούν. Υπάρχουν όμως και σοβαρότερα από αφορισμούς και βρισιές.
Πληροφορίες από τουλάχιστον δύο αξιόπιστες πηγές στην Ουάσιγκτον συγκλίνουν στο ότι το επιτελείο του, με εντολή του ιδίου του Τραμπ, καταρτίζει «μαύρη λίστα» δημοσιογράφων, εκδοτών και τηλεοπτικών δικτύων στους οποίους θα απαγορευθεί η είσοδος στον Λευκό Οίκο και όπου αλλού θα βρίσκεται ο πρόεδρος. «Το μέλλον δείχνει πολύ άσχημες ημέρες και όχι μόνο για τους δημοσιογράφους αλλά και για το αμερικανικό συνταγματικό σύστημα το οποίο στηρίζεται σε ελεύθερο και ισχυρό Τύπο» γράφουν οι «New York Times». Και το «New Yorker», το οποίο από τις πρώτες προεκλογικές δημόσιες εμφανίσεις του Ντόναλντ Τραμπ προειδοποίησε «Αμερική πρόσεξε», έγραψε: «Μια σύγκρουση του νέου προέδρου με τους ειδησεογραφικούς μηχανισμούς (…) με μεθόδους που αντιγράφουν το Κρεμλίνο και κάποιους αφρικανούς δικτατορίσκους ασφαλώς θα κάνουν κακό και όχι μόνο στην εικόνα που δίνει η Αμερική στην υφήλιο. Θα κάνει κακό στον ίδιο. Ας του το πει κάποιος».

Πώς θα αντιδράσει η λεγόμενη 4η εξουσία; Δεν αισιοδοξεί καθώς δεν έχει μεγάλη εμπιστοσύνη στη Δικαιοσύνη αφού, σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις, ο Τραμπ θα καλύψει την κενή έδρα του Ανωτάτου Δικαστηρίου με ακόμη έναν συντηρητικό αρχιδικαστή. Η μόνη διέξοδος, έγραφαν προχθές οι «New York Times», είναι «οι δημοσιογράφοι να ανεβάσουν την ποιότητα της πληροφόρησής τους και των γραπτών τους –μια αλήθεια παντοτινής ισχύος».

HeliosPlus