από metereologos.gr
Κυριακή 22 Ιουλίου 2018
 
 

Φασίστες με αριστερή μάσκα και το Λάμδα των αρχαίων Σπαρτιατών

Ακροδεξιοί της Αυστρίας με ένα καινούργιο όχημα για τη ρητορική του μίσους
Φασίστες με αριστερή μάσκα και το Λάμδα των αρχαίων Σπαρτιατών
«Αυτή είναι η χώρα σου. Αντιστάσου!» γράφει το πανό των εικονιζόμενων ταυτοτιστών. Νεανικά πρόσωπα, συχνά με ατημέλητη εμφάνιση, μιμούνται μορφές πάλης της Αριστεράς
εκτύπωσημικρό μέγεθος  μεγάλο μέγεθος

 

«Μην ξανατολμήσετε να κάνετε εκστρατεία κατά της Ελλάδας». H προειδοποίηση του Δαρείου προς τον Ξέρξη και τους στρατηγούς του, που μνημονεύει ο Αισχύλος στους «Πέρσες», καλύπτει τελευταία πολλές αφίσες στο κέντρο της Βιέννης. Η πρεμιέρα του έργου στο Burgtheater είναι μεν προγραμματισμένη για τον Μάιο του 2017, όμως οι υπεύθυνοι του θεάτρου κάνουν από τώρα σχετική διαφήμιση. Οχι μόνο για εμπορικούς λόγους, αλλά και για πολιτικούς. Το μήνυμά τους: ο τρέχων οικονομικός πόλεμος των δανειστών κατά της Ελλάδας μπορεί να καταλήξει σε μπούμερανγκ. Η Νέμεσις καραδοκεί. Οι εισβολείς, στους οποίους ανήκει και το αυστριακό κράτος, κινδυνεύουν να έχουν τη μοίρα των Περσών.

Οι θεατράνθρωποι δεν πρωτοτυπούν. Τα μέσα ενημέρωσης στην Αυστρία (όπως και στην υπόλοιπη Ευρώπη) δανείζονται συνεχώς εικόνες από την ερειπωμένη αρχαία Ελλάδα για να εικονογραφήσουν τη σύγχρονη: σπασμένα αγάλματα, γκρεμισμένα τεμένη, έρημες πόλεις. Ιχνη της συμφοράς,  κανένα από αυτά δεν είναι για σημερινή χρήση.
Εκτός από ένα: Το Λάμδα, το έμβλημα μια νέας ακροδεξιάς οργάνωσης, των λεγόμενων ταυτοτιστών (Identitaren). Το σύμβολο αυτό, που κοσμούσε τις ασπίδες των στρατιωτών της Σπάρτης, παραπέμπει στο μόνιμο ίνδαλμα της διεθνούς Ακροδεξιάς, τους Λακεδαιμόνιους, τους πρώτους Ευρωπαίους που αντιστάθηκαν κατά των επιδρομέων από την Περσία. Και αποτελεί σήμερα, όπως λέει μέλος της οργάνωσης, το σήμα κατατεθέν της αντίστασης εναντίον της «Μεγάλης Ανταλλαγής»: της αντικατάστασης των αυτοχθόνων Αυστριακών από τους σύγχρονους  «βαρβάρους», τους ισλαμιστές, που μεταφέρει στην Ευρώπη η προσφυγική πλημμυρίδα.

Εθνοπολιτιστικό απαρτχάιντ
Ταυτοτιστές; Ο όρος, που παράχθηκε από τη γαλλική λέξη Identitè, παραπέμπει στην απόφαση των έτσι αυτοαποκαλούμενων να διατηρήσουν με κάθε μέσο την ταυτότητά τους. Αυτή, τονίζουν, «δεν έχει σχέση με φυλή και ράτσα, αλλά μόνο με εθνότητα και πολιτισμό». Η ταυτότητά τους είναι καθαρά εθνοπολιτιστική, με την έννοια ότι κάθε επιμειξία των ταυτοτήτων είναι γι' αυτούς εκ του πονηρού. Οι Αυστριακοί, λένε, πρέπει να μείνουν στον αιώνα τον άπαντα Αυστριακοί, οι Γάλλοι Γάλλοι, οι Ελληνες Ελληνες και πάει λέγοντας. Ετσι, προπαγανδίζοντας ένα εθνοπολιτιστικό  απαρτχάιντ, διαχωρίζουν ταυτόχρονα τη θέση τους από τους ναζί στο θέμα του φυλετικού ρατσισμού, όπως επίσης και του πολιτειακού καθεστώτος. Οι ταυτοτιστές δηλώνουν επίσημα οπαδοί του σημερινού δημοκρατικού πολιτεύματος και καταδικάζουν τη ναζιστική δικτατορία, το Αουσβιτς και όλα τα χιτλερικά εγκλήματα.

Οι ρίζες στη Γαλλία
Η αφετηρία του ταυτοτισμού ήταν η Γαλλία στις αρχές της προηγούμενης δεκαετίας με πρωταγωνιστή τον Αλάν ντε Μπενουά, ο οποίος εφάρμοσε προς όφελος της Ακροδεξιάς την έννοια περί «πολιτιστικής ηγεμονίας» του μεγάλου θεωρητικού της Αριστεράς Αντόνιο Γκράμσι. Ο στόχος του: η μύηση της γαλλικής νεολαίας στην ακροδεξιά ιδεολογία ως προϋπόθεση για τη μόνιμη επιβολή ενός αυταρχικού καθεστώτος στη Γαλλία. Οι βιεννέζοι μαθητές του ξεπέρασαν όμως τον δάσκαλο. Σήμερα, οι αυστριακοί ταυτοτιστές αποτελούν την πρωτοπορία του είδους στην Ευρώπη. Οι γερμανοί Ακροδεξιοί, που ήταν ανέκαθεν οι καθοδηγητές τους, τους αναγνωρίζουν ενδιάμεσα ως πρότυπο. «Τραβάνε περισσότερο κόσμο και έχουν πιο έντονη δημόσια παρουσία από μας» έλεγε πρόσφατα βερολινέζος ταυτοτιστής. «Μπορούμε να μάθουμε πολλά από αυτούς».

Η μίμηση της Αριστεράς δεν περιορίζεται στην ιδεολογία. Οι ταυτοτιστές θυμίζουν εμφανισιακά τους αριστερούς ακτιβιστές του 1968. ατημέλητα μαλλιά, τζιν παντελόνια, «σακαράκες» αυτοκίνητα. Ανάλογη είναι και η δράση τους. Παρενόχληση των εκδηλώσεων των αντίπαλων οργανώσεων, μαχητικές διαδηλώσεις στις οποίες κυριαρχούν οι μαυροκίτρινες σημαίες με το «Λάμδα», καταλήψεις κτιρίων.  Σε μία από αυτές έκλεισαν συμβολικά την είσοδο του αρχηγείου των Πράσινων με τούβλα. «Οι Πράσινοι είναι συνυπεύθυνοι για την τρομοκρατία (σ.σ.: των ισλαμιστών)» έγραψαν σε διπλανό τοίχο. «Τώρα μεταφέρουμε την τρομοκρατία στα γραφεία τους».

Αύγουστος του 2016, στην πλατεία Minoritenplatz της Βιέννης, πίσω από την καγκελαρία. Συγκέντρωση της Νεολαίας του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος υπέρ των προσφύγων. Ξαφνικά εμφανίζεται μικρή ομάδα αντρών με επικεφαλής τον εκπρόσωπο, τον «σπίκερ» των βιεννέζων ταυτοτιστών Μάρτιν Σέλνερ. «Τι δουλειά έχει η αλεπού στο παζάρι;» διερωτάται μεγαλόφωνα μια νεαρή ακτιβίστρια των Σοσιαλδημοκρατών. «Σήμερα σας εκδηλώνουμε τη συμπαράστασή μας» απαντά εκείνος. «Μόνο σήμερα; Είναι κάπως λίγο!» ανταπαντά αυτή. «Ελα, μη μας διώχνεις, δείξε ανοχή, εσωτερικό μεγαλείο!» επιμένει ειρωνικά ο ίδιος. Η σκηνή κλείνει λίγο αργότερα με την αποχώρηση των ταυτοτιστών. Ο απολογισμός τους είναι θετικός. Ο Σέλνερ, λέει ένας από αυτούς, κατάφερε «με τόλμη και γοητεία» να κλέψει την παράσταση από τους Σοσιαλδημοκράτες.  

Πατρίδα, οικογένεια, ασφαλή σύνορα
Φασίστες με αριστερή μάσκα. «Οι έννοιες Αριστερά και Δεξιά είναι πλέον κενά συνθήματα» λέει ο Σέλνερ. «Για μένα ισχύουν μόνο αξίες: πατρίδα, οικογένεια, ασφαλή σύνορα, παράδοση». Και μέτρα, προσθέτει, που εμποδίζουν τον μαζικό βιασμό των γυναικών από τα στίφη των νεαρών μουσουλμάνων προσφύγων.

Το φάσμα των «αξιών» των ταυτοτιστών είναι βέβαια πολύ μεγαλύτερο. Με υπέρτατη αξία τον «λαό» και την κοινότητά του (Volksgemeinde), στην υπεράσπιση της οποίας υποτάσσονται τα πάντα. Σε αυτό προστίθεται η προάσπιση της «Εσπερίας», της Δύσης, έναντι των αλλοεθνών και των «ασύμβατων» τρόπων ζωή τους από την Ανατολή.

Οι ταυτοτιστές, σύμφωνα με έρευνα του ιδρύματος Friedrich-Ebert Stiftung στο Βερολίνο, έχουν το διπλό πρόσωπο του Ιανού. Από τη μια είναι «μοντέρνοι» ακροδεξιοί, που αποκηρύσσουν τον ναζισμό προπαγανδίζοντας, μέσω του εθνοπλουραλισμού, έναν «ρατσισμό χωρίς ράτσα». Και από την άλλη, παραμένουν με το ένα πόδι στον κλασικό ναζισμό επιδιώκοντας την αποκατάσταση των «λαϊκών» (völkischen) αξιών μέσω μιας «εθνικής επανάστασης». Ο κ. Σέλνερ είναι η χειροπιαστή ενσάρκωση αυτής της διπροσωπίας, δεδομένου ότι μένει σε μεγάλο βαθμό προσκολλημένος σε απόψεις που είχε παλιότερα ως μέλος ναζιστικής οργάνωσης. Το «πιστεύω» του, που έχει αντιγράψει από τον φασίστα συγγραφέα Ερνστ Γιούγκερ, είναι: «Ο πόλεμος, ο πατήρ πάντων, είναι και δική μας υπόθεση - μας έχει σφυρηλατήσει, σμιλεύσει, σκληρύνει... Μας έχει διαπαιδαγωγήσει σε μαχητές, και τέτοιοι μαθητές θα μείνουμε όσο ακόμα υπάρχουμε».

Αυτόν τον πόλεμο, ο Σέλνερ δεν τον κάνει μόνο εναντίον των Περσών και των άλλων προσφύγων από την Ασία, αλλά, σε αντίθεση με το πρόσταγμα του Δαρείου, και εναντίον των Ελλήνων. Αυτό προκύπτει από τη στήριξη που δίνει στους έλληνες ακροδεξιούς και από την προτροπή του για κλείσιμο των γερμανικών συνόρων για «αποίκους» από την Ελλάδα και αλλού.


Περίπου 1.000 μέλη
Ανερχόμενη δύναμη στη νεολαία
Πολιτικά, οι ταυτοτιστές είναι ανερχόμενη δύναμη στην Αυστρία, τόσο στον χώρο της Νέας (μη ναζιστικής) Ακροδεξιάς, όσο και γενικότερα στη νεολαία που παρακολουθεί με περιέργεια τις κινήσεις τους. Προς το παρόν ωστόσο ο αριθμός των μελών τους παραμένει μικρός - στην Αυστρία υπολογίζεται σε περίπου χίλια άτομα. «Αυτοί που θέλουν να κάνουν καριέρα στρέφονται προς το ακροδεξιό κόμμα των Φιλελευθέρων που προηγείται κατά πολύ στις δημοσκοπήσεις και ετοιμάζεται να μπει στην κυβέρνηση» εξηγεί ο ιστορικός Μπέρνχαρντ Βάιντινγκερ. Σε περίπτωση τέτοιας εισόδου θα άρχιζε άλλος πόλεμος: εκείνος για τα αξιώματα στο κράτος. Οι «ψημένοι» πολεμιστές των ταυτοτιστών θα είχαν τότε πολλές δυνατότητες να τον κερδίσουν. Και να χάσουν ωστόσο το πιο βασικό συστατικό της «γοητείας» τους: την ταυτότητα του ταυτοτιστή.


ΙΑΝΟΣ
Οι ταυτοτιστές, σύμφωνα με έρευνα του ιδρύματος Friedrich-Ebert Stiftung στο Βερολίνο, έχουν το διπλό πρόσωπο του Ιανού. Από τη μια είναι «μοντέρνοι» ακροδεξιοί, που αποκηρύσσουν τον ναζισμό προπαγανδίζοντας, μέσω του εθνοπλουραλισμού, έναν «ρατσισμό χωρίς ράτσα». Και από την άλλη, παραμένουν με το ένα πόδι στον κλασικό ναζισμό επιδιώκοντας την αποκατάσταση των «λαϊκών» (volkischen) αξιών μέσω μιας «εθνικής επανάστασης».
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ
Κόσμος περισσότερες ειδήσεις

εκτύπωσημικρό μέγεθος  μεγάλο μέγεθος

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

 
 
σχόλια (12)
 
 
απομένουν 700 χαρακτήρες
Τα πεδία που είναι σημειωμένα με * είναι υποχρεωτικά
 
Τα μηνύματα που δημοσιεύονται στο χώρο αυτό εκφράζουν τις απόψεις των αποστολέων τους. Το ΒΗΜΑ δεν υιοθετεί καθ’ οιονδήποτε τρόπο τις απόψεις αυτές. Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει την γνώμη του, όποια και να είναι αυτή. Δεν δημοσιεύονται συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια και όσα είναι γραμμένα με κεφαλαία γράμματα. Τέτοια μηνύματα θα διαγράφονται όποτε εντοπίζονται.
   
   
  Τους φταίει ο γάιδαρος, χτυπάνε το σαμάρι | 10/10/2016 14:51
  Θέλουν να κρυφτούν, μα τα λεγόμενά τους αποκαλύπτουν ότι ακολουθούν την κλασσική ακροδεξιά. Όσο βαθαίνει η κρίση, τόσο θα αυξάνει και η μισαλλοδοξία τους. Για όλα τα στραβά φταίνε οι μετανάστες, ο εύκολος στόχος. Μα απλά, «είναι ο καπιταλισμός».
  stalin
  απάντηση310
  Απαντήσεις  1 | Εμφάνιση όλων
   
   
  Ιδεοληψία δίχως ουσία | 10/10/2016 12:45
  Κύριε Χειλά, οι "πολιτικά ορθές" θέσεις των ΜΜΕ, τα οποία ο κόσμος απαξιώνει ανοιχτά πλέον, προσπαθούν να διαχειριστούν ένα βαλτώδες τοπίο, σαν managers, "ξεχνώντας" ότι η δική σας πολιτική ηγεμονία μας έφερε σε αυτή τη θέση. Ως Ταυτοτιστής ο ίδιος και ενεργός δημοσίως, αρνούμαι το να μας προσάπτει η οποιαδήποτε ΜΜΕ πένα, τον χαρακτήρα του ολοκληρωτιστή με όρους μεσοπολεμικούς. Η άρνησή σας στην Εθνική Ταυτότητα, και η παραχώρηση του τόπου στην αυτοκρατορία του νομίσματος και της γραφειοκρατικής αντί-Εθνικής Ε.Ε., έχουν λάβει διαστάσεις ιδεολογικής δίωξης και ολοκληρωτικής προπαγάνδας. Θα δεχόσασταν άραγε τον δημόσιο διάλογο επί του θέματος; Αν ναι, επικοινωνήστε μαζί μου. Ευχαριστώ.
  E.K.
  απάντηση166
   
   
  Που το κακόν; | 10/10/2016 12:27
  Και τι το κακό βρίσκετε στο σύνθημα "Αυτή είναι η χώρα σου, αντιστάσου!" και στο αίτημα για πολιτισμική συνοχή και ταυτότητα; Με αυτά τα συνθήματα δεν έγινε η επανάσταση του '21 και το έπος του '40; Σας πείραξε που η νεολαία δεν βλέπει πια Δεξιά-Αριστερά αλλά πατρίδα; Σας υπενθυμίζω πως ο Τσε Γκεβάρα έκλεινε όλα του τα γραπτά με την φράση "Πατρίδα ή θάνατος"! Τι ήταν, αριστερός ή δεξιός; Προσωπικά χαίρομαι που υπάρχει μια τέτοια ζύμωση στην Ευρώπη που δεν εκπορεύεται από τους φασίστες, γιατί και Αριστερός αλλά και Πατριώτης είμαι...
  eis
  απάντηση167
   
   
  ΧΕΙΛΑΣ, ΕΝΑΣ ΑΞΙΟΣ ΚΑΘΕΣΤΩΤΙΚΟΣ ΘΕΜΑΤΟΦΥΛΑΚΑΣ ΤΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΟΡΘΟΤΗΤΟΣ... | 10/10/2016 12:06
  ..που εν τούτοις δίδει μάχη οπισθοφυλακών. Το κυρίαρχο σύστημα και οι παγκόσμιοι εξουσιαστές δικαίως ανησυχούν σφόδρα από την ιστορική και πολιτιστική αφύπνιση των ευρωπαϊκών λαών. Διότι γνωρίζουν, ότι οι ψευδεπίγραφες αξίες της δημοκρατίας και της ισότητας, με τους χυμούς των οποίων έχουν αφιονίσει το σώμα και το πνεύμα των συγκαιρινών λωτοφάγων, ωχριούν ενώπιον του βιώματος της Ταυτότητας και της Πατρίδας που πλέον αφυπνίζει την Ευρώπη από τον λωτοφαγικό λήθαργο. Η Ταυτότητα είναι αυθύπαρκτο βίωμα των λαών. Η ισότητα, βίαιο ιδεολόγημα των κοινωνιών. Ενώπιον της Ιστορίας κύριε Χειλά, εσείς και το καθεστώς της Πολιτικής Ορθότητας που επαξίως υπηρετείτε, έχετε ήδη ηττηθεί πριν τον πόλεμο.
  ΙΩΝ ΦΙΛΙΠΠΟΥ
  απάντηση174
   
   
  OYGK | 10/10/2016 12:05
  ΟΥΓΚ
  ΔΕΛΗΒΟΡΙΑΣ
  απάντηση312
   
   
   
  Ανιστόρητος | 10/10/2016 10:38
  Οι πρώτοι ευρωπαίοι που αντιστάθηκαν στους Πέρσες, ήταν οι Αθηναίοι στο Μαραθώνα και όχι βέβαια οι Λακεδαιμόνιοι. Λίγη περισσότερη μελέτη της αρχαίας ιστορίας δεν βλάπτει .
  gregoris
  απάντηση235
  Απαντήσεις  2 | Εμφάνιση όλων
   
   
  Το "Λ" στις ασπίδες των Λακεδαιμονίων... | 10/10/2016 08:49
  Σήμαινε ότι οι φέροντες το "όπλον", (δηλαδή την ασπίδα), ήσαν οι περίφημοι Λακεδαιμόνιοι και ότι αρκούσε αυτό για να τρομοκρατήσεις τους εχθρούς τους.
  Ιστορικός
  απάντηση331
   
   
  Κάθε φορά που εφευρίσκεις μια ταυτότητα... | 10/10/2016 08:34
  ...εφευρίσκεις και την αντίπαλή της, εξ' ου και ο Ιανός. Πάντως θα κάνουν τα πάντα για να σπάσουν το μονοπώλειο του AfD. Το 16% που εκτιμάται ότι θα πάρει το Σεπτέμβριο, χωράει 3 ίδια κόμματα. Το εκλογικό συμφέρον για είσοδο στη βουλή είναι μεγάλο.
  unleaded
  απάντηση121
   
   
  Σχολιο | 10/10/2016 04:45
  Πολυ μπλα-μπλα για το τιποτα. Μηπως καθε πολιτης που μιλα την γλωσσα των "προηγουμενων," τρωει, σκεφτεται,πιστευει, διασκεδαζει, γελα ή κλαιει με τον δικο του μεσα Τροπο/Τοπο (αυτο που τελικα νομιζω κληρονομησαμε, που υπαρχει τελος παντων στα κυταρα μας) ειναι εθνικιστης,φασιστας και "λαμδιστης"; Εε, τοτε ας ειναι ! Προτιμω εναν αυθεντικο "τοπικιστη" απο μια αγγλοσαξωνικη μαιμου του δηθεν και του ταχατες!!
  Λακωνας
  απάντηση369