Σε «απόρθητα τείχη» επιχειρεί να μετατρέψει τα σύνορά της με την Τουρκία (κυρίως) αλλά και την Ελλάδα η Βουλγαρία σε μία προσπάθεια να αποτρέψει πιθανή εξ ανατολών πίεση προσφυγικών και μεταναστευτικών ροών.

Συρμάτινος αγκαθωτός φράχτης, που ξεπερνά μέχρι στιγμής τα 100 χιλιόμετρα, έχει κατασκευαστεί ήδη στην μεθόριο με την Τουρκία και σύμφωνα με τους σχεδιασμούς πρόκειται να φτάσει τα 200 χιλιόμετρα, και χιλιάδες συνοριοφύλακες περιπολούν στην συνοριογραμμή επικουρούμενοι από αξιωματικούς του στρατού και άντρες της FRONTEX.

Αυξημένες καταγράφονται οι περιπολίες, και μάλιστα κάποιες από κοινού με την Ελλάδα, και στα ελληνοβουλγαρικά σύνορα όπου ο πρωθυπουργός της χώρας, Μποϊκο Μπορίσοφ, έχει δηλώσει πως θα υψώσει και εκεί συρματοπλέγματα εάν χρειαστεί.

Σε συνέντευξη Τύπου στη Σόφια η υπουργός Εσωτερικών Ρουμιάνα Μποτσάρεβα δήλωσε ότι οι δυνάμεις φρούρησης στα σύνορα πρόκειται να ενισχυθούν με 420 σύγχρονα τζιπ, ελικόπτερα, θερμικές κάμερες, ενώ θα εγκατασταθεί σε όλη τη μεθόριο, που δεν υπάρχει κάλυψη κινητής τηλεφωνίας, ειδικό σύστημα επικοινωνίας. Όλα αυτά με κονδύλια από τα 160 εκατομμύρια ευρώ που έχει διαθέσει η ΕΕ για την αντιμετώπιση των προσφυγικών ροών.

Η Σόφια ζει με τον φόβο προσφυγικής πλημμυρίδας σε περίπτωση κατά την οποία η Τουρκία για κάποιο λόγο ανοίξει τους «κρουνούς» και ο πρωθυπουργός Μπόικο Μπορίσοφ διαμηνύει σε όλους τους τόνους προς τους Ευρωπαίους εταίρους ότι η χώρα του δεν αντέχει την παρουσία και μακροχρόνια παραμονή μεγάλου αριθμού προσφύγων και μεταναστών.

Παρά τα αυστηρά μέτρα στα σύνορα, όπου μάλιστα σύμφωνα με ρεπορτάζ του βουλγαρικού αλλά και του διεθνούς Τύπου δραστηριοποιούνται παραστρατιωτικές ομάδες οι οποίες συλλαμβάνουν πρόσφυγες και μετανάστες, διακινητές χρησιμοποιούν όλο και περισσότερο τον λεγόμενο «βουλγάρικο διάδρομο» για την μεταφορά στην Σερβία Σύρων, Ιρακινών, Αφγανών, Πακιστανών,κ.α, που πληρώνουν αδρά και επιχειρούν να φτάσουν στην Σερβία και από εκεί να συνεχίσουν προς την Ευρώπη.

Το Βελιγράδι, από την πλευρά του, σε μια προσπάθεια να αναχαιτίσει τις διελεύσεις μέσω Βουλγαρίας, έχει αναπτύξει αστυνομικές και στρατιωτικές δυνάμεις στην σερβοβουλγαρική μεθόριο.

Σε σχέση με την Ελλάδα, Βούλγαροι αξιωματούχοι υπογραμμίζουν κατά καιρούς την άψογη συνεργασία των δυο πλευρών στη μεθόριο, ενώ η Σόφια απέρριψε κατηγορηματικά το πιεστικό αίτημα της λεγόμενος ομάδας Βιζενγκραντ να κλείσει η Βουλγαρία τα σύνορά της στο νότο προκρίνοντας τη συνεργασία σε επίπεδο κοινών περιπολιών και όχι μόνο.